ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε οικονομική και πολιτική δίνη

ΚΙΤΟ. -

Μία κατάσταση αλλοπρόσαλλη - κατά το σύνηθες - επικρατεί στην πολιτική σκηνή της πάμπτωχης αυτής χώρας των Ανδεων, σε φόντο και με κυρίαρχο στοιχείο τη δεινή οικονομική κατάσταση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συνταράζουν τη χώρα.

Η οικονομική κρίση μαστίζει το λαό και η κυβέρνηση ως μοναδική λύση... διαπραγματεύεται τον τελευταίο καιρό ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά είναι αμφίβολο πόσο θα τη βοηθήσει, αφού βρίσκεται στο μέσο της χειρότερης οικονομικής ατάστασης που αντιμετώπισε εδώ και δεκαετίες.

Εντούτοις τίποτα δεν αλλάζει τη θέση των εργαζομένων, που η πλειονότητά τους βρίσκεται στα όρια εξαθλίωσης, ενώ και οι ελάχιστοι που έχουν χρήματα δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις ούτε από τις τραπεζικές καταθέσεις τους, αφού η κυβέρνηση έχει "παγώσει" τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι δύο τελευταίες εβδομάδες σημαδεύονται από τις γιγάντιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τους απεργούς να έχουν στήσει μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφαση αύξησης των τιμών των καυσίμων κατά 13%, ενώ οι ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας ήταν οι σοβαρότερες από την εποχή που το Κογκρέσο καθαίρεσε τον εκκεντρικό πρώην πρόεδρο Αμπντάλα Μπουκαράμ,το 1997. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και Ινδιάνοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ένδεια που τους πλήττει μαζικά. Χιλιάδες διαδήλωσαν και την Τρίτη στο Γουαγιακουίλ, την κυριότερη πόλη - λιμάνι που θεωρείται οικονομική πρωτεύουσα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Αυτή η κατάσταση έδωσε την ευκαιρία στον Τζαϊμ Νεμπότ,μέλος του Κογκρέσου και ηγετικό στέλεχος του Χριστιανικού Κοινωνικού Κόμματος να στείλει "τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση, δηλώνοντας: "Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Αν ως τις 10 Αυγούστου δε δούμε σημεία αλλαγής, θα μιλήσουμε αλλιώς". Η έκφραση "αλλιώς" έδωσε την ευκαιρία μεσούσης της εβδομάδας στον υπουργό Αμύνης Χοσέ Γκαγιάρντο,να προχωρήσει σε αμφίσημες δηλώσεις για ένα "πιθανό πραξικόπημα... ο λόγος οι εκκλήσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο Τζαμίλ Μαχουάντ να παραιτηθεί, που για τον Γκαγιάρντο σημαίνει ότι μπορεί προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, αφού τέτοιες αντιπολιτευτικές δηλώσεις είναι "αντίθετες στο Σύνταγμα"!

Το ανακάτεμα στο πολιτικό σκηνικό είναι μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από την αποφυλάκιση χθες, του πρώην προέδρου της χώρας Φαμπιάν Αλαρκόν που απελευθερώθηκε με εγγύηση, έχοντας εκτίσει τέσσερις μήνες φυλάκισης μετά την καταδίκη του για διαφθορά. Ο πολιτικός που κυβέρνησε ως υπηρεσιακός πρόεδρος από το Φλεβάρη του 1997 έως τον Αύγουστο του 1998 φυλακίστηκε το Μάρτη, όταν καταδικάστηκε για ατασθαλίες, ότι ως πρόεδρος προσέλαβε 1.100 εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονταν κανονικά, αλλά δεν προσήλθαν ποτέ στις εργασίες τους. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, ο Αλαρκόν δήλωσε ότι η δίωξή του και η φυλάκιση είχε καθαρά "πολιτικά κίνητρα" και ξεκαθάρισε ότι ένα από τα άμεσα σχέδιά του είναι να κατέλθει στην πολιτική.

ΑΦΡΙΚΗ - ΗΠΑ
"Κέντρο Στρατηγικών Μελετών" υπό την αιγίδα των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος στρατηγικών μελετών για την Αφρική, προκειμένου να υποστηριχτεί "ένας κατάλληλος" ρόλος του στρατού στις χώρες της Ηπείρου που χαίρουν της εκτίμησης της Ουάσιγκτον και να δημιουργηθεί ένας κορμός "κατάλληλων προσώπων" που θα ηγηθούν της όλης διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα πρόκειται να περιλάβει δύο στάδια, ένα ακαδημαϊκό και ένα πρακτικό, με ειδικές αναφορές στις σχέσεις κοινωνίας - στρατού, στη χάραξη στρατηγικής εθνικής ασφαλείας και τα οικονομικά της άμυνας. Το πρόγραμμα θα αποκορυφωθεί την 31η Οκτωβρίου με ένα σεμινάριο δύο βδομάδων για υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους από διάφορες χώρες, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στο οποίο επίσης θα λάβει μέρος μία διεθνής ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών επιμορφωτών, ειδικών σε ζητήματα πολιτικής και μάνατζερ θα ηγηθούν συζητήσεων για τα "σημαντικότερα θέματα". Το πρόγραμμα αυτό ήταν μέρος των προτάσεων για την ευρύτερη "ανάπτυξη" και "εκδημοκρατισμό" της περιοχής, το οποίο είχε συζητήσει ο Πρόεδρος Κλίντον στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική την περασμένη άνοιξη, και το οποίο εγκρίθηκε από τους Αφρικανούς ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπό δημιουργία "Αφρικανικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών" δεν είναι το μοναδικό και ακολουθεί τη σύσταση ανάλογων κέντρων για την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου όλοι έχουμε δει τα... μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει τη Ριβιέρα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χθες, μαινόταν ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της γνωστής γαλλικής Ριβιέρας, στην επαρχία Σαν Ρεμί της Προβηγκίας, κοντά στη Μασσαλία. Η πυρκαγιά είχε, μέχρι χθες το απόγευμα, αποτεφρώσει τουλάχιστον 24.000 στρέμματα πευκοδάσους και θάμνων. Περισσότεροι από 1.200 δασοπυροσβέστες, 250 πυροσβεστικά οχήματα και 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη έδιναν μάχη με τις φλόγες χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, αφού το έργο τους δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα. Οπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, έχουν εκκενωθεί πολλά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Ριβιέρας, ενώ 20 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Απεβίωσε ο Μαροκινός μονάρχης

ΡΑΜΠΑΤ.-

Απεβίωσε χτες σε ηλικία 70 ετών ο Μαροκινός μονάρχης Χασάν Β,εξαιτίας χρόνιων πνευμονολογικών προβλημάτων.

Χτες, νωρίς το απόγευμα, εισήχθη εκτάκτως σε νοσοκομείο του Ραμπάτ έως ότου το βράδυ η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του, μεταδίδοντας έκτοτε αποσπάσματα του Κορανίου.

Πριν τέσσερα χρόνια, ο μονάρχης του Μαρόκου νοσηλεύτηκε για πνευμονολογικά προβλήματα στις ΗΠΑ και έκτοτε υπέφερε από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Κινητικότητα στο... διάστημα

Η τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου "ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ", του πληρώματος του οποίου ηγείται η Αϊλίν Κόλινς,αποδείχτηκε τελικώς τυχερή.

Η εκτόξευση έγινε με επιτυχία νωρίς χτες το πρωί, κάνοντας δεκάδες θεατές, που είχαν μαζευτεί σε κοντινή περιοχή του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, να πανηγυρίζουν.

  • Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Βίκτορ Αφανάσιεφ και Σεργκέι Αντέγιεφ βγήκαν χτες περίπατο στο Διάστημα για να εξετάσουν για διαρροές από το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ και θα παραμείνουν εκεί περίπου 6 ώρες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου της Αποστολής στο Κορολιόφ (κοντά στη Μόσχα). Μέσα στο ΜΙΡ έμεινε ο Γάλλος Ζαν Πιερ Ενιέρ.Οι προσπάθειες των δύο κοσμοναυτών επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί η αιτία της διαρροής που έχει προκαλέσει ελαφρά μείωση της πίεσης στον ΜΙΡ.
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η σύγκρουση

ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΥΣΚΟ.-

Ανδρες του ινδικού πεζικού προωθούνταν χθες προς τους δύο εναπομείναντες θύλακες όπου παραμένουν Ισλαμιστές αντάρτες, αφού ανακατέλαβαν ορισμένες από τις τελευταίες τους θέσεις στο ινδικό Κασμίρ, ανακοίνωσαν χθες στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι σκληραγωγημένοι από δυόμισι μήνες μαχών Ινδοί στρατιώτες πολεμούσαν σε ένα πεδίο γεμάτο νάρκες εναντίον των ανταρτών - που υποστηρίζονται από το Πακιστάν - για να ανακαταλάβουν δύο καλυμμένα με στρώμα πάγου υψώματα στις ζώνες του Μπαταλίκ και της Κοιλάδας Μούσκο, στα Ιμαλάια.

Οι αντάρτες τραυμάτισαν 20 Ινδούς στρατιώτες πριν εγκαταλείψουν ένα κωνικό ύψωμα που κατείχαν σε ύψος 4.800 μέτρων στο Μπαταλίκ, είπαν αξιωματούχοι στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αλλοι έξι Ινδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών, ενώ οι εισβολείς άφησαν στο πεδίο της μάχης 25 νεκρούς.

Οι Ινδοί βρήκαν κρησφύγετα με τεράστιες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών στις θέσεις που κατέλαβαν.

Το πυροβολικό πραγματοποιούσε μπαράζ επί ώρες για να "εξασθενίσει" την αντίσταση των ανταρτών, ώστε το πεζικό να κινηθεί ευκολότερα, αλλά οι νάρκες στην περιοχή δυσχέραναν τις επιχειρήσεις.

"Πλησιάζουμε", είπε εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, αναφερόμενος σε αυτές που πιστεύεται ότι είναι οι "τελευταίες" θέσεις των μουτζαχεντίν.

Το Πακιστάν απάντησε με μπαράζ πυροβολικού, αναγκάζοντας 100 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και προκαλώντας ζημιές σε ένα σχολείο.

ΧΙΛΗ
Αναβρασμός ενόψει της Συνόδου των ναζί

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Το νομικό κενό που υπάρχει στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Χιλής είναι στο επίκεντρο όλων των επικείμενων ενεργειών του "Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ για τη Λατινική Αμερική", που άρχισε μία νέα προσπάθεια να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις μειονότητες από διακρίσεις στη Χιλή, ενώ απομένουν μερικοί μήνες πριν από μια παγκόσμιο σύνοδο νεοναζί που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Σαντιάγο.

Ο Σέρτζιο Βίντερ,εκπρόσωπος του Κέντρου, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι συναντήθηκε με βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειάς του να πείσει την ηγεσία της Χιλής να υιοθετήσει μέτρα εναντίον των διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων, ανάλογα με εκείνα άλλων χωρών της περιοχής, με καταλύτη το ζήτημα της παγκόσμιας συνόδου των ναζί, που θα γίνει τον επόμενο Απρίλη. Ωστόσο, υπάρχουν διαπαραταξιακές κινήσεις στο Κογκρέσο, προκειμένου να μη γίνει. Παράλληλα, η χιλιανή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει το νομικό πλαίσιο περί μετανάστευσης για να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα ανεπιθύμητων προσωπικοτήτων, τη στιγμή που οΒίντερ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μαριάνο Φερνάντεζ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις, ώστε η Χιλή να συστήσει μια ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει την καταφυγή ναζί στη Χιλή και τα κεφάλαια που στάλθηκαν στη χώρα από το Τρίτο Ράιχ μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ