ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολλά και διάφορα σχέδια

Μπαίνει και η Συρία στο "χορό" των ειρηνευτικών συνομιλιών;

TEΛ ABIB.-

Ετοιμος να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία εμφανίστηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναμενόμενη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, στην περιοχή θα καταστήσει δυνατή την επανάληψη των διμερών επαφών.

Ο Γιτζάκ Ράμπιν, μάλιστα, την Κυριακή είχε προτείνει στη Συρία, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, να προχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα σε μια περιορισμένης έκτασης αποχώρηση από τα επίμαχα υψίπεδα του Γκολάν. Η αποχώρηση αυτή, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, θα μπορούσε να διαρκέσει για μια περίοδο δυόμισι με τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να επαληθευτεί ή όχι η καλή διάθεση της συριακής πλευράς και οι ειλικρινείς της προθέσεις.

Η πρόταση του Ράμπιν έγινε δεκτή με απόλυτη σιγή εκ μέρους της Συρίας, με αποτέλεσμα μία μέρα αργότερα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Γιόσι Μπεϊλίν, σχολιάζοντας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τη συριακή στάση απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού του, να επιρρίψει τις ευθύνες του αδιεξόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Συρία.

Στο μεταξύ, ως αρκετά αποκαλυπτικές για το πρίσμα με το οποίο βλέπει το Ισραήλ το μέλλον της ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", εκτιμά ότι την τελική λύση στη διαμάχη για τις παλαιστινιακές περιοχές θα τη δώσει η συγκρότηση μιας οικονομικής συνομοσπονδίας (παρόμοιας με την Ευρωπαϊκή Ενωση) ανάμεσα στους Παλαιστινίους, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο το Ισραήλ θεωρεί εφικτή και αποδεκτή τη δημιουργία ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους, ο Πέρες αρκέστηκε στη σιβυλλική (;) απάντηση ότι η λύση θα βρεθεί στη συγκρότηση ιορδανο - παλαιστινιακής συνομοσπονδίας.

Τις απόψεις του αυτές ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να τις συζητήσει κατά πρόσωπο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, αφού οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κοινωνική ανάπτυξη, που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη. Ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέι, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα φτάσει στην Κοπεγχάγη σήμερα, αφού πρώτα συναντηθεί με το βασιλιά του Μαρόκου, Χασάν. Σύμφωνα πάντα με τον Ρουντέι, μέχρι την Πέμπτη, ημέρα επιστροφής του Αραφάτ στη Γάζα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στη Διάσκεψη την, πραγματικά, ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, όπου το 50% του πληθυσμού είναι άνεργο και 800.000, περίπου, άτομα κατοικούν σε προσφυγικά στρατόπεδα.

AΛΓΕΡΙΑ
Το λουτρό αίματος συνεχίζεται

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σωρεία αιματηρών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες από αγνώστους στην Αλγερία, με θύματα επιφανείς συνδικαλιστές και άτομα του εκπαιδευτικού χώρου.

Από τις σφαίρες, πιθανότατα φανατικών ισλαμιστών όπως ισχυρίζονται οι αλγερινές αρχές ασφαλείας, έπεσε νεκρός αργά το Σάββατο το βράδυ ο 51χρονος Σααντάν Σαλάχ, ηγετικό στέλεχος του μεγαλυτέρου συνδικάτου της Αλγερίας, της Γενικής Ενωσης των Αλγερινών Εργαζομένων (UGTA). Μια μέρα μετά, 3 μαθήτριες τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά αυτομάτων όπλων αγνώστων, οι οποίοι πλησίασαν με αυτοκίνητο την κεντρική πύλη του σχολείου τους στη Σάουλα. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, όμως, και τη Δευτέρα όταν άγνωστοι τραυμάτισαν σοβαρά τον Μπεζά Μπενζαχίρ, διακεκριμένο καθηγητή Οικονομίας στο Ινστιτούτο Στατιστικής και Σχεδιασμού, ενώ το αυτοκίνητό του πλησίαζε στο υπουργείο Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με αναλυτικό κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο από την αλγερινή αστυνομία, 6.388 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και 101 εκπαιδευτικοί, έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 1994 από "τρομοκράτες", όπως ονομάζει η αλγερινή κυβέρνηση τους φανατικούς ισλαμιστές. Με βάση τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η ελληνική ΟΛΜΕ, με δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε χτες, καταδικάζει τις δολοφονίες συνδικαλιστών στην Αλγερία, τονίζοντας ότι το δικαίωμα του συνδικαλίζεσται είναι απαράβατη έννοια κάθε δημοκρατίας και κάθε πολιτισμένου και πλουραλιστικού κράτους. Η ΟΛΜΕ, μιλώντας κυρίως εκ μέρους των Ελλήνων εκπαιδευτικών, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Αλγερινούς συναδέλφους της, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τον σταθερό της αγώνα κατά της βίας, του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού.

Παράλληλα, όμως, με αυτές τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, η εξτρεμιστική οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" επεκτείνει τη δράση της και στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά, απειλεί την κυβέρνηση του Βελγίου μετά την επιτυχημένη επιχείρηση των βελγικών αρχών ασφαλείας που οδήγησε στην εξάρθρωση δικτύου ισλαμιστών - μελών της οργάνωσης και στην κατάσχεση σημαντικού αριθμού όπλων. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της οργάνωσης, εφιστάται η προσοχή στη βελγική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των μελών της οργάνωσης και κυρίως του Αμπού Χουντχάιφα Αχμέντ Εζάουϊ, που θεωρείται ένας από τους κυριότερους ηγέτες της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας" και του σεφιχη Αμπντελνάσερ. "Στην περίπτωση που η βελγική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα της οργάνωσης, τότε τα μέλη της θα είναι αναγκασμένα να εφαρμόσουν τη "Σαρία"", καταλήγει το προειδοποιητικό ανακοινωθέν.

  • Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο Αλγέρι, δολοφονήθηκε την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, ο Ουασίνι Λαχράς, Αλγερινός που εργαζόταν για λογαριασμό του ΟΗΕ. Τη δολοφονία καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.
ΜΕΞΙΚΟ
Ολοι μπερδεμένοι...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Οι τελωνειακές αρχές του αεροδρομίου του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ συνέλαβαν για μεταφορά λαθραίου συναλλάγματος τον αδελφό του δολοφονημένου Γενικού Γραμματέα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος του Μεξικού Φρανσίσκο Ρουίς Μασιέ, Μάριο. Οι μεξικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Μάριο Μασιέ επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού Κάρλος Σαλίνας ντε Κορτάρι διέκοψε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει την περασμένη βδομάδα, καθώς η κυβέρνηση του Μεξικού ανακάλεσε τις υποψίες που τον βάρυναν ότι εμπόδισε τις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας, πέρσι το Μάρτη, του υποψηφίου για την Προεδρία της χώρας Λουίς Ντονάλντο Κολόσιο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού Αντόνιο Λοζάνο ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Σαλίνας ουδέποτε επιδίωξε την παρεμπόδιση των ερευνών για τη δολοφονία του Κολόσιο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές ο αδελφός του Κάρλος Σαλίνας, Ραούλ, με την κατηγορία ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα του ΘΕΚ Φρανσίσκο Ρουίς Μασιέ το Σεπτέμβρη του 1994.

Παράλληλα με την πολιτική κατάσταση, επιδεινώνεται και η οικονομική κατάσταση του Μεξικού. Χτες, το πέσο, εθνικό νόμισμα του Μεξικού, δέχτηκε και νέο πλήγμα τόσο εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, όσο και λόγω της καθοδικής πορείας του δολαρίου των ΗΠΑ. Ετσι, χτες στις αγορές συναλλάγματος 6.765 πέσος ισοδυναμούσαν με ένα δολάριο, έναντι 6.575 την προηγουμένη ημέρα. Είναι πλέον φανερό ότι το μεξικανικό εθνικό νόμισμα έχει χάσει το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή της νέας νομισματικής κρίσης που χτυπά τη χώρα από τις 20 του περασμένου Δεκέμβρη.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο Πρόεδρος θύει και ... απολύει

ΤΙΡΑΝΑ. -

Σε μια προσπάθεια να πνίξει κάθε αντίθετη στον ίδιο φωνή, ο Αλβανός Πρόεδρος Σ. Μπερίσα πέτυχε την απομάκρυνση από την ηγεσία του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος" του ως προχτές αρχηγού του Εντουάρντ Σελάμι, κατηγορώντας τον για "αριστερή απόκλιση"! Ο Σελάμι είχε, τον περασμένο Νοέμβρη, αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του Μπερίσα για την έγκριση του συνταγματικού σχεδίου του με δημοψήφισμα.

Ο Αλβανός Πρόεδρος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, που, την Κυριακή, έκρινε, τελικά, ένοχο τον Σελάμι και τον καθαίρεσε από τη θέση του. Το πρωτοφανές κατηγορητήριο που κατέθεσε ο Σαλί Μπερίσα απέδιδε στον Σελάμι έκφραση θέσεων που εκπορεύονταν από το "μαρξισμό - λενινισμό" του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος!

Στην πραγματικότητα, το μοναδικό κομματικό έγκλημα του Σελάμι ήταν ότι είχε επικρίνει την υπερβολική ενίσχυση της προεδρικής εξουσίας, ακόμη και σε βάρος της δικαστικής, που με το Σύνταγμά του ο Μπερίσα προωθούσε. Επιπλέον, είχε αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του Αλβανού Προέδρου, που επειδή δεν μπορούσε να πετύχει την έγκριση του συνταγματικού σχεδίου του από το Κοινοβούλιο, όπως απαιτούσε το Σύνταγμα, το παρέπεμψε σε δημοψήφισμα. Ανάλογες με του Σελάμι απόψεις είχαν εκφράσει, όμως, και όλα τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις μεθοδεύσεις του Μπερίσα και την εκτεταμένη προπαγάνδα του, ο αλβανικός λαός είχε απορρίψει το σχέδιο συντάγματος του Μπερίσα στο δημοψήφισμα εκείνο με ποσοστό 53% "ΟΧΙ" έναντι 41,7% "ΝΑΙ".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισπράττει με την ψυχή της

ΒΟΝΝΗ.-

Με νέα οικονομική ενίσχυση για στρατιωτικούς σκοπούς πριμοδοτεί η Βόννη την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει την Τουρκία με βοήθεια 150 εκατομμυρίων μάρκων για την κατασκευή δύο φρεγατών - φυσικά, σε γερμανικά ναυπηγεία.

Παρά τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό κράτος και παρακράτος σε βάρος των λαών του και τις αντιδράσεις των περισσοτέρων από τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της Βόννης αποφάσισε να επιδοτήσει με κονδύλι 150 εκατομμυρίων μάρκων τουρκική παραγγελία δύο φρεγατών στα γερμανικά ναυπηγεία "Τίσεν Ραϊνστάλ" και "Μπλομ και Φος".

Εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Πρασίνων επέκριναν το σχέδιο, διαπιστώνοντας ότι έτσι από τη μια επιβραβεύεται η απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη διαταράσσεται η ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο.

Παρ' όλα αυτά, το πιθανότερο είναι το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει αυτήν την πρόταση, αφού αναμένεται ότι ενδέχεται να την υπερψηφίσουν και ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, "προς χάριν της υποστήριξης των γερμανικών ναυπηγείων, που πλήττονται από την έλλειψη παραγγελιών, με αποτέλεσμα να απειλούνται θέσεις εργασίας".

Ο Ρίτσαρντ Τζορντάνο, διευθυντής της προ καιρού ιδιωτικοποιημένης Βρετανικής Εταιρίας Φωταερίου, δεξιά, και ο Σέρικ Μπράουν, ανώτατο στέλεχος της ίδιας εταιρίας, ακούν ερωτήματα κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον ύποπτο τρόπο με τον οποίο απέκτησαν μετοχές της εταιρίας, αλλά και μεγάλη αύξηση των αποδοχών τους. Ιδιόμορφα θύματα του "μικρότερου κράτους"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ