Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό

Μέρα αντίστασης στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό και μέρα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς ήταν το Σάββατο 20 Μάρτη. Είχε κηρυχτεί ως τέτοια από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου μετά την εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και πέντε χρόνων μετά τις φονικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η Αθήνα έστειλε δυναμικά το δικό της μήνυμα. Οι χιλιάδες λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου το Σάββατο στις 11 το πρωί και στη συνέχεια πορεύτηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, διατράνωσαν τη θέλησή τους με το σύνθημα «κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών». Εδειξαν για μια ακόμα φορά ότι το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό είναι η δύναμη των λαών που αντιστέκονται στη «νέα τάξη».

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Ε. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και μίλησε ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ο Ε. Μαχαίρας δε στρέφεται μόνον κατά του Μπιν - Λάντεν και των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά εναντίον όλων των λαών που αμφισβητούν τη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη", δηλαδή την παγκόσμια κυριαρχία των Αμερικανών στις πλουτοπαραγωγικές πηγές όλων των χωρών και τον ιδρώτα όλων των λαών».


Στη συνέχεια επισήμανε: «Η τρομοκρατική νομοθεσία των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στο Γκουαντανάμο και στο εσωτερικό της χώρας τους, αλλά επιβάλλεται σε όλες τις χώρες που έχουν υποταγεί στην αμερικανική αυτοκρατορία με τις διάφορες "συμμαχίες", όπως το ΝΑΤΟ, η Αμερικανοϊαπωνική και η Αμερικανοαυστραλιανή συμμαχία. Τα κράτη που υπάγονται στους στρατιωτικούς αυτούς συνασπισμούς, κι ανάμεσα σε αυτά είναι και η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ, υποχρεώνονται να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν νόμους που καταργούν ή περιορίζουν στο ελάχιστο τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Ο Θ. Παφίλης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, τόνισε: «Η εκρηκτική για τους λαούς κατάσταση είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης που θέλει να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδραίωση των συμφερόντων του κεφαλαίου και να υποτάξει τους λαούς. Αυτή η ανάγκη ενώνει τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο κοινό μέτωπο, που το ονομάζουν αντιτρομοκρατικό. Την ίδια στιγμή όμως οι αντιθέσεις και ο αγώνας για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής είναι ο παράγοντας που πολλές φορές τους διαφοροποιεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι μαζί στρέφονται κατά των λαών που τους καλούν να πληρώσουν τους ανταγωνισμούς τους με το αίμα τους τους».


Συνεχίζοντας ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε:

«Για τους λαούς, για το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρχουν διλήμματα:

-- Είμαστε χωρίς όρους με τους λαούς και χωρίς προϋποθέσεις. Είμαστε όλοι Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι, Κουβανοί, Κορεάτες, Σύριοι...

-- Είμαστε αδιάλλακτοι εχθροί του ιμπεριαλισμού, είτε αυτός είναι αμερικάνικος είτε ευρωπαϊκός, δε διαλέγουμε καλό και κακό ιμπεριαλισμό.

-- Είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται και όχι με αυτούς που συμβιβάζονται και σκύβουν το κεφάλι.

Μέσα σε αυτό το διεθνές σκηνικό η χώρα μας, με τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει συνταχθεί πλήρως με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ. Δεν υπάρχει καμία απόφαση και ενέργεια της νέας τάξης που να μη στηρίχτηκε πολιτικά».

Μαζική - μαχητική πορεία

«Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»! Πάντα επίκαιρο το σύνθημα που ακούστηκε για άλλη μια φορά αποφασιστικά από χιλιάδες στόματα διαδηλωτών, που πίσω από τα πανό της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΔΥΕ, επιτροπών ειρήνης, εργατικών σωματείων, μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων, πορεύτηκαν από τα Προπύλαια στην αμερικάνικη πρεσβεία.

«50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία - χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία». Αυτό ήταν το σύνθημα για την έναρξη της πορείας από τα Προπύλαια. Η σημαία της ΠΕΑΕΑ συναντήθηκε με τα πανό και τα σηματάκια του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Γονείς με τα μωρά τους στα καροτσάκια, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές, συντόνισαν τα βήματά τους, έσμιξαν τις φωνές τους και γίνονταν όλο και περισσότεροι. Στη «Μ. Βρετανία», στα πεζοδρόμια της Β. Σοφίας στο ύψος του Πολεμικού Μουσείου, του «Ευαγγελισμού», του «Χίλτον», κόσμος περίμενε τη διαδήλωση και πύκνωνε τις γραμμές της. «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», περιέγραφαν με τα συνθήματά τους τη σύγχρονη βαρβαρότητα κι έστελναν παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα: «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία».


Προορισμός τους ήταν το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, η πρεσβεία των ΗΠΑ, που για άλλη μια φορά «υποδέχτηκε» τους διαδηλωτές «ζωσμένη» με δεκάδες κλούβες και ανάλογη αστυνομική δύναμη. Φτάνοντας εκεί οι αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές έκαψαν ένα σκιάχτρο που είχαν φτιάξει και συμβόλιζε το «ΝΑΤΟ - ολυμπιονίκη» και τα συνθήματά τους συνοψίστηκαν στη λέξη «δολοφόνοι»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για την Ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2016-12-03 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Παρασκευή η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση (2009-03-18 00:00:00.0)
Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι (2007-03-17 00:00:00.0)
Στις 18 Μάρτη η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση (2005-01-29 00:00:00.0)
«Μπορούμε να τους σταματήσουμε»! (2002-12-13 00:00:00.0)
Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστινίων (2002-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ