ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Εξαιρετικά αντιλαϊκές και αντιδραστικές ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις που ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Οπως τόνισε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν γενικόλογες αλλά ήταν πολύ σαφείς εκεί που η κυβέρνηση ήθελε να είναι σαφής. Για παράδειγμα όταν ήταν να υποσχεθεί στην ελληνική κεφαλαιοκρατία, το έκανε πάρα πολύ καλά. Απευθυνόμενη δε στον Γ. Παπανδρέου, του είπε να είναι ήσυχος γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή «δεν πρόκειται να ανατρέψει ή να αναιρέσει ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές κατακτήσεων στην κοινωνική ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις και αλλού, δεν πρόκειται να ανατρέψει ξεπουλήματα ακτών, παραλιών και ορεινών όγκων».

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του προσπάθησε να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει, επαναλαμβάνοντας τις προεκλογικές του εξαγγελίες και τονίζοντας ότι αυτές θα υλοποιηθούν οπωσδήποτε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου πρόσφερε συναίνεση για την εξωτερική πολιτική και την Ολυμπιάδα ισχυριζόμενος ότι η απερχόμενη κυβέρνηση παραδίδει μια ούτε λίγο ούτε πολύ παραδεισένια χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ισχυρίστηκε ότι για τα προβλήματα της χώρας υπεύθυνες είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να πιστέψει στις δυνάμεις του

Eurokinissi

Με μια καυστικού περιεχομένου παρατήρηση σχετικά με το κλίμα συναίνεσης, που επικράτησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, άρχισε την τοποθέτησή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ωστόσο πως στις ομιλίες και του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου φάνηκαν εξαιρετικά αντιλαϊκές, αντιδραστικές έως και πολύ επικίνδυνες ιδέες.

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε γενικόλογες τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και πολύ σαφείς εκεί που η κυβέρνηση ήθελε να είναι σαφείς, π.χ., ως προς τις υποσχέσεις της απέναντι στην κεφαλαιοκρατία, προκλητικούς δε τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου πως δε θα επιτρέψει στη ΝΔ να ανατρέψει κατακτήσεις που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στο λαό, αφού, όπως τόνισε, «αυτό που χαρακτήρισε τα οκτώ χρόνια μέχρι τώρα ήταν η ανατροπή κατακτήσεων».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τον Κ. Καραμανλή πως το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο μόνο στην πολιτική της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα, αντικρούοντας τα περί «ομοφωνίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων. Στη βάση της δήλωσης του Γ. Αλογοσκούφη πως δε σκοπεύει η κυβέρνηση να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και στο ΣΕΒ, η ομιλήτρια αναρωτήθηκε: «Αυτό τι είναι; Προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό και ανανεωτικό στοιχείο για μία κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση φιλική, δε λέω φιλολαϊκή, για το λαό, έπρεπε να πάρει θέση πυγμής υπέρ των εργαζομένων».

Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές στα φυσικά πρόσωπα η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Στα φυσικά πρόσωπα είναι και οι εργαζόμενοι με χαμηλό μισθό, είναι ο μισθωτός, αλλά είναι και ο βιομήχανος και ο τραπεζίτης και ο εφοπλιστής. Μα αν κάνετε φοροαπαλλαγές στους μεν αυτό σημαίνει πολύ χειρότερη κατάσταση για τους δε».

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας σημείωσε: «Η αύξηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν 4% και είχαμε μείωση της απασχόλησης. Ανέβηκε η βιομηχανική παραγωγή παγκόσμια 30% και η ανεργία μεγάλωσε. Πουθενά δεν πατά η υπόσχεσή σας ότι θα μειωθεί η ανεργία στα επόμενα χρόνια κατά 3%. Πρώτα από όλα γιατί είχαμε αύξηση του ΑΕΠ, άνοδο της παραγωγικότητας με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τέτοια βέβαια ανάπτυξη καπιταλιστική έγινε - και είχαμε αύξηση της ανεργίας. Πού στηρίζετε, κύριε Καραμανλή, την αύξηση απασχόλησης όταν, για παράδειγμα, προωθείτε νέες ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα για συγχωνεύσεις. Δηλαδή, συγκέντρωση του κεφαλαίου, αύξηση της παραγωγικότητας, όξυνση της ανταγωνιστικότητας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της ανεργίας».

«Τι θα κάνετε», συνέχισε, «θα αυξήσετε τη μερική εποχιακή απασχόληση; Αυτό θα το κάνετε. Αυτό όμως δε σημαίνει αύξηση της απασχόλησης. Σημαίνει διανομή της ανεργίας. Και ξέρετε πολύ καλά η αύξηση της μερικής απασχόλησης πού οδηγεί. Οδηγεί στη μείωση των μισθών και των άλλων ασφαλιστικών εισοδημάτων, σε μείωση της καταναλωτικής ικανότητας και σε μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας. Πηγαίνετε στα νοσοκομεία να δείτε τις 9μηνίτισσες νοσοκόμες. Πάνω που αρχίζουν και προσαρμόζονται πρέπει να φύγουν και να έρθουν οι άλλες 9μηνίτισσες. Και θα φθάσουμε ακριβώς στο σημείο η μερική απασχόληση να έχει και τα όριά της και να αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός της ανεργίας και των μερικά απασχολουμένων και των μόνιμα απασχολουμένων. Δηλαδή πουθενά δε βγαίνει ότι θα έχουμε αύξηση της απασχόλησης».

«Επομένως - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - η ανεργία θα μεγαλώσει και δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται και μια επιλεκτική πολιτική στη διαχείριση του ρόλου της ανεργίας. Κυριολεκτικά δηλαδή βαρεθήκαμε να ακούμε από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης ότι οι γυναίκες και οι νέοι ζητάνε τη μερική απασχόληση γιατί, λέει, τους βολεύει, είναι ωραία, την ίδια ώρα που μιλάνε για το φεμινισμό, για τη χειραφέτηση, για την ισοτιμία και για τις ποσοστώσεις. Ποια νέα γυναίκα σήμερα θέλει τη μερική απασχόληση, ποια την ονειρεύεται; Αλλο αν αναγκάζεται να προσφύγει σε αυτήν. Και θεωρείται επίσης σούπερ φιλανθρωπικό μέτρο ότι προστίθενται δύο χρόνια στους μερικά απασχολούμενους ή ανέργους, να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη από τις οικογένειές τους. Θα έχουμε τώρα τριαντάρηδες και τριανταπεντάρηδες που θα είναι στο βιβλιάριο της μαμάς και του μπαμπά τους και αυτό είναι προοδευτικό μέτρο. Απαράδεκτες καταστάσεις».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ, στις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, όπου προέβλεψε πως «θα ανέβει το κόστος των υπηρεσιών σε βάρος του εργαζόμενου και του ασφαλισμένου», αλλά και στον τομέα της Παιδείας, όπου έχουμε άμεση επιχειρηματική δραστηριότητα και παρέμβαση με μεγάλες συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθιξε το ζήτημα της εγκατάστασης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας: «Εμείς δε νομιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπου πήγε το ΝΑΤΟ, ανακατωσούρα, πόλεμο, δυστυχία, ανασφάλεια και βία έφερε». Ακόμα αναφέρθηκε στην εαρινή Σύνοδο της ΕΕ σημειώνοντας ότι θα επιταχύνει νέα αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα. Αλλά και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «πάμε για διχοτόμηση de jure της Κύπρου και για ένα κράτος-μόρφωμα, το οποίο θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες τέτοιες λύσεις». Τέλος, αναφέρθηκε και στα περί τρομοκρατίας τονίζοντας: «Οργανώσεις τύπου "Αλ Κάιντα" αν δεν πατάνε σε κυβερνήσεις, σε παρακρατικούς και παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και σε συστήματα πληροφοριών, δεν μπορούν να δράσουν. Και εν πάση περιπτώσει, η παγκόσμια τρομοκρατία τώρα έχει γίνει λάστιχο. Μια γενική πολιτική απεργία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα θεωρηθεί τρομοκρατικό χτύπημα γιατί πλήττει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις και συμπλήρωσε: «Εγινε αλλαγή σκυτάλης και όχι αλλαγή πολιτικής. Και εμείς ελπίζουμε σε ένα πράγμα. Ο ελληνικός λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Οσο δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, όσο φοβάται να αντιπαλέψει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πριν και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όσο φοβάται να τα βάλει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του έκανε στην αρχική του ομιλία το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματός του και κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει για τον τρόπο υλοποίησής τους με προφανή στόχο να κερδίσει χρόνο και να υφαρπάξει την κοινωνική συναίνεση.

Στους κεντρικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης - όπως προέκυψε και από την ομιλία του Κ. Καραμανλή - περιλαμβάνονται η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ρυθμός ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας κατά 3% έως το τέλος της τετραετίας και η σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς τον μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα οκτώ χρόνια. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μείνει σε γενικόλογα επίπεδα, όσον αφορά στις αντιλαϊκές πολιτικές που θα εφαρμόσει και έτσι η νέα λιτότητα που θα προκύψει από την κυβερνητική πολιτική κρύφτηκε πίσω από το στόχο της σταθερής μακροοικονομικής πολιτικής της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και της μείωσης του δημόσιου χρέους.

Απόλυτα ξεκάθαρος, όμως, ήταν ότι αναφέρθηκε στη ΝΑΤΟική συνδρομή για την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων. Είπε συγκεκριμένα ότι η συνδρομή που ζητήθηκε αφορά στους τομείς της εναέριας επιτήρησης, του θαλάσσιου ελέγχου και του βιοχημικού πεδίου. Θέλοντας δε να απαντήσει στην κριτική που γίνεται για την έλευση του ΝΑΤΟ είπε ότι «η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας. Εχουμε, είπε, επιτακτική υποχρέωση να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

Αποδέχτηκε τη συναίνεση
του ΠΑΣΟΚ

Στην κριτική του Γ. Παπανδρέου ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν γενικόλογες απάντησε στη δευτερολογία του την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ανέφερε δε ως δείγματα συγκεκριμένων δεσμεύσεων την κατάργηση της εισφοράς 1-5% από τις συντάξεις, την αύξηση του ΕΚΑΣ μέσα στην πρώτη τετραετία, όπως επίσης και την αύξηση της αγροτικής σύνταξης. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση για το χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά και τη λύση του θέματος με τα πανωτόκια τα οποία χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη ληστεία».

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και κράτησε χαμηλούς τόνους, είπε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και κατασκευαστικές και νομικές και οικονομικές. Ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των ρυθμών για να είναι όλα έτοιμα για τους αγώνες και κατηγόρησε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι με κομματική εντολή δεν έμειναν στις θέσεις που κατείχαν για την προετοιμασία των αγώνων.

Δεν άφησε, βέβαια, ανεκμετάλλευτη τη συναίνεση που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνούμε στις στρατηγικές επιλογές: στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στην πολιτική της ειρήνης, την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στις πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια».

Υπεραμύνθηκε της συμμετοχής στην τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και απαντώντας στον υπαινιγμό του Γιώργου Παπανδρέου ότι η συμμετοχή του επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τόνισε: «Δεν περιποιεί τιμή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει τέτοιους υπαινιγμούς και νομίζω ότι είμαι σαφέστατος στο μήνυμα που σας δίνω».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διαπραγματευτεί «σκληρά» στην ΕΕ για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και επανέλαβε τη θέση του ότι θα γίνει αναλυτική και ακριβής απογραφή στην οικονομία και ότι θα παταχτούν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας. Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι θεσμοθετημένοι πόροι που παρακρατήθηκαν από το κράτος.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φταίει το... πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο

«Η εναλλαγή των αυτοδύναμων κυβερνητικών πλειοψηφιών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στην κατοχή και τη νομή της εξουσίας δε σημαίνει νέα πορεία της χώρας», τόνισε στη χτεσινή παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καταψηφίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη «απομάκρυνσης από το λεγόμενο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο και τον πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό του ενός κόμματος που αλλοιώνει τη νομοθετική εξουσία και τη συνταγματική νομιμότητα».

Αναφερόμενος ειδικά στη διεθνή κατάσταση, προέβαλε εκ νέου το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως πόλου αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Ν. Κωνσταντόπουλου που έκανε λόγο για τη «στρατηγική του κυρίου Μπους, που προσυπογράφουν οι κυβερνήσεις γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς». «Εμείς, τόνισε, θέλουμε μία Ελλάδα δύναμη ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο, θέλουμε και μία Ευρώπη δύναμη ειρήνης. Γι' αυτό και αγωνιζόμαστε για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, για την κατάργηση του ΝΑΤΟ, γι' αυτόνομη, φιλειρηνική ευρωπαϊκή πολιτική». Παράλληλα απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ζήτησε: «Περιορίστε τις επιλογές σας σε αυτές που πραγματικά δεν εγκυμονούν κινδύνους. Μη στείλετε στρατεύματα στο Ιράκ, μη στείλετε στρατεύματα σε στρατούς εισβολής και κατοχής. Μη στείλετε στρατεύματα σε περιοχές όπου αναφλέγονται σήμερα διεθνείς εστίες αναταραχής. Περιορίστε τις διευκολύνσεις και όπου χρειάζεται με μέτρα νομοθετικά και συμβατικά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχολίασε πως «η δρομολογημένη κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για την Αθήνα και για τη Λευκωσία, της οποίας ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι πιέζει μονομερώς. Επιδίωξη είναι οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ