Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Διορθωτικές "προειδοποιήσεις" από ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε χτες τη Σλοβακία ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε στον Ποινικό Κώδικα αψηφούν τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και ίσως προκαλέσουν αιτία καθυστέρησης της ένταξης της Σλοβακίας στην Ενωση.

Σε ανακοίνωσή τους, τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ αναφέρουν ότι οι αυστηροί νόμοι που πέρασε το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας "φαίνονται να επηρεάζουν την ελευθερία της έκφρασης και άλλων δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σλοβακίας πέρασε από το Κοινοβούλιο μια τροπολογία του Ποινικού Κώδικα, με την οποία επιτρέπεται η τιμωρία οργανωτών αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων ή προσώπων που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες στο εξωτερικό.

Ο νέος νόμος, επιτρέπει τη φυλάκιση ανθρώπων που "σχεδιάζουν να ανατρέψουν" τη δημοκρατία. Ορίζει, επίσης, ως έγκλημα τις "οργανωμένες δημόσιες συγκεντρώσεις με στόχο την ανατροπή του συνταγματικού συστήματος (...), της αμυντικής ικανότητας της χώρας ή την καταστροφή της ανεξαρτησίας της".

Σύμφωνα με το νόμο, οι παραβάτες θα φυλακίζονται έξι μήνες ως τρία χρόνια ή θα καταδικάζονται σε πρόστιμο. Αν όμως το "έγκλημα" διαπραχθεί από"οργανωμένη ομάδα", τότε η φυλάκιση θα φθάνει τα πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ