Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσφορά αντιλαϊκής συναίνεσης

Eurokinissi

Τη συναίνεσή του στα θέματα της Ολυμπιάδας και της εξωτερικής πολιτικής προσέφερε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, στην παρθενική του εμφάνιση σε αυτόν το ρόλο.

Στην ομιλία του εστίασε την κριτική κυρίως στην αοριστία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του να αποδείξει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση παρέδωσε μία -ούτε λίγο ούτε πολύ- παραδεισένια χώρα.

Συγκεκριμένα για την Ολυμπιάδα είπε ότι δεν υπάρχει «Ελληνας που δε θα χειροκροτήσει τη συνεργασία μας», ενώ υπερασπίστηκε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της προετοιμασίας των αγώνων και άσκησε κριτική για τα όσα λένε κυβερνητικά στελέχη περί καθυστερήσεων στα απαραίτητα έργα.

Οσον αφορά αυτές καθαυτές τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε «προεκλογική ομιλία με γενικόλογες διατυπώσεις, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει». Το κύριο επιχείρημά του για να αντικρούσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ήταν ότι δεν απαντήθηκε το πώς θα υλοποιηθούν, πότε θα γίνει αυτό και πόσο θα κοστίσουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του κόμματός του, αλλά εμφάνισε μια εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ετσι είπε ότι «παραδίνουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που δε χτίστηκε με αερολογίες, αλλά με συγκεκριμένα σχέδια και χρειάζεται να παραμείνει ισχυρή και να πάει ακόμα πιο μπροστά».

Θέλοντας να αποδείξει το ανεδαφικό των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι το κόστος για την υλοποίησή τους ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ για τα οποία -όπως τόνισε- ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είπε από πού θα τα εξασφαλίσει. Συμφώνησε με την απογραφή της οικονομίας που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, όντας σίγουρος για την «ισχυρή οικονομία» που παραδίδει το ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο στίγμα έδωσε και για την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση «παραλαμβάνει την εξωτερική πολιτική με ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο που της κληροδοτούμε». Οσον αφορά συγκεκριμένα στο Κυπριακό άφησε αιχμή κατά του Κ. Καραμανλή ότι δέχτηκε τη συμμετοχή του στην τετραμερή μετά από το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους. Οπως ήταν φυσικό υπερασπίστηκε τις ιμπεριαλιστικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό και γι' αυτό φρόντισε να χαιρετίσει από το βήμα της Βουλής «τα στρατευμένα παιδιά μας που βρίσκονται σήμερα στο Κόσσοβο. Τους συμπαραστεκόμαστε και είμαστε περήφανοι για το έργο τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ