ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διατηρείται η όξυνση για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Αυτοί που θέλουν να γίνει σεβαστή η σημαία τους, πρέπει να σέβονται τη σημαία των άλλων", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Σίρι Σακίκ, κουρδογενής πρώην βουλευτής, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από την πράξη ενός μέλους του Χαντέπ που, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, υπέστειλε την τουρκική σημαία και την αντικατέστησε με ένα λάβαρο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Και η Αστυνομία τον... συνέλαβε.

Ο Σακίκ, υπονοεί με σχετικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο "Ανατολή", με τις λέξεις "η σημαία των άλλων", έδωσε την εντύπωση ότι θεωρεί την τουρκική σημαία ξένη. Κι η Αστυνομία τον συνέλαβε για να εξακριβώσει τι ακριβώς εννοούσε...

Η σπασμωδικότητα των αντιδράσεων των τουρκικών αρχών ασφαλείας έναντι οποιασδήποτε μορφής εκδήλωσης που δε συμμορφώνεται με τα εσκαμμένα, όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, γίνεται όλο και πιο εξόφθαλμη. Από τους 70 συλληφθέντες οπαδούς και μέλη του Χαντέπ προχτές αφέθηκαν ελεύθεροι οι 30, ενώ οι υπόλοιποι 40 αντιμετωπίζουν πιθανές δίκες με κατηγορίες περί "αποσχιστικής δραστηριότητας" και "προσβολή της τουρκικής σημαίας".

Αυτή η τελευταία κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκιση έως τριών ετών.

Το Κουρδικό αποτέλεσε την αφορμή έκδοσης μιας οξείας ανακοίνωσης, με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στη Διεθνή Αμνηστία, επειδή "υποστηρίζει τρομοκρατικές πράξεις εκτός του πλαισίου που καθορίζει η διεθνής νομική ερμηνεία", όπως γράφει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

Το Κουρδικό αποτέλεσε επίσης σημείο τριβής του Τούρκου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, με τον Αυστριακό Πρόεδρο, Τόμας Κλέστιλ, και τον υπουργού του των Εξωτερικών, Βόλφγκαν Σούζερ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία της Αγκυρας για τη στάση της Αυστρίας έναντι στο ΡΚΚ και υποστήριξε ότι το γεγονός προκαλεί δυσχέρειες στις διμερείς σχέσεις.

Στο εσωτερικό σκηνικό της Τουρκίας, φαίνεται να αυξάνονται οι πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες προς τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων ώστε να δοθεί βιώσιμη κυβερνητική λύση και να τερματιστεί το ταχύτερο η πολιτική κρίση, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υφέρπει εδώ κι ένα χρόνο.

Σήμερα αναμένεται ακόμα μια συνάντηση της αρχηγού του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, με τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) Νετσμετίν Ερμπακάν, προκειμένου να διαπραγματευτούν πιθανή συμμαχία τους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η "τελική απάντηση" της Τσιλέρ στον κατέχοντα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όμως, δεν αναμένεται να δοθεί ούτε σε αυτήν τη συνάντηση.

ΒΟΣΝΙΑ
Πιέσεις και διαπραγματεύσεις για παραίτηση Ρ. Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Την υπό όρους παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου των Σερβοβόσνιων φέρεται να υποβάλλει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σύμφωνα με την επιθεώρηση "VIP" του Βελιγραδίου.

Οι πληροφορίες του περιοδικού φέρουν τον Σερβοβόσνιο ηγέτη να υποβάλλει επιστολή παραίτησης με εννέα όρους με αποδέκτες τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Βοσνία, Καρλ Μπιλντ. Και οι δύο τελευταίοι διέψευσαν ότι έχει φτάσει στα χέρια τους επιστολή τέτοιου περιεχομένου από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι πληροφορίες του εντύπου αναφέρουν ότι ο Κάρατζιτς είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί εάν, μεταξύ άλλων, η διεθνής κοινότητα δώσει τα εχέγγυα "μιας μίνιμουμ κρατικής οντότητας για τη σερβοβοσνιακή δημοκρατία" και αφήσει την πόλη "Μπρτσκο" στα χέρια των Σέρβων.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι επίμονες πληροφορίες έφεραν το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο στο Πάλε, να πραγματοποιεί κεκλεισμένων των θυρών μαραθώνιες συνεδριάσεις, με κύριο θέμα το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Κάρατζιτς από την εξουσία. Το σερβοβοσνιακό πρακτορείο "SRNA", από την πλευρά του, μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο ασχολήθηκε ως επί το πλείστον με την ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων και με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές δε θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι η μαραθώνια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Πάλε άρχισε ελάχιστη ώρα μετά την προχτεσινή απαίτηση του Βελιγραδίου που καλούσε τους βουλευτές να προβούν στην αντικατάσταση του Ράντοβαν Κάρατζιτς και το διορισμού ενός "μεταβατικού προέδρου"...

Εκλογές το Σαββατοκύριακο στο Μόσταρ

Με τις εγγραφές των ψηφοφόρων μισοτελειωμένες και τις απειλές κατά των υποψηφίων να βαραίνουν την πολιτική ατμόσφαιρα, το Μόσταρ είναι κατά τ' άλλα"έτοιμο" να δεχτεί στο έδαφός του τις κάλπες που θα στηθούν για τη διεξαγωγή των - προγραμματισμένων για αυτό το Σαββατοκύριακο - εκλογών.

Σύμφωνα με το γραφείο του διορισμένου από την ΕΕ διοικητή της πόλης του Μόσταρ, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών θα είναι στο Μόσταρ μόνον οι 30.000 έως 45.000 από τους 100.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Περίπου 70.000 άλλοι, που είναι πρόσφυγες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα ρίξουν το ψηφοδέλτιό τους σε μία από τις 77 κάλπες που έχουν στηθεί στο εξωτερικό...

Στις εκλογές θέτουν υποψηφιότητα εκπρόσωποι έξι εκλογικών μπλοκ διεκδικώντας μια θέση στο 37μελές Δημοτικό Συμβούλιο του Μόσταρ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόσταρ θα αποτελείται από 16 Κροάτες, 16 Μουσουλμάνους και 5 εκπροσώπους των Σέρβων.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
1}Η χώρα μπορεί να έχει την ευκαιρία

ΜΟΣΧΑ.-

Να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κάλεσε τους Ρώσους ο συγγραφέας και φιλόσοφος Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, ο οποίος είχε διωχτεί το 1978 από την ΕΣΣΔ ως αντιφρονών και ζει τώρα στο Μόναχο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πράβντα", σημειώνει ότι ο Ζιουγκάνοφ είναι ο μοναδικός ικανός να βγάλει τη Ρωσία από τη φτώχεια και ότι σε περίπτωση νίκης του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 3 Ιούλη, "η χώρα μπορεί να έχει την ευκαιρία να παραμείνει μεγάλη δύναμη και να μη γίνει ζώνη δυτικού αποικισμού". Αντίθετα, "στη Ρωσία του Γιέλτσιν ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού θα ζει αξιόλογα. Η μάζα του πληθυσμού θα είναι καταδικασμένη στη φτώχεια", τόνισε ο Ζινόβιεφ. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου στην Κρατική Δούμα, που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν, ο Ζινόβιεφ υπογράμμισε: "Στη Ρωσία αντιπαλεύουν δυο γραμμές. Η μία είναι η ολοκληρωτική, αντιδημοκρατική, είναι η γραμμή του Γιέλτσιν. Τη δυνατότητα μιας πραγματικής δημοκρατικής ανάπτυξης της Ρωσίας τη συνδέω με την αντιπολίτευση, επικεφαλής της οποίας είναι τώρα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Την ολοκληρωτική εξέλιξη αντιπροσωπεύει σήμερα η κυρίαρχη κλίκα, και, θυμηθείτε τα λόγια μου, σε περίπτωση που αυτή νικήσει στις εκλογές, θα αρχίσει μια ορμητική στροφή από τη φαινομενική δημοκρατία προς ένα ανοιχτά ολοκληρωτικό σύστημα".

Στο μεταξύ, σε αντίβαρο στην πρωτοβουλία του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Συναίνεσης και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν με διάταγμά του δημιούργησε ένα "Γνωμοδοτικό Πολιτικό Συμβούλιο" και κάλεσε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας να μετάσχουν σ' αυτό. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η δημιουργία αυτού του οργάνου ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών πολιτικών κομμάτων, που επανειλημμένα έχουν ζητήσει "βελτίωση της συνεργασίας των διαφόρων δομών της εξουσίας, ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη βάση για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις", καθώς και να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή "όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ρωσικής κοινωνίας". Το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας, που ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Συμβουλίου αυτού, δεν αναφέρει τίποτα για τη στάση του Γιέλτσιν απέναντι στην πρωτοβουλία του Ζιουγκάνοφ, ο οποίος κατηγόρησε και πάλι τον Γιέλτσιν ότι καταστρατηγεί τον εκλογικό νόμο και χρησιμοποιεί το κρατικό αξίωμά του και τα ΜΜΕ για την επανεκλογή του.

Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν, για να δημιουργήσει ένα προεκλογικό προφίλ, αφού απομάκρυνε τέσσερις στενούς συνεργάτες του και 7 στρατηγούς προσκείμενους στον πρώην υπουργό Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στα κλιμάκια της εξουσίας. "Θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στελεχών, θα προσληφθούν και άλλοι, νέοι ειδικοί, ώστε να σχηματιστεί ένα σοβαρό, ισχυρό και μακράς πνοής επιτελείο", τόνισε ο Γιέλτσιν σε συνέντευξη Τύπου στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Αργκουμέντι Ι Φάκτι".

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Να σταματήσει η βάρβαρη απομόνωση του Α. Γκουσμάν

Ο Μ. Θεοδωράκης κάνει έκκληση προς την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη ζωή του Περουβιανού ηγέτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Περού

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει έκκληση να σταματήσει η βάρβαρη απομόνωση του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Περού και του αντάρτικου κινήματος "Φωτεινό Μονοπάτι", Δρ. Αμπιμαέλ Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη στις 12 Σεπτέμβρη 1992 και "βρίσκεται, αν και άρρωστος, θαμμένος σ' ένα υπόγειο κελί, σε απόλυτη απομόνωση από τον κόσμο, καταδικασμένος σε ισόβια δεσμά. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου σαπίζουν κάτω από εξοντωτικές συνθήκες στις φυλακές".

Στην έκκλησή του, ο Μ. Θεοδωράκης επισημαίνει: "σ' ολόκληρο το Περού, μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις χωρίς δίκη, σφαγές είναι στην ημερήσια διάταξη", και καταλήγοντας, τονίζει: "πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να ζητήσουμε να σταματήσει αμέσως η βάρβαρη απομόνωση του Α. Γκουσμάν, την ανθρώπινη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του Περουβιανού λαού που καταπατούνται βάναυσα".

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ γιόρτασε χτες τα 52α γενέθλιά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ