Associated Press |
Εμμέσως πλην σαφώς η κυρία Νέιτς υπεραμύνθηκε της αιματηρής αγριότητας της αστυνομίας κατά των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών. Δηλώνοντας ότι «η Ενωση είναι και πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης όπου ναι μεν υφίσταται το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης και έκφρασης των απόψεων πρέπει όμως να προφυλαχθεί και η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους», η προεδρεύουσα ταύτισε ούτε λίγο ούτε πολύ τις διαδηλώσεις των αγωνιζόμενων εργαζόμενων και πολιτών με τη βιαιότητα και την επιβουλή της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, για την προστασία της οποίας έχρισε «προστάτη» την αγαστή συνεργασία των αστυνομικών και άλλων αρμόδιων αρχών των κρατών - μελών με βάση τη Συνθήκη του Σένγκεν.
Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Πατάκης σημείωσε στην κυρία Νέιτς: «Δεν έχω λάβει συγκεκριμένη απάντηση από την προεδρεύουσα του Συμβουλίου στην ερώτηση που έχω υποβάλει και θα ήθελα να την επαναλάβω, αφού αναφέρω ότι από την επιδρομή της αστυνομίας σε γραφεία οργανώσεως στη Λιέγη αλλά και τη θέση που πήρε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στην Επιτροπή Ελευθεριών του ΕΚ φαίνεται ότι η βελγική προεδρία δεν έχει αγαθές προθέσεις απέναντι στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στο Λάακεν. Μπορεί η προεδρεύουσα να μας διαβεβαιώσει ότι δε θα έχουμε αστυνομική βία και καταστολή όπως είχαμε στο Γκέτεμποργκ και στη Γένοβα;».
Απαντώντας η Κα Νέιτς έσπευσε να διαβεβαιώσει τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη «σθεναρή απόφαση του Συμβουλίου αλλά και της βελγικής προεδρίας για πρόληψη των βιαιοτήτων διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα μέσα για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας επισήμανε τα εξής: «Κατανοούμε κατά κάποιο τρόπο τον πανικό που έχει καταλάβει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου μεταξύ αυτών και τη σημερινή προεδρία, μπροστά στην αυξανόμενη αντίδραση των εργαζομένων των χωρών μας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Θα ήθελα να σημειώσω στην κυρία Προεδρεύουσα, ότι στη Γένοβα η επίθεση δεν ήταν εναντίον του «black noir» (του «μαύρου μπλόκου») αλλά εναντίον αυτών που διαδήλωναν ειρηνικά. Η επίθεση στα γραφεία του Κοινωνικού Φόρουμ, που ήταν ο οργανωτής των διαδηλώσεων, ήταν μια επίθεση που δείχνει ότι στόχος δεν ήταν οι προβοκάτορες του «μαύρου μπλόκου» οι οποίοι συζήταγαν με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά είναι αυτοί που οργανώνουν την πάλη των λαών ενάντια στην επικρατούσα πολιτική των G8 αλλά και της ΕΕ.
Οι δηλώσεις, εξάλλου, του υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου στην Επιτροπή Ελευθεριών του ΕΚ μας ανησυχούν. Το ίδιο μας ανησυχεί η επίθεση στη Λιέγη, στα γραφεία κοινωνικής, φιλειρηνικής οργάνωσης, και φοβόμαστε ότι στο Λάακεν θα έχουμε αγριότερη αντιμετώπιση. Θέλουμε να δεσμευτείτε ότι δε θα υπάρξουν παρόμοιες αντιδράσεις ενάντια στο δικαίωμα διαδήλωσης και έκφρασης των εργαζομένων των χωρών μας. Θα έρθουμε μαζικά στο Λάακεν για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον της πολιτικής της ΕΕ. Θα μας «περιποιηθείτε» όπως και στη Γένοβα ή όχι;».
Φανερά ενοχλημένη από την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, αφού δήλωσε ότι «βρίσκει απόλυτα αδικαιολόγητη τη δίκη προθέσεων κατά της βελγικής προεδρίας» και... έδωσε το ελεύθερο «για ειρηνικές διαδηλώσεις στο Λάακεν», υπογράμμισε ότι «υπάρχει όμως ανάγκη για την όσο γίνεται πιο προσεκτικά οργανωμένη προετοιμασία, για τη με κάθε τρόπο αποφυγή επανάληψης των γεγονότων που προηγήθηκαν». Θέλοντας δε να γίνει πιο... σαφής για την προετοιμασία και την οργάνωση της «διαφύλαξης» της «τάξης» επισήμανε ότι «μετά την τραγωδία που ζήσαμε στο Χέιζελ το 1986 και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα αντλήσαμε διδάγματα και έχουμε τον τρόπο να διοργανώνουμε τέτοια γεγονότα, που προϋποθέτουν μετακινήσεις μεγάλων μαζών, με μεγάλη επιτυχία, όπως αποδείξαμε και με τη διοργάνωση του Euro 2000»!!!
Πανέτοιμη λοιπόν η βελγική προεδρία να φιλοξενήσει, με «αγωνιστικό πνεύμα», τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, επιφυλάσσοντας για τους διαδηλωτές, εργαζόμενους, μαχόμενους πολίτες που αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, υποδοχή και αντιμετώπιση χούλιγκανς! Είναι προφανές ότι στην ΕΕ της «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», οι λαϊκοί αγώνες είναι ματς, οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ιαχές φιλάθλων και οι αιματηρές βιαιοπραγίες εναντίον τους από τις δυνάμεις καταστολής επαναφορά στην τάξη εξαγριωμένων χούλιγκανς! Μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάνε αυτοί... που «στήνουν τα παιχνίδια» ότι όταν... αρχίζουν οι αγώνες δεν αδειάζουν αλλά γεμίζουν οι δρόμοι και ότι θα είμαστε όλοι εκεί!!!
Επιπλέον, ο Γλ. Κληρίδης, με τις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι στη Ν. Υόρκη θα έχει συναντήσεις και με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον εκεί θα βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς.
Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, με προχτεσινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι δε θα παραστεί στις συνομιλίες στις 12 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ανέφερε ότι «θα πληροφορήσει τον Γενικό Γραμματέα με επιστολή του ότι η απόφασή του να μην παραστεί στις συνομιλίες στις 12 Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια πράξη αντίστασης ή ασέβειας προς αυτόν ή τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά σαν ένδειξη της αντίστασης του τουρκοκυπριακού λαού».
Ο Ραούφ Ντενκτάς έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες «σενάριο που ετοιμάστηκε από εκείνους που επιδιώκουν», όπως ισχυρίστηκε, «να παραπλανήσουν τον Γενικό Γραμματέα».
Την ίδια στιγμή όμως, ο Ρ. Ντενκτάς, δήλωνε χτες ότι «είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα, για την προετοιμασία του εδάφους για τέτοιες διαπραγματεύσεις στο μέλλον». Ο ίδιος, υποστήριξε «ότι κανένας επίσημος ο οποίος λέγεται ότι διεξάγει αποστολή καλών υπηρεσιών δε θα ανακοίνωνε ημερομηνία για τέτοιες συνομιλίες χωρίς πάντα να εξασφαλίσει την έγκριση των δύο πλευρών και γνωρίζοντας ότι μια από τις δύο πλευρές δε θα παραστεί».
Πάντως από την πλευρά του ο Γλ. Κληρίδης είπε ότι δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής του Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα, δηλώνοντας ωστόσο ότι «από όσα γνωρίζει, στις δηλώσεις του ο Ντενκτάς άφησε και πολλά υπονοούμενα εναντίον του Αλβαρο ντε Σότο».
Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις αδιάλλακτες δηλώσεις Ντενκτάς, είπε: «Βάση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όχι οι δηλώσεις της 12ης Σεπτεμβρίου».
Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, η Αντιπολεμική Επιτροπή Ανατολικής Αττικής διοργανώνει δυο εκδηλώσεις και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος.
Συγκεκριμένα, έχει προγραμματίσει για σήμερα, και ώρα 8 μ.μ., αντιπολεμική εκδήλωση στο Πόρτο Ράφτη (θέση Αυλάκι), η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα των διαδηλωτών θα περιλαμβάνει: Αντιπολεμική έκθεση φωτογραφίας, ομιλία από το μέλος της επιτροπής Πετρή Αντώνη, καθώς και ομιλία από τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Νίκο Φωτιάδη, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με απαγγελία ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα.
Αύριο Κυριακή 9 Σεπτέμβρη, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι του Λαυρίου στις 8 μ.μ. Στο συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχει και πάλι έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας και την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του το μέλος της επιτροπής Κώστας Πόγκας, θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπρόσωπο της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αθήνας Δημήτρη Καλτσώνη και η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης των «G8» στη Γένοβα, που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης έκανε την εξής τοποθέτηση:
«Η προσπάθεια του μονοπωλιακού κεφαλαίου να κυριαρχήσει παγκόσμια, τώρα που δεν υπάρχει πλέον το αντίπαλο δέος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, η αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει τους εργαζόμενους των αναπτυγμένων χωρών και ληστεύει τον πλούτο του Τρίτου Κόσμου, είναι φυσιολογικό να προκαλούν λαϊκές αντιδράσεις.
Παρά τις προσπάθειες χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού, σαν αυτές, που ακούσαμε εδώ από το συμβούλιο και την Επιτροπή για «εμπλοκή σε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών», είμαστε σίγουροι ότι το κίνημα αυτό θα ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, θα στραφεί ακόμα πιο καθαρά κατά του καπιταλιστικού συστήματος.
Παράλληλα με τη χειραγώγηση εφαρμόζεται και η ωμή αστυνομική βία, όπως έγινε στο Γκέτεμποργκ, και ιδιαίτερα στη Γένοβα. Χωρίς να υποβαθμίζουμε την ευθύνη της ιταλικής κυβέρνησης τονίζουμε ότι η καταστολή της Γένοβας γεννήθηκε και αναπτύσσεται στην ΕΕ, με τη Συνθήκη Σένγκεν, την αστυνομική συνεργασία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου στις 13 Ιουλίου, πριν από τη Σύνοδο των 8, τις προετοιμασίες για καταστολή των διαδηλώσεων στο Βέλγιο.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όσο δυνατοί και αν είναι οι καταπιεστές, όση βία και αν χρησιμοποιούν, οι καταπιεσμένοι είναι στο τέλος πιο δυνατοί.