Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο Πρόεδρος θύει και ... απολύει

ΤΙΡΑΝΑ. -

Σε μια προσπάθεια να πνίξει κάθε αντίθετη στον ίδιο φωνή, ο Αλβανός Πρόεδρος Σ. Μπερίσα πέτυχε την απομάκρυνση από την ηγεσία του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος" του ως προχτές αρχηγού του Εντουάρντ Σελάμι, κατηγορώντας τον για "αριστερή απόκλιση"! Ο Σελάμι είχε, τον περασμένο Νοέμβρη, αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του Μπερίσα για την έγκριση του συνταγματικού σχεδίου του με δημοψήφισμα.

Ο Αλβανός Πρόεδρος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, που, την Κυριακή, έκρινε, τελικά, ένοχο τον Σελάμι και τον καθαίρεσε από τη θέση του. Το πρωτοφανές κατηγορητήριο που κατέθεσε ο Σαλί Μπερίσα απέδιδε στον Σελάμι έκφραση θέσεων που εκπορεύονταν από το "μαρξισμό - λενινισμό" του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος!

Στην πραγματικότητα, το μοναδικό κομματικό έγκλημα του Σελάμι ήταν ότι είχε επικρίνει την υπερβολική ενίσχυση της προεδρικής εξουσίας, ακόμη και σε βάρος της δικαστικής, που με το Σύνταγμά του ο Μπερίσα προωθούσε. Επιπλέον, είχε αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του Αλβανού Προέδρου, που επειδή δεν μπορούσε να πετύχει την έγκριση του συνταγματικού σχεδίου του από το Κοινοβούλιο, όπως απαιτούσε το Σύνταγμα, το παρέπεμψε σε δημοψήφισμα. Ανάλογες με του Σελάμι απόψεις είχαν εκφράσει, όμως, και όλα τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις μεθοδεύσεις του Μπερίσα και την εκτεταμένη προπαγάνδα του, ο αλβανικός λαός είχε απορρίψει το σχέδιο συντάγματος του Μπερίσα στο δημοψήφισμα εκείνο με ποσοστό 53% "ΟΧΙ" έναντι 41,7% "ΝΑΙ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ