Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φταίει το... πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο

«Η εναλλαγή των αυτοδύναμων κυβερνητικών πλειοψηφιών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στην κατοχή και τη νομή της εξουσίας δε σημαίνει νέα πορεία της χώρας», τόνισε στη χτεσινή παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καταψηφίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη «απομάκρυνσης από το λεγόμενο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο και τον πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό του ενός κόμματος που αλλοιώνει τη νομοθετική εξουσία και τη συνταγματική νομιμότητα».

Αναφερόμενος ειδικά στη διεθνή κατάσταση, προέβαλε εκ νέου το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως πόλου αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Ν. Κωνσταντόπουλου που έκανε λόγο για τη «στρατηγική του κυρίου Μπους, που προσυπογράφουν οι κυβερνήσεις γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς». «Εμείς, τόνισε, θέλουμε μία Ελλάδα δύναμη ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο, θέλουμε και μία Ευρώπη δύναμη ειρήνης. Γι' αυτό και αγωνιζόμαστε για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, για την κατάργηση του ΝΑΤΟ, γι' αυτόνομη, φιλειρηνική ευρωπαϊκή πολιτική». Παράλληλα απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ζήτησε: «Περιορίστε τις επιλογές σας σε αυτές που πραγματικά δεν εγκυμονούν κινδύνους. Μη στείλετε στρατεύματα στο Ιράκ, μη στείλετε στρατεύματα σε στρατούς εισβολής και κατοχής. Μη στείλετε στρατεύματα σε περιοχές όπου αναφλέγονται σήμερα διεθνείς εστίες αναταραχής. Περιορίστε τις διευκολύνσεις και όπου χρειάζεται με μέτρα νομοθετικά και συμβατικά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχολίασε πως «η δρομολογημένη κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για την Αθήνα και για τη Λευκωσία, της οποίας ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι πιέζει μονομερώς. Επιδίωξη είναι οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ