Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να πιστέψει στις δυνάμεις του

Eurokinissi

Με μια καυστικού περιεχομένου παρατήρηση σχετικά με το κλίμα συναίνεσης, που επικράτησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, άρχισε την τοποθέτησή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ωστόσο πως στις ομιλίες και του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου φάνηκαν εξαιρετικά αντιλαϊκές, αντιδραστικές έως και πολύ επικίνδυνες ιδέες.

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε γενικόλογες τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και πολύ σαφείς εκεί που η κυβέρνηση ήθελε να είναι σαφείς, π.χ., ως προς τις υποσχέσεις της απέναντι στην κεφαλαιοκρατία, προκλητικούς δε τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου πως δε θα επιτρέψει στη ΝΔ να ανατρέψει κατακτήσεις που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στο λαό, αφού, όπως τόνισε, «αυτό που χαρακτήρισε τα οκτώ χρόνια μέχρι τώρα ήταν η ανατροπή κατακτήσεων».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τον Κ. Καραμανλή πως το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο μόνο στην πολιτική της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα, αντικρούοντας τα περί «ομοφωνίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων. Στη βάση της δήλωσης του Γ. Αλογοσκούφη πως δε σκοπεύει η κυβέρνηση να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και στο ΣΕΒ, η ομιλήτρια αναρωτήθηκε: «Αυτό τι είναι; Προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό και ανανεωτικό στοιχείο για μία κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση φιλική, δε λέω φιλολαϊκή, για το λαό, έπρεπε να πάρει θέση πυγμής υπέρ των εργαζομένων».

Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές στα φυσικά πρόσωπα η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Στα φυσικά πρόσωπα είναι και οι εργαζόμενοι με χαμηλό μισθό, είναι ο μισθωτός, αλλά είναι και ο βιομήχανος και ο τραπεζίτης και ο εφοπλιστής. Μα αν κάνετε φοροαπαλλαγές στους μεν αυτό σημαίνει πολύ χειρότερη κατάσταση για τους δε».

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας σημείωσε: «Η αύξηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν 4% και είχαμε μείωση της απασχόλησης. Ανέβηκε η βιομηχανική παραγωγή παγκόσμια 30% και η ανεργία μεγάλωσε. Πουθενά δεν πατά η υπόσχεσή σας ότι θα μειωθεί η ανεργία στα επόμενα χρόνια κατά 3%. Πρώτα από όλα γιατί είχαμε αύξηση του ΑΕΠ, άνοδο της παραγωγικότητας με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τέτοια βέβαια ανάπτυξη καπιταλιστική έγινε - και είχαμε αύξηση της ανεργίας. Πού στηρίζετε, κύριε Καραμανλή, την αύξηση απασχόλησης όταν, για παράδειγμα, προωθείτε νέες ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα για συγχωνεύσεις. Δηλαδή, συγκέντρωση του κεφαλαίου, αύξηση της παραγωγικότητας, όξυνση της ανταγωνιστικότητας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της ανεργίας».

«Τι θα κάνετε», συνέχισε, «θα αυξήσετε τη μερική εποχιακή απασχόληση; Αυτό θα το κάνετε. Αυτό όμως δε σημαίνει αύξηση της απασχόλησης. Σημαίνει διανομή της ανεργίας. Και ξέρετε πολύ καλά η αύξηση της μερικής απασχόλησης πού οδηγεί. Οδηγεί στη μείωση των μισθών και των άλλων ασφαλιστικών εισοδημάτων, σε μείωση της καταναλωτικής ικανότητας και σε μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας. Πηγαίνετε στα νοσοκομεία να δείτε τις 9μηνίτισσες νοσοκόμες. Πάνω που αρχίζουν και προσαρμόζονται πρέπει να φύγουν και να έρθουν οι άλλες 9μηνίτισσες. Και θα φθάσουμε ακριβώς στο σημείο η μερική απασχόληση να έχει και τα όριά της και να αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός της ανεργίας και των μερικά απασχολουμένων και των μόνιμα απασχολουμένων. Δηλαδή πουθενά δε βγαίνει ότι θα έχουμε αύξηση της απασχόλησης».

«Επομένως - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - η ανεργία θα μεγαλώσει και δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται και μια επιλεκτική πολιτική στη διαχείριση του ρόλου της ανεργίας. Κυριολεκτικά δηλαδή βαρεθήκαμε να ακούμε από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης ότι οι γυναίκες και οι νέοι ζητάνε τη μερική απασχόληση γιατί, λέει, τους βολεύει, είναι ωραία, την ίδια ώρα που μιλάνε για το φεμινισμό, για τη χειραφέτηση, για την ισοτιμία και για τις ποσοστώσεις. Ποια νέα γυναίκα σήμερα θέλει τη μερική απασχόληση, ποια την ονειρεύεται; Αλλο αν αναγκάζεται να προσφύγει σε αυτήν. Και θεωρείται επίσης σούπερ φιλανθρωπικό μέτρο ότι προστίθενται δύο χρόνια στους μερικά απασχολούμενους ή ανέργους, να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη από τις οικογένειές τους. Θα έχουμε τώρα τριαντάρηδες και τριανταπεντάρηδες που θα είναι στο βιβλιάριο της μαμάς και του μπαμπά τους και αυτό είναι προοδευτικό μέτρο. Απαράδεκτες καταστάσεις».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ, στις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, όπου προέβλεψε πως «θα ανέβει το κόστος των υπηρεσιών σε βάρος του εργαζόμενου και του ασφαλισμένου», αλλά και στον τομέα της Παιδείας, όπου έχουμε άμεση επιχειρηματική δραστηριότητα και παρέμβαση με μεγάλες συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθιξε το ζήτημα της εγκατάστασης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας: «Εμείς δε νομιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπου πήγε το ΝΑΤΟ, ανακατωσούρα, πόλεμο, δυστυχία, ανασφάλεια και βία έφερε». Ακόμα αναφέρθηκε στην εαρινή Σύνοδο της ΕΕ σημειώνοντας ότι θα επιταχύνει νέα αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα. Αλλά και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «πάμε για διχοτόμηση de jure της Κύπρου και για ένα κράτος-μόρφωμα, το οποίο θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες τέτοιες λύσεις». Τέλος, αναφέρθηκε και στα περί τρομοκρατίας τονίζοντας: «Οργανώσεις τύπου "Αλ Κάιντα" αν δεν πατάνε σε κυβερνήσεις, σε παρακρατικούς και παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και σε συστήματα πληροφοριών, δεν μπορούν να δράσουν. Και εν πάση περιπτώσει, η παγκόσμια τρομοκρατία τώρα έχει γίνει λάστιχο. Μια γενική πολιτική απεργία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα θεωρηθεί τρομοκρατικό χτύπημα γιατί πλήττει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις και συμπλήρωσε: «Εγινε αλλαγή σκυτάλης και όχι αλλαγή πολιτικής. Και εμείς ελπίζουμε σε ένα πράγμα. Ο ελληνικός λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Οσο δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, όσο φοβάται να αντιπαλέψει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πριν και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όσο φοβάται να τα βάλει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ