Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
"Επιφυλάσσεται" η Ουάσιγκτον - προς το παρόν

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Τον περασμένο Νοέμβρη, όταν το Ιράκ απέπεμψε Αμερικανούς επιθεωρητές όπλων των ομάδων του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στέλνοντας το... ιππικό: Αεροπλανοφόρα και δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και πάνω από 100 χιλιάδες άνδρες στον Κόλπο. Αυτή τη φορά, οι συνθήκες δείχνουν να ευνοούν μια "πιο συγκρατημένη" πολιτική.

Η απόφαση του Σαντάμ Χουσεϊν περί "πλήρους αναστολής της συνεργασίας" με τις ομάδες επιθεωρητών του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του Ιράκ - συγκεκριμένα, το χημικό - αντιμετωπίζεται σχετικά "μετριοπαθώς" από την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Π. Τζ. Κράουλι είπε χτες στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι "στο τέλος της μέρας, θα ζυγίσουμε την κατάσταση με βάση τις πράξεις των Ιρακινών, όχι τα λόγια τους".

"Σκληρός", αυτή τη φορά, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η απόφαση του Ιράκ να παγώσει τη συνεργασία του με τους ειδικούς επιθεωρητές, είπε, συνιστά ωμή παραβίαση των συμφωνιών και των αποφάσεων του ΟΗΕ. "Δε συνάδει με τα συμφωνηθέντα", πρόσθεσε ο Κ. Ανάν σε ερώτηση αν η απόφαση της Βαγδάτης παραβιάζει το μνημόνιο της 23ης Φλεβάρη.

Αναλυτές στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως ο Σαντάμ στοιχηματίζει στο αυξημένο επίπεδο δυσκολίας για τις ΗΠΑ να συγκεντρώσουν την ήδη διασπασμένη συμμαχία που είχαν στον πόλεμο του Κόλπου, 8 χρόνια πριν. Οι αραβικές κυβερνήσεις - θορυβημένες από την υποστήριξη των πολιτών τους προς το Ιράκ και το λαό του των 20 εκατομμυρίων, που υποφέρει 8 χρόνια από τις διεθνείς κυρώσεις - είναι πιο διστακτικές από ποτέ να υποστηρίξουν στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε των κυβερνήσεων της περιοχής (αφού λόγω της αδυναμίας του να πιέσει το Ισραήλ η "ειρηνευτική διαδικασία" με τους Παλαιστινίους έχει "παγώσει") ούτε της αμερικανικής κοινής γνώμης (λόγω των σκανδάλων που τον απειλούν). Ενας Αιγύπτιος αναλυτής σημειώνει ότι ο Πρόεδρος και το επιτελείο του "δε θα έχουν και πολύ χρόνο να ασχοληθούν με την κρίση του Ιράκ". Η αντιμετώπισή της, προσθέτει, "θα παραταθεί για δύο βδομάδες".

Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αρνήθηκε να επιτρέψει χρήση του εδάφους της για επίθεση κατά του Ιράκ. Ενώ, από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνον η Βρετανία υποστηρίζει την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Οι άλλες τρεις χώρες μέλη - Γαλλία, Ρωσία και Κίνα - αντέδρασαν ψυχρά και πιέζουν για άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, έδωσε στις ομάδες του ΟΗΕ οδηγίες να συνεχίσουν κανονικά χτες τις εργασίες τους, που πάντως εμποδίστηκαν από τους Ιρακινούς.

"Είναι απολύτως σαφές πως δεν μπορεί να μειωθούν οι απαιτήσεις αφοπλισμού στο Ιράκ. Είναι επίσης σαφές ότι η όλη επιχείρηση με τις κυρώσεις είναι πολύ ανησυχητική. Ετσι πρέπει να βρούμε τρόπο να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα το κάνει δημιουργικά", είπε ο Μπάτλερ.

Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι για την αρνητική τροπή έχει μέρος της ευθύνης και ο Μπάτλερ. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράκ δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή...", δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Φεντότοβ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ