Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Τα παιδιά στο στόχαστρο των απανταχού βασανιστών

ΓΕΝΕΥΗ.-

Σημαντικό μέρος των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, τα οποία καταγράφονται σε τουλάχιστον 72 χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, υφίστανται παιδιά. Η αποκρουστική διαπίστωση ανήκει στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νάιτζελ Ρόντλεϊ. Στην ετήσια έκθεσή του, ο Ρόντλεϊ επισημαίνει ακόμη ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και ανηλίκων βρίσκεται στις φυλακές αυτών των χωρών.

Η Εκθεση Ρόντλεϊ, 43 σελίδων στο σύνολό της, υποβλήθηκε χτες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιεί την καθιερωμένη σύνοδό της. Η σύνοδος θα διαρκέσει 6 βδομάδες και θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση εκφράζεται "ιδιαίτερη ανησυχία" για την κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Κολομβία, η Αίγυπτος, το ινδικό κρατίδιο του Τζαμού - Κασμίρ, τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, το Πακιστάν, το Περού, η ρωσική περιφέρεια της Τσετσενίας, η σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, το Σουδάν και η Συρία."Είναι σαφές ότι τα βασανιστήρια γίνονται σε πολλές χώρες πολύ συχνά και με μεγάλη ένταση... ο ειδικός εισηγητής έλαβε πληροφορίες σχετικά με έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, στις οποίες τα θύματα βασανιστηρίων ή ωμής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ήσαν παιδιά", αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Ρόντλεϊ, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν για τη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι "θα ήταν μεγάλο λάθος να υποθέσουμε ότι αυτές οι 72 χώρες που αναφέρονται είναι οι μοναδικές όπου γίνονται βασανισμοί... Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ