Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
AΛΓΕΡΙΑ
Το λουτρό αίματος συνεχίζεται

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σωρεία αιματηρών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες από αγνώστους στην Αλγερία, με θύματα επιφανείς συνδικαλιστές και άτομα του εκπαιδευτικού χώρου.

Από τις σφαίρες, πιθανότατα φανατικών ισλαμιστών όπως ισχυρίζονται οι αλγερινές αρχές ασφαλείας, έπεσε νεκρός αργά το Σάββατο το βράδυ ο 51χρονος Σααντάν Σαλάχ, ηγετικό στέλεχος του μεγαλυτέρου συνδικάτου της Αλγερίας, της Γενικής Ενωσης των Αλγερινών Εργαζομένων (UGTA). Μια μέρα μετά, 3 μαθήτριες τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά αυτομάτων όπλων αγνώστων, οι οποίοι πλησίασαν με αυτοκίνητο την κεντρική πύλη του σχολείου τους στη Σάουλα. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, όμως, και τη Δευτέρα όταν άγνωστοι τραυμάτισαν σοβαρά τον Μπεζά Μπενζαχίρ, διακεκριμένο καθηγητή Οικονομίας στο Ινστιτούτο Στατιστικής και Σχεδιασμού, ενώ το αυτοκίνητό του πλησίαζε στο υπουργείο Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με αναλυτικό κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο από την αλγερινή αστυνομία, 6.388 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και 101 εκπαιδευτικοί, έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 1994 από "τρομοκράτες", όπως ονομάζει η αλγερινή κυβέρνηση τους φανατικούς ισλαμιστές. Με βάση τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η ελληνική ΟΛΜΕ, με δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε χτες, καταδικάζει τις δολοφονίες συνδικαλιστών στην Αλγερία, τονίζοντας ότι το δικαίωμα του συνδικαλίζεσται είναι απαράβατη έννοια κάθε δημοκρατίας και κάθε πολιτισμένου και πλουραλιστικού κράτους. Η ΟΛΜΕ, μιλώντας κυρίως εκ μέρους των Ελλήνων εκπαιδευτικών, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Αλγερινούς συναδέλφους της, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τον σταθερό της αγώνα κατά της βίας, του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού.

Παράλληλα, όμως, με αυτές τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, η εξτρεμιστική οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" επεκτείνει τη δράση της και στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά, απειλεί την κυβέρνηση του Βελγίου μετά την επιτυχημένη επιχείρηση των βελγικών αρχών ασφαλείας που οδήγησε στην εξάρθρωση δικτύου ισλαμιστών - μελών της οργάνωσης και στην κατάσχεση σημαντικού αριθμού όπλων. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της οργάνωσης, εφιστάται η προσοχή στη βελγική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των μελών της οργάνωσης και κυρίως του Αμπού Χουντχάιφα Αχμέντ Εζάουϊ, που θεωρείται ένας από τους κυριότερους ηγέτες της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας" και του σεφιχη Αμπντελνάσερ. "Στην περίπτωση που η βελγική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα της οργάνωσης, τότε τα μέλη της θα είναι αναγκασμένα να εφαρμόσουν τη "Σαρία"", καταλήγει το προειδοποιητικό ανακοινωθέν.

  • Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο Αλγέρι, δολοφονήθηκε την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, ο Ουασίνι Λαχράς, Αλγερινός που εργαζόταν για λογαριασμό του ΟΗΕ. Τη δολοφονία καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ