ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Προεκλογική εκστρατεία Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, αφού καταγράφηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την πόλη Μπέλγκοροντ, κέντρο της ομώνυμης περιοχής, που συνορεύει με την Ουκρανία. Δήλωσε, με την ευκαιρία, ότι "ως Πρόεδρος πήγε να λύσει προβλήματα και ως υποψήφιος Πρόεδρος να δώσει υποσχέσεις". Και αμέσως υποσχέθηκε να αποζημιώσει (πέντε χρόνια δεν το έκανε αυτό) τους μικρούς αποταμιευτές που έχουν καταστραφεί από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τον πληθωρισμό. "Οι Ρώσοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τελικά θα πάρουν τα χρήματά τους", τόνισε και υποσχέθηκε ως το τέλος της επόμενης βδομάδας να υπογράψει σχετικό διάταγμα, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους. Η εγγύτητα των συνόρων της Ουκρανίας ήταν αισθητή στα κολακευτικά λόγια του Γιέλτσιν: "Η Ουκρανία είναι φίλη χώρα και μεις θα συνεργαστούμε μαζί της, όπως με τη Λευκορωσία". Ωστόσο, λόγω των διαφωνιών στο ζήτημα της στάθμευσης του διαμελισμένου (και κατεστραμμένου από τη μοιρασιά) Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναβλήθηκε και η επίσκεψή του στο Κίεβο. Η Ουκρανία, ακόμα και στα πλαίσια της ΚΑΚ, υιοθετεί ξεχωριστή θέση, η σημερινή της ηγεσία δεν επιδιώκει καθόλου το "βάθεμα της ολοκλήρωσης" με τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και όλο και πιο φανερά προσανατολίζεται σε επαφές με τη Δύση με την ενεργό υποστήριξη των Αμερικανών.

Η παραμονή του Γιέλτσιν στο Μπέλγκοροντ σηματοδοτήθηκε από μια ακόμα ανεπίτρεπτη πράξη. Στη συνάντησή του με κατοίκους στην αγορά της πόλης (εικόνες έδειξε το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης), απαντώντας σεερώτηση για ορισμένους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, είπε χαρακτηριστικά τα εξής: "Οι Λουκιάνοφ, Ρισκόφ, Βαρένικοφ δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί (στο Κοινοβούλιο). Σε άλλο μέρος πρέπει να είναι - στη "Ματριόσκαγια Τισινά". Γιατί αναφέρω αυτή τη δήλωση του Γιέλτσιν; Διότι ο Ανατόλι Λουκιάνοφ, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, είναι τώρα βουλευτής του ΚΚΡΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για ζητήματα νομοθεσίας. Ο Νικολάι Ρισκόφ, πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ και νυν επικεφαλής της ομάδας "Λαϊκή Εξουσία" στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Βαρένικοφ - στρατηγός, πρώην διοικητής των χερσαίων στρατευμάτων της ΕΣΣΔ. Είναι ο μοναδικός από τους συλληφθέντες για το "πραξικόπημα" τον Αύγουστο 1991, που αρνήθηκε την αμνηστία και στη δίκη απέδειξε την ανοησία της κατηγορίας "για εσχάτη προδοσία". Κάτι περισσότερο, το δικαστήριο δέχτηκε την αίτησή του για ποινική δίωξη κατά των υπαίτιων της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Η "Ματριόσκαγια Τισινά" είναι η φυλακή της Μόσχας, στην οποία είχαν φυλακιστεί τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης. Επομένως, επιθυμία του "δημοκράτη" και"εγγυητή του Συντάγματος" Γιέλτσιν είναι οι βουλευτές να φυλακιστούν. Πρόκειται για το ύφος, τον τρόπο σκέψης του, το επίπεδο συναίσθησης της ευθύνης για τα λόγια του. Και η ρωσική ιστορία των τελευταίων χρόνων μαρτυράει ότι τα λόγια του Γιέλτσιν μπορούν να οδηγήσουν σε αιματηρές πράξεις.

Ενοπλη επίθεση..;

Αγνωστος ένοπλος πυροβόλησε την Τετάρτη, 3 του Απρίλη, αργά το βράδυ αρκετές φορές εναντίον του διαμερίσματος του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, στη Μόσχα, δίχως, όμως, να υπάρξουν θύματα, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Ο δράστης κατόρθωσε να διαφύγει, εγκαταλείποντας το όπλο του. Δεν έγινε γνωστό, αν ο Γιέλτσιν και η οικογένειά του ήταν στο διαμέρισμα την ώρα της επίθεσης. Οπως είναι γνωστό, ο Γιέλτσιν τον περισσότερο καιρό διαμένει σε εξοχική κατοικία, στα περίχωρα της Μόσχας. Αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας επισήμαναν ότι ο άγνωστος δράστης πυροβόλησε από ένα σταθμευμένο φορτηγό και ότι πρόκειται για "χουλιγκάνικη πράξη". Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα διαμένουν αρκετοί αξιωματούχοι, όπως ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο υπουργός Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πολιτική παρουσία του ΙΡΑ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κάλεσε όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας και την προσήλωσή τους στο στόχο της ενοποίησης του Ολστερ με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

"Μόνο ένας χώρος απομένει για όλους τους εκπροσώπους του ιρλανδικού λαού - και αυτό είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΡΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το βράδυ.

Ωστόσο, ο ΙΡΑ δεν έδωσε κανένα στοιχείο ότι θα αποκηρύξει την ένοπλη δράση του και θα επαναφέρει την κατάπαυση του πυρός. Ομως, η βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, στις διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός από τον ΙΡΑ.

Στην ανακοίνωση, όμως, ο ΙΡΑ επιμένει πως "η ένοπλη πάλη της πηγάζει από την αρνητική στάση των Βρετανών έναντι του βασικού δικαιώματος του ιρλανδικού λαού στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεσή του".

Κατά το παρελθόν έτος, "ο εορτασμός του Πάσχα σκόρπισε μεγάλες ελπίδες", οι οποίες όμως "αργά και ανηλεώς στραγγαλίστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση που κατασπατάλησε μια ιστορική ευκαιρία που της παρουσιάστηκε", τονίζει στο ίδιο κείμενο ο ΙΡΑ.

Το μέλος της βρετανικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σερ Πάτρικ Μέιχιου, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είχαν ίσως επιτυχία αν συμμετείχε σ' αυτές και το Σιν Φέιν. Ομως, πρόσθεσε ότι η βία πρέπει να τερματιστεί πριν παραβρεθεί το Σιν Φέιν στο τραπέζι των συνομιλιών.

"Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με ή χωρίς το Σιν Φέιν", τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σιν Φέιν συγκεντρώνει το 10% των ψήφων στη Βόρεια Ιρλανδία και έτσι υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σίγουρη, με ή χωρίς την κατάπαυση του πυρός από τον ΙΡΑ.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μπροστά σε διαπραγματεύσεις;

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατίας Ταταρστάν Μεντιμίρ Σαϊμίεφ δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί προσεχώς με εκπρόσωπο του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της τσετσενικής κρίσης. Ο Σαϊμίεφ έχει προταθεί ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις Μόσχας και Τσετσένων αυτονομιστών. Μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επιβεβαίωσαν και πηγές της ντουνταγεφικής ηγεσίας. Αν η συνάντηση αυτή πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει και το πρώτο θετικό βήμα από την περασμένη Κυριακή, που ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ανήγγειλε το ειρηνευτικό του σχέδιο. Διότι, κατά, τ' άλλα, οι ειδήσεις από την Τσετσενία είναι ανησυχητικές. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές δε δέχτηκαν την εκεχειρία και κλιμακώνουν τις επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη νότια Τσετσενία. Πυρά αυτομάτων όπλων και εκρήξεις από βλήματα όλμων συγκλόνιζαν χτες ως τις πρώτες πρωινές ώρες την κοινότητα Γκόισκογε, ένα από τα προπύργια των Τσετσένων μαχητών. Ο Ντουντάγεφ δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τον "τελευταίο Τσετσένο", αν δεν αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Δημοκρατία. Πληροφορίες που αναφέρουν για ολονύκτιους βομβαρδισμούς του χωριού Γκόισκογε διέψευσε ο διοικητής των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της τσετσενικής κυβέρνησης Γιούντι Ουσάμοφ ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ευθύνονται για τους βομβαρδισμούς που τους απέδωσε σε "προβοκάτσια".

Από την άλλη μεριά, ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι προέβησαν σε δηλώσεις, που δε συμβιβάζονται με το ειρηνευτικό σχέδιο του Γιέλτσιν. Ετσι, ο υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ δήλωσε χτες ότι παρά την εκεχειρία θα διεξαχθούν μερικές "ειδικές επιλεκτικές επιχειρήσεις". Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης στην Τσετσενία Νικολάι Φεντόσοφ προανήγγειλε ότι ως τα μέσα του Μάη θα έχουν αφοπλιστεί οι "ένοπλες συμμορίες" των Τσετσένων, προσθέτοντας ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις είναι έτοιμες για "σκληρές" ενέργειες κατά των"αμετανόητων".

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Γιανγκ-σαμ κοιτάζει με τα στρατιωτικά

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Γιανγκ Σαμ κοιτάζει με τα στρατιωτικά κιάλια στην περιοχή της Βόρειας Κορέας κατα τη διάρκεια χτεσινής επίσκεψής του στα στρατιωτικά φυλάκια

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην Κορεατική Χερσόνησο

ΣΕΟΥΛ.-

Νέα περίοδος έντασης φαίνεται να κάνει την επανεμφάνισή της στην Κορεατική Χερσόνησο. Η κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας ανακοίνωσε χτες ότι σταματά να ανταποκρίνεται στο καθήκον της για τον έλεγχο της αποστρατικοποιημένης ζώνης (έκτασης 6 χλμ) που χωρίζει τη μεθόριο με τη γειτονική Νότια Κορέα, κατηγορώντας την τελευταία ότι μετακινεί τον τελευταίο καιρό στρατιωτικό προσωπικό, εξοπλισμό και βαριά όπλα στην ουδέτερη περιοχή.

"Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα αυτοάμυνας", σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της ΛΔ Κορέας, την οποία επικαλείται σχετικό τηλεγράφημα του κρατικού Κορεατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι οι μετακινήσεις Νοτιοκορεατών στρατιωτών και βαρέων όπλων στην ουδέτερη ζώνη αποτελούν παραβίαση της συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που υπογράφτηκε μεταξύ Σεούλ και Πιον Γιανγκ με τη λήξη του Κορεατικού Πολέμου το 1953.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Γιανγκ - σαμ, συνεδρίασαν εκτάκτως για να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά από την παραπάνω ανακοίνωση της γείτονας χώρας. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Γιανγκ, ολοκληρώνοντας χτες τη σύντομη επίσκεψή του στη μεθόριο της χώρας του με τη ΛΔ Κορέας, συνέστησε στους στρατιώτες "να επαγρυπνούν συνεχώς και να μην ξεχνούν ούτε για ένα λεπτό πως μόνον οι ισχυροί μπορούν να απολαμβάνουν την ειρήνη".

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Διορθωτικές "προειδοποιήσεις" από ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε χτες τη Σλοβακία ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε στον Ποινικό Κώδικα αψηφούν τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και ίσως προκαλέσουν αιτία καθυστέρησης της ένταξης της Σλοβακίας στην Ενωση.

Σε ανακοίνωσή τους, τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ αναφέρουν ότι οι αυστηροί νόμοι που πέρασε το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας "φαίνονται να επηρεάζουν την ελευθερία της έκφρασης και άλλων δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σλοβακίας πέρασε από το Κοινοβούλιο μια τροπολογία του Ποινικού Κώδικα, με την οποία επιτρέπεται η τιμωρία οργανωτών αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων ή προσώπων που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες στο εξωτερικό.

Ο νέος νόμος, επιτρέπει τη φυλάκιση ανθρώπων που "σχεδιάζουν να ανατρέψουν" τη δημοκρατία. Ορίζει, επίσης, ως έγκλημα τις "οργανωμένες δημόσιες συγκεντρώσεις με στόχο την ανατροπή του συνταγματικού συστήματος (...), της αμυντικής ικανότητας της χώρας ή την καταστροφή της ανεξαρτησίας της".

Σύμφωνα με το νόμο, οι παραβάτες θα φυλακίζονται έξι μήνες ως τρία χρόνια ή θα καταδικάζονται σε πρόστιμο. Αν όμως το "έγκλημα" διαπραχθεί από"οργανωμένη ομάδα", τότε η φυλάκιση θα φθάνει τα πέντε χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ