ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωράει το πρόγραμμα "Τουρισμός - Πολιτισμός"

Καλύφθηκε πλήρως ο προϋπολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος "Τουρισμός - Πολιτισμός", που τροφοδοτείται με κονδύλια του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οπως ανέφερε μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης ο γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς "εντάχθηκε στο πρόγραμμα το σύνολο των έργων που είχαν υποβληθεί", και τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη θαλάσσιου, ορεινού, οικολογικού, θεραπευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 100 δισ. δρχ.

Ειδικότερα, στο υποπρόγραμμα "Τουρισμός" προβλέπονται 16 επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων (11,3 δισ. δρχ.), 9 επενδύσεις μετατροπής παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενοδοχειακά καταλύματα (1,63 δισ. δρχ.), 8 επενδύσεις εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (5 συνεδριακά κέντρα, ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας, ένας λιμένας αναψυχής και ένα υδροθεραπευτήριο), με συνολικό προϋπολογισμό 9,12 δισ. δρχ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η προώθηση της δημιουργίας Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στην περιοχή της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 δισ. δρχ.

  • Την απορία του για τη "στροφή" του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μεγαλοξενοδόχου Αρ. Διβάνη,ο οποίος τάχθηκε με πρόσφατη ανακοίνωσή του - και εκ μέρους του ΞΕΕ - ενάντια στη δημιουργία ΠΟΤΑ, εξέφρασε με δήλωσή του ο Στ. Κωλέτσης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ) και μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της ΠΟΞ σαν μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ και επί Γραμματείας Β. Κουρτέση ψήφισε την προκήρυξη ενδιαφέροντος και για τις δυο ΠΟΤΑ (Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία). Η νέα τοποθέτηση του Αρ. Διβάνη αφήνει να εννοηθεί ότι "προσπαθεί να καλουπώσει την τουριστική ανάπτυξη στα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας επιχειρηματιών. Οφείλει να δώσει καθαρές εξηγήσεις για την απρόοπτη αντίδρασή του".
Χρήσιμες διευκρινίσεις για την απελευθέρωση συναλλάγματος

Τι αλλάζει από αύριο, που ολοκληρώνεται και η απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος

Αρχίζει από αύριο η εφαρμογή των δύο πράξεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις οποίες ολοκληρώνεται στην ουσία η απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος. Από αύριο, δηλαδή, καταργούνται και οι τελευταίοι περιορισμοί στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων που ίσχυαν στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά κάθε Ελληνας ή άλλος κάτοικος της Ελλάδας μπορεί να μετατρέψει τις δραχμές του σε μάρκα, σε δολάρια ή άλλο νόμισμα και να τις βγάλει στο εξωτερικό ή να στέλνει περισσότερο συνάλλαγμα στο παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό κλπ.Ολα αυτά ισχύουν θεωρητικά. Στην πράξη για να μετατρέψει κάποιος τις δραχμές του σε συνάλλαγμα, θα πρέπει να έχει και το ανάλογο κομπόδεμα δραχμών. Για όσους λοιπόν η ζωή είναι μεροδούλι - μεροφάι, η απελευθέρωση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα είναι χωρίς αντίκρισμα.

Στην ουσία, η απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος είναι ένα ακόμη μέτρο που θα ωφελήσει κυρίως τους μεγαλοεισοδηματίες που κάνουν "μπίζνες" με τα ξένα νομίσματα. Για την ιστορία πάντως, να θυμίσουμε πως το προηγούμενο βήμα απελευθέρωσης στην κίνηση κεφαλαίου (το 1994) είχε συμπέσει με την περίφημη νομισματική κρίση,που κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα την εθνική οικονομία. Αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες διατυπώνουν την άποψη πως τώρα - που επεκτείνεται το δικαίωμα ανοίγματος λογαριασμών καταθέσεων σε συνάλλαγμα και σε ελληνικές τράπεζες - δεν υφίσταται περίπτωση να ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές με εκείνες της νομισματικής κρίσης του 1994.

Από την άλλη μεριά, δεδομένης της - νωπής ακόμα - εμπειρίας του '94, αλλά και της αστάθειας, του αυξημένου βαθμού ευαισθησίας και, συνεπώς, της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα, εκτεταμένη κερδοσκοπική δραστηριότητα σε βάρος της δραχμής.Αλλωστε, ανώτερα στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι καθώς το εγχώριο νόμισμα δε συγκαταλέγεται στα παγκοσμίως "ισχυρά", καθίσταται ευάλωτο σε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Σε ό,τι αφορά επίσης τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας (16,3 δισ. δολάρια στο τέλος Ιούνη 1997), που αποτελούν και το "όπλο άμυνας" της χώρας απέναντι στις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να μειωθούν δραματικά μέσα σε ελάχιστες μέρες, εφόσον παρατηρηθεί εκτεταμένη ζήτηση για ξένα νομίσματα και "πανικός" στην αγορά συναλλάγματος.

Χρήσιμες διευκρινίσεις

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι αλλαγές στην αγορά συναλλάγματος, που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, όπως:

- Τι μπορώ να κερδίσω μετατρέποντας τις δραχμικές μου καταθέσεις στην τράπεζα σε καταθέσεις σε ξένο νόμισμα;

Αγχος και ανασφάλεια. Μπορεί να κερδίσετε - συγκρίνοντας την απόδοση που θα είχατε αν κρατάγατε τις καταθέσεις σας σε δραχμές - μπορεί όμως και να χάσετε, εξαιτίας ενδεχόμενης υποτίμησης του νομίσματος που επιλέξατε να κάνετε κατάθεση. Ακόμα και "καλάθι" νομισμάτων δεν παρέχει εγγυημένη απόδοση. Ούτως ή άλλως, έχετε υπόψη σας ότι τα επιτόκια των κυριότερων ξένων νομισμάτων (δολάριο ΗΠΑ, γερμανικό μάρκο, ελβετικό και γαλλικό φράγκο, αγγλική στερλίνα, ιαπωνικό γιεν κτλ.) είναι αρκετά χαμηλότερα της δραχμής, άρα το οποιοδήποτε κέρδος θα προκύψει από τυχόν υποτίμηση ή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος έναντι αυτών. Από την άλλη μεριά, καταθέσεις σε ορισμένα νομίσματα ξένων χωρών, που προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τη δραχμή, δεν ενδείκνυνται, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποτιμηθούν - και σίγουρα θα το μάθετε τελευταίοι.

- Ολες οι τράπεζες θα έχουν ενιαίο επιτόκιο για συγκεκριμένα νομίσματα; Οχι, αφού τα επιτόκια και για τα ξένα νομίσματα (όπως και για τις δραχμές) καθορίζονται ελεύθερα κατά βούληση των τραπεζών.

- Ισχύει η φορολόγηση των τόκων και για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα; Ναι, και μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή που ισχύει και για τις δραχμικές καταθέσεις (15%).

- Μπορώ να δραχμοποιήσω ανά πάσα στιγμή τις συναλλαγματικές μου καταθέσεις; Αν ναι, με τι κόστος;

Μπορείτε οποτεδήποτε θελήσετε να "γυρίσετε" τις καταθέσεις σας σε δραχμές, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Το κόστος ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά, πάντως, θα είναι σχετικά μικρό, τουλάχιστο σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.

- Μπορώ να διατηρώ λογαριασμό σε συνάλλαγμα, αλλά να εισπράττω τους τόκους σε δραχμές όποτε θελήσω, ενώ το αρχικό κεφάλαιο συνεχίζει να τοκίζεται με το εκάστοτε επιτόκιο του ξένου νομίσματος της κατάθεσης;

Ναι, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη συνεννόηση με τη συναλλασσόμενη τράπεζα. - Πόσα χρήματα μπορώ να πάρω μαζί μου σε συνάλλαγμα φεύγοντας για το εξωτερικό και πόσα μπορώ να φέρω επιστρέφοντας;

Απεριόριστο ποσό, τόσο κατά την έξοδο, όσο και κατά την επιστροφή σας στην Ελλάδα. Τα υφιστάμενα όρια στην έξοδο (2.000 ECU) παύουν να υπάρχουν, καθώς επίσης και η υποχρέωση δραχμοποίησης του συναλλάγματος που θα φέρετε, εφόσον μπορείτε στην επιστροφή σας να το καταθέσετε στο τραπεζικό υποκατάστημα της γειτονιάς σας.

Βασίλης ΡΑΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Εντοκα γραμμάτια, συνολικού ύψους 185 δισ. δρχ., διατέθηκαν χτες στο ευρύ κοινό με δημόσια εγγραφή. Η διάρκειά τους είναι ετήσια και φέρουν ονομαστικό επιτόκιο 9,6% και 8,9% μετά φόρων.

ΑΥΤΟΣΤΕΓΑΣΗ ΕΦΟΡΙΑΣ: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβρη του 1998, η ΔΟΥ (Εφορία) Σουφλίου θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο. Χτες, υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της κατασκευαστικής εταιρίας "Εβροδομή ΑΤΕΒΕ", για την κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει τη ΔΟΥ Σουφλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔ, η κατασκευή των κτιρίων που θα στεγαστεί η ΔΟΥ Σουφλίου θα γίνει με το σύστημα "μελέτη - κατασκευή" και θα στοιχίσει στο δημόσιο 97.704.000 δραχμές.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΠΕ: Μια ακόμη μελέτη, από τη σειρά "εκθέσεις", εκδόθηκε και κυκλοφόρησε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Πρόκειται για τη μελέτη αξιολόγησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994 - 1999, που εκπόνησε ομάδα επιστημόνων του ΚΕΠΕ με επιστημονικό υπεύθυνο τον Π. Ε. Κομίλη. Στη μελέτη αυτή, επιχειρείται μια όσο το δυνατόν ενιαία και ομοιόμορφη εξέταση των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), επισήμανση περιπτώσεων τυχόν αδυναμιών και διατύπωση προτάσεων για μια αρτιότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη της ασκούμενης αναπτυξιακής πολιτικής από τα αρμόδια όργανα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Περίπου 300 ήταν τα βασικά προϊόντα που εξήχθησαν από τη χώρα μας στο 1995, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία και τα οποία αντιπροσώπευαν το 87% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών που έφτασαν σε 11 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών εξαιρετική άνοδο σημείωσαν το ελαιόλαδο στα αγροτικά, τα μη σιδηρούχα μέταλλα στα βιομηχανικά και το μπαμπάκι στις πρώτες ύλες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη νέα έκδοση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Αύξηση κατά 4,8% σημείωσε ο όγκος των νόμιμων οικοδομών, με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1997, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεύτερο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης έθεσε προχτές σε λειτουργία η Τράπεζα Κύπρου, στα πλαίσια της στρατηγικής της για ραγδαία επέκταση. Το κατάστημα βρίσκεται στον κόμβο της Εθνικής Οδού στο Γιόφυρο, προσφέροντας ευχέρεια πρόσβασης και άνετη στάθμευση.

  • Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την παραίτηση, αργά χτες το βράδυ, του Αρ. Διβάνη.Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τον άφησε ουσιαστικά ακάλυπτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το σύνδεσμο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών του συμφερόντων...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ