ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Προετοιμάζει τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των κρατών - μελών στα σχέδια ενίσχυσης της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς ανέλυσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ΕΕ, πτέραρχος Patrick de Rousiers, στους σπουδαστές της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, στελέχη των ελληνικών ΕΔ.

Η ομιλία με θέμα «Ο ρόλος της στρατιωτικής πτυχής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στον απόηχο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκ. 2013)» έγινε στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που συνήλθε στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps - GR) στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Η ομιλία πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα είναι ένα ακόμα δείγμα για τη διεύρυνση σε όλα τα πεδία της εμπλοκής των ΕΔ της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά της λείας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οπως τόνιζε χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη και τα περιλάλητα Συμπεράσματά της, «οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής (...) για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, που αποτελεί το στρατιωτικό - πολεμικό βραχίονα της ΕΕ, ανέδειξαν τόσο την κοινή επιδίωξη να ενισχυθεί η επιθετικότητα της ΕΕ ενάντια στους λαούς όσο και τις αντιθέσεις των κρατών - μελών, κυρίως των πιο ισχυρών, στο εσωτερικό αυτής της λυκοσυμμαχίας.

Η ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ στοχεύει στην παραπέρα προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων, των εθνικών ΕΔ και των εξοπλισμών στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Αυτοί οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε συνεργασία με το NATO και αυτοτελώς, με στόχο τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς η επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΣΕ της ΕΕ επιθεώρησε το Στρατηγείο της Λάρισας που λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρήσεων της νέας ιμπεριαλιστικής αποστολής. Παράλληλα, επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς, το οποίο αποτελεί ένα από τα 15 τέτοια Κέντρα Εκπαίδευσης διεθνώς για στελέχη που στέλνονται σε «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε πορεία απαξίωσης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Τη στενότερη σύνδεση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο άρμα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων τους, με προοδευτική απαξίωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και καταστροφή του εργατικού δυναμικού της, επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες σε συνέδριο για την Αμυνα και την Ασφάλεια, στην Αθήνα. Από κοντά και οι επιχειρηματίες που θέλουν επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, προσδοκώντας νέα κέρδη.

Η τέτοια συζήτηση ξανάνοιξε ενώ η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται για περιορισμό των όποιων δικλίδων υπήρχαν στο παρελθόν και επέτρεπαν μια σχετική προστασία. Για να επιταχυνθεί (μέσω αναδιαρθρώσεων) η συγκέντρωση της παραγωγής πολεμικού υλικού σε μια χούφτα μονοπώλια του κλάδου, όπως σχεδιάζεται χρόνια τώρα στην ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών είναι η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (βλ. ΕΑΣ κ.ά.), σε όφελος των μονοπωλίων των ισχυρών κρατών της ΕΕ.

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε καταρχάς υπέρ της «ευρωατλαντικής συνεργασίας» και σε αυτό το θέμα, ζήτησε «χάραξη μιας κοινής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ατλαντικής Συμμαχίας». Προσπερνώντας τις οξύτατες ενδοαστικές τριβές, τις ανισόμετρες σχέσεις ανάπτυξης στον καπιταλισμό και τα συγκρουόμενα συμφέροντα, έβαλε ως πρόταγμα τη «διείσδυση σε άλλες αγορές με αιχμή του δόρατος την ποιότητα και την εμπειρία».

Ωστόσο, αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να περιγράψει, έστω ακροθιγώς, τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, έβαλε εναντίον «μιας συγκεντρωτικής Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας», ζήτησε «συνέργεια και αποκέντρωση ούτως ώστε τα κράτη - μέλη να μην έχουν αντικρουόμενες, αλλά συγκλίνουσες ανάγκες».

Ο Γιάννης Ταφύλλης, υπεύθυνος για θέματα Αμυνας, μέλος του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ταγμένος στον ευρωμονόδρομο, κατέθεσε διαχειριστικού επιπέδου προτάσεις, π.χ. για Ενοπλες Δυνάμεις μικρότερου σχήματος και μικρότερου κόστους, ανοιχτές στον έλεγχο και την επίβλεψη από το Κοινοβούλιο - σαν να μην υπάρχουν εκεί συσχετισμοί δυνάμεων - και ελεγχόμενες από «ανεξάρτητες αρχές», σαν κι αυτές που γέμισαν τη τελευταία δεκαετία τη χώρα, δίχως κανένα αποτέλεσμα για το λαό.

Εκπροσωπώντας το ΝΑΤΟ ο Ernest Herold, τάχθηκε υπέρ της ακόμα στενότερης συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ στη «διατήρηση μιας ισχυρής τεχνολογικής και βιομηχανικής αμυντικής βάσης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Παζάρια για ΑΟΖ και ένταξη

Σε συνομιλίες με την άρχουσα τάξη της Αλβανίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, μήπως και τα βρουν στο θέμα χάραξης ΑΟΖ. Το θέμα αναμένεται να θιγεί και στη συνάντηση σήμερα στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Klajda Gjosha.

Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση «θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας». Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας το τρέχον εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, παίζει αυτό το χαρτί, δηλώνει ότι θα στηρίξει την αστική τάξη της Αλβανίας στα σχέδιά της για ένταξη στην ΕΕ, να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα, στη λήξη της ελληνικής προεδρίας.

Σε αντιστάθμισμα, παζαρεύει την υπογραφή σύμβασης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο, στόχος που περιγράφηκε επισήμως και στις αρχές Φλεβάρη στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα, για τη Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο. Σημειωτέον, στόχος της ΕΕ είναι έως το 2020 να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του Ιονίου και να συγκροτηθεί μια «στρατηγική επενδύσεων» για τη ζώνη Ιονίου - Αδριατικής.

Βέβαια, το θέμα σκοντάφτει στις ενδοαστικές αντιθέσεις: Η επίσης εμπλεκόμενη στη χάραξη της ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή ιταλική κυβέρνηση, επιδιώκοντας μεγαλύτερα οφέλη για τα δικά της μονοπώλια, θέλει ευνοϊκότερη για την ίδια τέτοια χάραξη, σε βάρος ελληνικών μονοπωλιακών συμφερόντων. Δείχνει δε να είναι σε συνεννοήσεις γι' αυτό με μερίδες της αλβανικής άρχουσας τάξης. Επιπλέον, είναι η αμέσως επόμενη στην προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Οπότε, από 1η Ιούλη και μετά, επίσης μπορεί να τάζει στην Αλβανία άμεση χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας...

ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εγκρίθηκε η πρόσκληση προς τους αγοραστές

Καθόλα έτοιμη είναι η κυβέρνηση να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους την υποδομή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Το σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος επικυρώθηκε χτες και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μετά από δύο συνεδριάσεις.

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη θα γίνει η προεπιλογή και η ανακήρυξη των «επενδυτών» που θα περάσουν στη δεύτερη φάση όπου θα γίνει η τελική επιλογή και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις συμμετοχής που τίθενται για τους «ενδιαφερόμενους επενδυτές», είναι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους την τελευταία τριετία να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ και ότι θα πρέπει να έχουν εμπειρία από τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τα τρία «στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων» σε υποδομές με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως αυτά του ΑΔΜΗΕ ή γενικά σε υποδομές Ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε ότι: «Πρόκειται, στην ουσία, για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους, σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει η ευρωενωσιακή πολιτική. Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτεί η ΕΕ, που ανοίγει πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο από τη μια πλευρά και από την άλλη έχουμε νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τις λαϊκές οικογένειες».

Ανέφερε ότι είναι υποκρισία ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ συνολικότερα, όταν έχει ψηφίσει συνθήκες που προβλέπουν την πλήρη απελευθέρωση της Ενέργειας και την πλήρη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς».

Τόνισε ότι ο αγώνας «ενάντια στην απελευθέρωση, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων στο σύνολο τους, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας αποτελούν κατά τη γνώμη μας τη μόνη λύση για τα λαϊκά στρώματα». «Πιστεύουμε - συνέχισε - ότι με τις εξελίξεις που δρομολογούνται σήμερα, θα έχουμε παραπέρα ενεργητική φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Απ. Αλεξόπουλος έκανε καθαρό ότι αυτό που «καίει» το κόμμα του είναι η ιδιωτικοποίηση να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και γι' αυτό, όπως είπε, «θα παρακολουθήσουμε, βεβαίως, όλη τη διαδικασία και θα καταγγείλουμε παρατυπίες ή ευνοϊκή αντιμετώπιση κάποιων επενδυτών».

Μια σεμνή πολιτική τελετή για τον Θανάση Γεωργίου

Μια σεμνή πολιτική τελετή για τον Θανάση Γεωργίου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 3 Μάρτη, έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, έγινε στο Βερολίνο, την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του. Αποχαιρετώντας τον παλαίμαχο κομμουνιστή δημοσιογράφο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Αμπατιέλος αναφέρθηκε στην πορεία του στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, στην πάλη του για τη διατήρηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Σκιαγράφησε τα γνωρίσματα του κομμουνιστή, την εργατικότητα, την οξυδέρκεια και τη στράτευσή του για τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Μετέφερε τα συλλυπητήρια της Συντακτικής Επιτροπής και του προσωπικού του Ριζοσπάστη, την αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του συντρόφου ως ανταποκριτή της εφημερίδας επί δεκαετίες στο Βερολίνο, με το ψευδώνυμο «Θανάσης Βόρειος». Η συγκινητική πολιτική τελετή ολοκληρώθηκε με τον ενταφιασμό της τεφροδόχου του εκλιπόντα.

Σε αναζήτηση κινεζικών επενδύσεων

Συνέχεια στις επαφές των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κίνας δόθηκε χτες, με τη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη και αντιπροσωπείας της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας (NDRC), η οποία έχει ως αντικείμενο «τη μελέτη και υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας», όπως ανακοινώθηκε. Οπως δήλωσε ο Ν. Μηταράκης μετά το τέλος της συνάντησης, «τα περιθώρια ανάπτυξης στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι μεγάλα», ενώ ειδικότερα εξετάζεται η δυνατότητα κινεζικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια και την εφοδιαστική αλυσίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ