Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
Το δολάριο πέφτει, πέφτει...

Το μάρκο εξακολουθεί να ανεβαίνει και τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα κάνουν "βουτιές" στον οικονομικό βυθό της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το μάρκο εξακολουθεί να ανεβαίνει στα ύψη, αναγκάζοντας τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα να κάνουν ολοένα και μεγαλύτερες "βουτιές" στον οικονομικό βυθό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για οριστικό "ναυάγιο" των σχεδίων περί ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος μέχρι το 1999!

Ενα 24ωρο μετά την υποτίμηση της ισπανικής πεσέτας και του πορτογαλικού εσκούδο (κατά 7% το πρώτο και κατά 3,5% το δεύτερο έναντι όλων των άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων), η ιταλική λιρέτα σημείωσε και νέα πτώση έναντι του γερμανικού μάρκου, κλείνοντας χτες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου στις 1.200 ανά μάρκο. Το γερμανικό μάρκο, η αξία του οποίου αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στις προσεχείς μέρες, κατάφερε το ίδιο 24ωρο νέα πλήγματα στη βρετανική στερλίνα, στο γαλλικό φράγκο, στην ισπανική πεσέτα, στο πορτογαλικό εσκούδο και στη σουηδική κορόνα.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να οδηγεί προς το παρόν αυτά τα δύο νομίσματα έξω από το μηχανισμό ισοτιμίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, όπως συνέβη το Σεπτέμβρη του 1992 με τη βρετανική στερλίνα και την ιταλική λιρέτα. Αυτή, τουλάχιστον, τη διαβεβαίωση έδωσαν προχτές ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών και ο Πορτογάλος ομόλογός του... Οπως είναι γνωστό, στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα συμμετέχουν σήμερα το γερμανικό μάρκο, το γαλλικό φράγκο, το ολλανδικό φιορίνι, το φράγκο του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, το αυστριακό σελίνι, η ιρλανδική λίρα, η δανική κορόνα, η ισπανική πεσέτα και το πορτογαλικό εσκούδο.

Αυτά τα γεγονότα έκαναν προχτές τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Ζακ Ντελόρ να χαρακτηρίσει το ισχύον διεθνές νομισματικό σύστημα σαν "καζίνο" και να υποστηρίξει ότι η εξέλιξη των νομισματικών αγορών "δε συνδέεται με την οικονομική πραγματικότητα, αλλά ούτε και με τον αγώνα μας (;) ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες"...

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Εντμόν Αλφαντερί αρνήθηκε ότι είναι αποτυχημένες οι παρεμβάσεις που έγιναν τελευταία από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες για την υποστήριξη του δολαρίου.

Μαύρα είναι, όμως, τα μαντάτα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς, λίγο πριν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Επιτροπής για την υποτίμηση του ισπανικού και του πορτογαλικού νομίσματος, το δολάριο έκανε νέα ιστορική "βουτιά" στα 89,20 γιεν στην αγορά συναλλάγματος στη Νέα Υόρκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι είναι και πώς λειτουργεί ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (1998-03-15 00:00:00.0)
"Σκλήρυνε" το Νοέμβρη, "μαλάκωσε" στο δωδεκάμηνο (1997-12-03 00:00:00.0)
Εντός ορίων η "σκληρή δραχμή" το 1996 (1997-01-09 00:00:00.0)
Αναταραχή στο νομισματικό "μέτωπο" (1995-03-05 00:00:00.0)
Η πορεία της δραχμής το 1994 (1995-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ