ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβική προέλαση, νέες απειλές Χόλμπρουκ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- -

Ενώ ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μιλούσε ξανά για δράση του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων "αυτόνομα", χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, οι μάχες συνεχίζονταν στο Κοσσυφοπέδιο, με τις σερβικές δυνάμεις να συνεχίζουν την προέλασή τους. Τη χτεσινή ειδησεογραφία πάντως εξακολούθησε να σημαδεύει η υπόθεση των "ομαδικών τάφων", που ...δεν ανακαλύφθηκαν.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε χτες ότι ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας "επιδιώκει στρατιωτική λύση σε ένα πολιτικό πρόβλημα" στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν τελικώς γίνει επέμβαση της Δύσης, "θα πρέπει" να γίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, είπε, δε συμφωνούν με τη Ρωσία, ότι θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση επέμβασης.

Την επέμβαση πρέπει να αποφασίσει με "κατάλληλο τρόπο", ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μετά από "ευρείες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και τους συμμάχους" των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονταν στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σφοδρούς βομβαρδισμούς από το σερβικό πυροβολικό δέχτηκαν σήμερα τα χωριά Πολιάντσε και Μαρίνα στα ανατολικά της Ντρένιτσα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. Δυτικότερα, στήλες καπνού φάνηκαν πάνω από τις περιοχές Λάουζα και Λίκοβατς, στην περιοχή της Ντρένιτσα.

Ολη η κεντρική περιοχή της Ντρένιτσα γύρω από τη Λάουζα εκκενώθηκε από τους κατοίκους και η έξοδος συνεχιζόταν προχτές και χτες ως το απόγευμα.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 5 εκατομμυρίων ecus για τα θύματα των μαχών στο Κοσσυφοπέδιο. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι "η σύγκρουση εντάθηκε δραματικά στη διάρκεια του θέρους". Σύμφωνα με την ίδια, "13.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αλβανία, 27.000 στο Μαυροβούνιο, σχεδόν 2.000 στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και περισσότεροι από 100.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά παραμένουν στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου".

Οσον αφορά την υπόθεση των "ομαδικών τάφων", ο συντάκτης του άρθρου που σημείωνε την ύπαρξή τους και δημοσιεύτηκε προχτές στην αυστριακή "Ντι Πρέσε", παραδέχτηκε πως δεν τους είδε προσωπικά, αλλά... βασίστηκε στα λεγόμενα ενός "πληροφοριοδότη".

Αυτός τον "διαβεβαίωσε" πως είδε 567 πτώματα, 430 από τα οποία παιδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν μετά τις μάχες του περασμένου μήνα μεταξύ σερβικών δυνάμεων και αλβανών αυτονομιστών στο Οράχοβατς.

Η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε αναλάβει να ελέγξει τις πληροφορίες γι' αυτούς τους ομαδικούς τάφους στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο διέψευσε χτες την ύπαρξή τους.

Στη Γενεύη, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε ότι δε διαθέτει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη ομαδικού τάφου στο Οράχοβατς.

Οι πληροφορίες για ομαδικούς τάφους δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Βελιγράδι ούτε από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντως, θέλει από τη Γιουγκοσλαβία να επιτρέψει σε ιατροδικαστές να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο και να συνεχίσουν την έρευνα. "Η Σερβία έχει ήδη διαβεβαιώσει τον υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σίσελ ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση", είπε εκπρόσωπος της ΕΕ.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
"Επιφυλάσσεται" η Ουάσιγκτον - προς το παρόν

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Τον περασμένο Νοέμβρη, όταν το Ιράκ απέπεμψε Αμερικανούς επιθεωρητές όπλων των ομάδων του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στέλνοντας το... ιππικό: Αεροπλανοφόρα και δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και πάνω από 100 χιλιάδες άνδρες στον Κόλπο. Αυτή τη φορά, οι συνθήκες δείχνουν να ευνοούν μια "πιο συγκρατημένη" πολιτική.

Η απόφαση του Σαντάμ Χουσεϊν περί "πλήρους αναστολής της συνεργασίας" με τις ομάδες επιθεωρητών του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του Ιράκ - συγκεκριμένα, το χημικό - αντιμετωπίζεται σχετικά "μετριοπαθώς" από την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Π. Τζ. Κράουλι είπε χτες στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι "στο τέλος της μέρας, θα ζυγίσουμε την κατάσταση με βάση τις πράξεις των Ιρακινών, όχι τα λόγια τους".

"Σκληρός", αυτή τη φορά, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η απόφαση του Ιράκ να παγώσει τη συνεργασία του με τους ειδικούς επιθεωρητές, είπε, συνιστά ωμή παραβίαση των συμφωνιών και των αποφάσεων του ΟΗΕ. "Δε συνάδει με τα συμφωνηθέντα", πρόσθεσε ο Κ. Ανάν σε ερώτηση αν η απόφαση της Βαγδάτης παραβιάζει το μνημόνιο της 23ης Φλεβάρη.

Αναλυτές στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως ο Σαντάμ στοιχηματίζει στο αυξημένο επίπεδο δυσκολίας για τις ΗΠΑ να συγκεντρώσουν την ήδη διασπασμένη συμμαχία που είχαν στον πόλεμο του Κόλπου, 8 χρόνια πριν. Οι αραβικές κυβερνήσεις - θορυβημένες από την υποστήριξη των πολιτών τους προς το Ιράκ και το λαό του των 20 εκατομμυρίων, που υποφέρει 8 χρόνια από τις διεθνείς κυρώσεις - είναι πιο διστακτικές από ποτέ να υποστηρίξουν στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε των κυβερνήσεων της περιοχής (αφού λόγω της αδυναμίας του να πιέσει το Ισραήλ η "ειρηνευτική διαδικασία" με τους Παλαιστινίους έχει "παγώσει") ούτε της αμερικανικής κοινής γνώμης (λόγω των σκανδάλων που τον απειλούν). Ενας Αιγύπτιος αναλυτής σημειώνει ότι ο Πρόεδρος και το επιτελείο του "δε θα έχουν και πολύ χρόνο να ασχοληθούν με την κρίση του Ιράκ". Η αντιμετώπισή της, προσθέτει, "θα παραταθεί για δύο βδομάδες".

Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αρνήθηκε να επιτρέψει χρήση του εδάφους της για επίθεση κατά του Ιράκ. Ενώ, από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνον η Βρετανία υποστηρίζει την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Οι άλλες τρεις χώρες μέλη - Γαλλία, Ρωσία και Κίνα - αντέδρασαν ψυχρά και πιέζουν για άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, έδωσε στις ομάδες του ΟΗΕ οδηγίες να συνεχίσουν κανονικά χτες τις εργασίες τους, που πάντως εμποδίστηκαν από τους Ιρακινούς.

"Είναι απολύτως σαφές πως δεν μπορεί να μειωθούν οι απαιτήσεις αφοπλισμού στο Ιράκ. Είναι επίσης σαφές ότι η όλη επιχείρηση με τις κυρώσεις είναι πολύ ανησυχητική. Ετσι πρέπει να βρούμε τρόπο να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα το κάνει δημιουργικά", είπε ο Μπάτλερ.

Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι για την αρνητική τροπή έχει μέρος της ευθύνης και ο Μπάτλερ. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράκ δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή...", δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Φεντότοβ.

ΛΔ ΚΟΓΚΟ
"Επέκταση πολέμου στη Ρουάντα" επισείει ο Καμπίλα

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Αν και αντιμετωπίζει διευρυνόμενη εξέγερση σε ανατολή και δύση, το Κογκό του Λόρεντ Καμπίλα εμφανίζεται "σκληρό" και απειλεί με πόλεμο τη γειτονική Ρουάντα, που κατηγορεί ότι "υπέθαλψε" την κρίση.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η εξέγερση κατά του Προέδρου Καμπίλα εξαπλώνεται "προς ανατολάς και προς δυσμάς": Οι αντάρτες κατέλαβαν το λιμάνι Μουάντα, στο δυτικό άκρο της χώρας, στον Ατλαντικό (στρατηγικής σημασίας εξαιτίας της ύπαρξης πετρελαίων), καθώς και τη ναυτική βάση Μπανάνα.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική εκδοχή, διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο των δύο στρατηγικών σημείων. "Διεξάγεται μεγάλη σύγκρουση και είμαστε σε θέση ισχύος", όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.Πληροφορίες από τα ανατολικά αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπανιαμουλένγκε κατέβαλαν χτες την πόλη Ουβίρα, κοντά στα σύνορα με το Μπουρούντι. Πληροφορίες για θύματα στα πεδία των μαχών δεν ήσαν διαθέσιμες.

Στην πρωτεύουσα Κινσάσα, στην οποία και χτες για τρίτη συνεχή νύχτα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, υποστηρικτές του Καμπίλα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας υπέρ του προέδρου.

Ωστόσο ένας άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ντιντιέ Μουμένγκε, προειδοποίησε πως η ΛΔ Κογκό θα "επεκτείνει τον πόλεμο στη Ρουάντα", αν η διεθνής κοινότητα δεν πιέσει τη χώρα αυτή να αποσύρει τις δυνάμεις της, που η Κινσάσα την κατηγορεί ότι διέταξε να εισβάλουν στο έδαφός της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κογκό, Μουένζε Κονγκόλο, είπε σε συνέντευξή του προς το CNN ότι θα υπάρξουν "αντίποινα": "Πάμε πίσω στη Ρουάντα... αυτός ο πόλεμος άρχισε από εκεί και εκεί θα τελειώσει".

Τρεις υπουργοί της Νότιας Αφρικής αναμένεται να μεταβούν σήμερα (Παρασκευή) στην πόλη Λουμπούμπασι για να συναντηθούν με τον Καμπίλα και να συζητήσουν τις δυνατότητες "αποκλιμάκωσης" της κρίσης, καθώς και τις καταγγελίες "βιαιοτήτων" σε βάρος των δυνάμεών του. Η Ζιμπάμπουε, στο μεταξύ, ανακοίνωσε σχέδια για τη φιλοξένηση περιφερειακής διάσκεψης το Σάββατο για να συζητηθεί η κρίση.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προβλήματα και με τη νέα κυβέρνηση

ΡΑΜΑΛΑ.- Σαν να μην του έφθανε η νέα ένταση λόγω δύο δολοφονιών εποίκων από αγνώστους την Τρίτη και η ανάσχεση κάθε διαλόγου στο πλαίσιο της"ειρηνευτικής διαδικασίας", ο Γιάσερ Αραφάτ, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής, είδε χτες κι άλλους μπελάδες να ανακύπτουν. Ο σοβαρότερος ακούει στο όνομα Χάναν Ασράουι.

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης του Αραφάτ, και ο Πρόεδρος δέχτηκε δύο παραιτήσεις: Της Χάναν Ασράουι, πρώην υπουργού Ανώτατης Παιδείας, και του Αμπντούλ Ζάουαντ Σαλέχ, πρώην υπουργού Γεωργίας.

Η Ασράουι, που έγινε γνωστή ως η "ευγενικά σκληρή" εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και θεωρούνταν προσηλωμένη στο σκοπό της ανεξάρτητης Παλαιστίνης, δε δέχτηκε το νέο χαρτοφυλάκιο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων που της πρότεινε ο Αραφάτ και υπέβαλε την παραίτησή της. Παραιτούμενη, διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική του Προέδρου στην "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά και τη "διαφθορά" που εγγίζει το περιβάλλον του.

Η Ασράουι εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη "ουσιαστικών αλλαγών" στη νέα κυβέρνηση και ζήτησε πιο "επιθετική πολιτική" για την αναθέρμανση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

"Πήρα την απόφασή μου, απόφαση εντιμότητας... αν πίστευα ότι θα αποτελούσα μέρος μιας κυβερνητικής ομάδας με επαγγελματισμό, ενότητα και ενεργητικότητα, θα έμενα στην κυβέρνηση", είπε.

Ο Σαλέχ, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ήταν ακόμη πιο σκληρός. Είπε ότι ο Αραφάτ αντί να απολύσει τα διεφθαρμένα μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα του ζητήθηκε από τη Βουλή, "απέλυσε τα έντιμα και κράτησε τα διεφθαρμένα".

Την εικόνα της "ανταρσίας" εντός της κυβέρνησης δε βελτιώνει ιδιαίτερα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν (προχτές) για πρώτη φορά εδώ και μήνες ο Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η "γεφύρωση του χάσματος" παραμένει δύσκολη υπόθεση και για άλλη μια φορά η "ειρηνευτική διαδικασία" έχει μπει στο ψυγείο...

Χουσεϊν Κιβρίκογλου. Ο μέχρι χτες αρχηγός του τουρκικού Στρατού Ξηράς διορίστηκε χτες από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στην Αγκυρα διάδοχος του στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί στο αξίωμα του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στις 30 Αυγούστου, οπότε αποστρατεύεται ο Καρανταγί, θα αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση θα σημάνει περιορισμό του "έντονου παρεμβατισμού" του στρατού στις πολιτικές υποθέσεις της Τουρκίας, αλλά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ