Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόοδος έχει επιτευχθεί, όχι όμως επαρκής

Πραγματοποιήθηκε χτες η 13η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο,τι είναι δυνατόν για τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, δήλωσαν χτες ότι θα πράξουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη 13η συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναγνωρίζοντας ότι η επιτευχθείσα πρόοδος δεν είναι αρκετή.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για τις 5 Γενάρη του 2009.

Οπως δήλωσε ο Α. Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις και στην κοινή τους δήλωση, την οποία ανέγνωσε, τόνισαν ότι «ενώ εισερχόμαστε ένα νέο χρόνο, εμείς, οι δύο ηγέτες, θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη σθεναρή μας δέσμευση για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα». Σημείωσαν ακόμα ότι «ανατρέχοντας στις προσπάθειές μας από τον Μάρτιο του 2008, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται ακόμη να εξετάσουμε μια μακρά λίστα κεφαλαίων. Εκτιμούμε, επίσης, ότι αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, εντούτοις αυτή είναι ανεπαρκής. Αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να φθάσουμε σε μια λύση το συντομότερο δυνατό». Καταλήγοντας οι δύο ηγέτες ευχήθηκαν «όπως το 2009 να φέρει ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο στην κοινή πατρίδα μας, και σε όλον τον κόσμο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση στο κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και τις εξουσίες και ότι το νέο χρόνο, θα αρχίσει η συζήτηση του κεφαλαίου ιεράρχηση των κανόνων και θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που έχουν απομείνει από το συνταγματικό κεφάλαιο. Ο Α. Ντάουνερ επισήμανε ότι «προσβλέπουμε σε ένα παραγωγικό 2009 και πιστεύω ότι υπάρχει η δυναμική στις διαπραγματεύσεις αυτές. Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες προέβησαν σε κοινή δήλωση είναι πολύ ενθαρρυντικό και μια πολύ θετική εξέλιξη. Και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να σκεφτούν τι έχουν αναφέρει στο ανακοινωθέν γιατί πρόκειται για δύο ανθρώπους που είναι πολύ δεσμευμένοι για να επιτύχει η διαδικασία».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξερχόμενος της συνάντησης, σημείωσε ότι «δόθηκαν εξηγήσεις για τις δηλώσεις περί υπαναχώρησής του» και ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση η ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε απαντήσεις στις θέσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στην προηγούμενη συνάντηση, ενώ διέψευσε δημοσίευμα που έφερε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να δηλώνει πως εάν δε λυθεί το Κυπριακό εντός του 2009, τα Ηνωμένα Εθνη θα παραιτηθούν και το νησί θα παραμείνει διαιρεμένο.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «έγινε και κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία διέρρευσε σε φιλικό κλίμα», προσθέτοντας ότι «επανεξετάζουμε συνέχεια επανερχόμενοι και οι δύο αρκετές από τις θέσεις, στην προσπάθεια ο ένας να πείσει τον άλλον και μετά συνεχίζουμε σε ολομέλεια», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει η άποψή μου σε ό,τι αφορά το ποιος μετακινήθηκε και υπάρχει και ο ισχυρισμός του κ. Ταλάτ και καθένας μπορεί να κρίνει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και κρίνουν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, και κάνουν τοποθετήσεις».

Οργανωτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το οργανωτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συζήτησε και ενέκρινε απόφαση για την οργανωτική κατάσταση και λειτουργία του κόμματος. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στην εκλογή του Δ. Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τη «μεγάλη νίκη» που «δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά και επιπρόσθετες ανάγκες και ευθύνες στις οποίες το κόμμα και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα καλείται να ανταποκριθεί, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του».

Ο Α. Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους υποψηφίους για τη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, είπε ότι ο πλέον αρμόδιος να τοποθετηθεί στα θέματα αυτά είναι ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος. Η διαδικασία για το νέο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «θα αρχίσει στα μέσα του Ιανουαρίου και θα τερματιστεί περί τα τέλη του ίδιου μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου», τονίζοντας ότι «στο ΑΚΕΛ τα πράγματα δε λειτουργούν όπως λειτουργούν στα υπόλοιπα κόμματα. Είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα και θέλουμε να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα μας. Δεν έχουμε προεκλογικές εκστρατείες στο ΑΚΕΛ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ