Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
"Επέκταση πολέμου στη Ρουάντα" επισείει ο Καμπίλα

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Αν και αντιμετωπίζει διευρυνόμενη εξέγερση σε ανατολή και δύση, το Κογκό του Λόρεντ Καμπίλα εμφανίζεται "σκληρό" και απειλεί με πόλεμο τη γειτονική Ρουάντα, που κατηγορεί ότι "υπέθαλψε" την κρίση.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η εξέγερση κατά του Προέδρου Καμπίλα εξαπλώνεται "προς ανατολάς και προς δυσμάς": Οι αντάρτες κατέλαβαν το λιμάνι Μουάντα, στο δυτικό άκρο της χώρας, στον Ατλαντικό (στρατηγικής σημασίας εξαιτίας της ύπαρξης πετρελαίων), καθώς και τη ναυτική βάση Μπανάνα.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική εκδοχή, διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο των δύο στρατηγικών σημείων. "Διεξάγεται μεγάλη σύγκρουση και είμαστε σε θέση ισχύος", όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.Πληροφορίες από τα ανατολικά αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπανιαμουλένγκε κατέβαλαν χτες την πόλη Ουβίρα, κοντά στα σύνορα με το Μπουρούντι. Πληροφορίες για θύματα στα πεδία των μαχών δεν ήσαν διαθέσιμες.

Στην πρωτεύουσα Κινσάσα, στην οποία και χτες για τρίτη συνεχή νύχτα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, υποστηρικτές του Καμπίλα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας υπέρ του προέδρου.

Ωστόσο ένας άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ντιντιέ Μουμένγκε, προειδοποίησε πως η ΛΔ Κογκό θα "επεκτείνει τον πόλεμο στη Ρουάντα", αν η διεθνής κοινότητα δεν πιέσει τη χώρα αυτή να αποσύρει τις δυνάμεις της, που η Κινσάσα την κατηγορεί ότι διέταξε να εισβάλουν στο έδαφός της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κογκό, Μουένζε Κονγκόλο, είπε σε συνέντευξή του προς το CNN ότι θα υπάρξουν "αντίποινα": "Πάμε πίσω στη Ρουάντα... αυτός ο πόλεμος άρχισε από εκεί και εκεί θα τελειώσει".

Τρεις υπουργοί της Νότιας Αφρικής αναμένεται να μεταβούν σήμερα (Παρασκευή) στην πόλη Λουμπούμπασι για να συναντηθούν με τον Καμπίλα και να συζητήσουν τις δυνατότητες "αποκλιμάκωσης" της κρίσης, καθώς και τις καταγγελίες "βιαιοτήτων" σε βάρος των δυνάμεών του. Η Ζιμπάμπουε, στο μεταξύ, ανακοίνωσε σχέδια για τη φιλοξένηση περιφερειακής διάσκεψης το Σάββατο για να συζητηθεί η κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ