Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προβλήματα και με τη νέα κυβέρνηση

ΡΑΜΑΛΑ.- Σαν να μην του έφθανε η νέα ένταση λόγω δύο δολοφονιών εποίκων από αγνώστους την Τρίτη και η ανάσχεση κάθε διαλόγου στο πλαίσιο της"ειρηνευτικής διαδικασίας", ο Γιάσερ Αραφάτ, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής, είδε χτες κι άλλους μπελάδες να ανακύπτουν. Ο σοβαρότερος ακούει στο όνομα Χάναν Ασράουι.

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης του Αραφάτ, και ο Πρόεδρος δέχτηκε δύο παραιτήσεις: Της Χάναν Ασράουι, πρώην υπουργού Ανώτατης Παιδείας, και του Αμπντούλ Ζάουαντ Σαλέχ, πρώην υπουργού Γεωργίας.

Η Ασράουι, που έγινε γνωστή ως η "ευγενικά σκληρή" εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και θεωρούνταν προσηλωμένη στο σκοπό της ανεξάρτητης Παλαιστίνης, δε δέχτηκε το νέο χαρτοφυλάκιο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων που της πρότεινε ο Αραφάτ και υπέβαλε την παραίτησή της. Παραιτούμενη, διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική του Προέδρου στην "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά και τη "διαφθορά" που εγγίζει το περιβάλλον του.

Η Ασράουι εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη "ουσιαστικών αλλαγών" στη νέα κυβέρνηση και ζήτησε πιο "επιθετική πολιτική" για την αναθέρμανση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

"Πήρα την απόφασή μου, απόφαση εντιμότητας... αν πίστευα ότι θα αποτελούσα μέρος μιας κυβερνητικής ομάδας με επαγγελματισμό, ενότητα και ενεργητικότητα, θα έμενα στην κυβέρνηση", είπε.

Ο Σαλέχ, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ήταν ακόμη πιο σκληρός. Είπε ότι ο Αραφάτ αντί να απολύσει τα διεφθαρμένα μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα του ζητήθηκε από τη Βουλή, "απέλυσε τα έντιμα και κράτησε τα διεφθαρμένα".

Την εικόνα της "ανταρσίας" εντός της κυβέρνησης δε βελτιώνει ιδιαίτερα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν (προχτές) για πρώτη φορά εδώ και μήνες ο Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η "γεφύρωση του χάσματος" παραμένει δύσκολη υπόθεση και για άλλη μια φορά η "ειρηνευτική διαδικασία" έχει μπει στο ψυγείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ