ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παράταση αγωνίας για Ερμπακάν
  • Αύριο τελικά η συνάντηση με Γιλμάζ
  • Απέρριψε, όπως αναμενόταν, τη συνεργασία μαζί του η Τσιλέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ αποδείχτηκε απολύτως προβλέψιμη και στη χτεσινή της συνάντηση με τον κάτοχο της διερευνητικής εντολής Νετσμεντίν Ερμπακάν, στο πλαίσιο των επαφών του ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας για την εξεύρεση ενδεχόμενων συμμαχιών, απάντησε κομψά, αλλά κατηγορηματικά: Οχι.

"Εξήγησα στον κ. Ερμπακάν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούν κόμματα με τόσο βαθιές διαφορές και με προτάσεις τόσο διαφορετικές για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας", τόνισε η εκτελούσα χρέη πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση.

Η Τσιλέρ δεν παρέλειψε να επαναλάβει και την πεποίθησή της ότι "είναι πιο χρήσιμο για τα κόμματα που βρίσκονται πιο κοντά να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας". Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ευθεία πρόσκλησή της στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και τον ηγέτη του, Μεσούτ Γιλμάζ, να μην παραβεί την κατ' αρχήν δέσμευσή του για μη συμμαχία με το ισλαμιστικό κόμμα του Ερμπακάν.

Ολα τα... λεφτά, πάντως, είναι στην αυριανή (μετατέθηκε κατά μια μέρα) συνάντηση Γιλμάζ - Ερμπακάν. Αν οι δύο άνδρες καταλήξουν, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, σε συμφωνία, δε θα ανατραπούν απλώς όλα τα προγνωστικά, αλλά θα σχηματιστεί ένας από τους πιο ιδιάζοντες κυβερνητικούς συνασπισμούς στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι απόηχοι της βίας

Ο αριθμός των νεκρών της εξέγερσης στη φυλακή Ουμρανίγιε αυξήθηκε σε τέσσερις χτες, αφού ένας από τους τραυματίες που χτυπήθηκαν στην επιχείρηση καταστολής της κινητοποίησης υπέκυψε. Το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι πρόκειται για τον Γουλτεκίν Μπαϊχάν, ο οποίος βρισκόταν στην εντατική, όπου είχε μεταφερθεί αμέσως μετά τον τραυματισμό του.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων από ακτιβιστές, που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στην Ουμρανίγιε και για τις συνθήκες στις τουρκικές φυλακές, δε λένε να κοπάσουν.

Χτες τις πρώτες πρωινές ώρες εμπρηστές επιτέθηκαν εναντίον τουρκικού πολιτιστικού κέντρου στην Κολωνία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε ένα σημείωμα στην τουρκική γλώσσα, του οποίου το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό.

ΠΑΡΙΣΙ
Κηδεύτηκε ο Φρανσουά Μιτεράν

Με μία εντυπωσιακή τελετή στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων δεκάδες αρχηγοί κρατών, προσωπικότητες της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτικής και πνευματικής σκηνής αποχαιρέτησαν, χτες, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Την ίδια ακριβώς ώρα με μια σεμνή νεκρώσιμη ακολουθία η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του εκλιπόντος Προέδρου συνόδευσαν τη σωρό του Μιτεράν στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο της γενέτειράς του στο Ζαρνάκ.

Χιλιάδες κόσμου και πολλοί επίσημοι παρευρέθησαν στη νεκρώσιμη ακολουθία που έγινε στην Παναγία των Παρισίων, χτες το μεσημέρι. Περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία. Ανάμεσά τους ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο Ιταλός Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκαλφάρο, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, πολλοί άλλοι ηγέτες και επίσημοι και βέβαια σύσσωμη η πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Ακης Τσοχατζόπουλος και εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρέθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθούσε την τελετή στην Παναγία των Παρισίων, μόλις 400 άτομα παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία στο Ζαρνάκ. Η σορός του Φρανσουά Μιτεράν μεταφέρθηκε στο Ζαρνάκ με στρατιωτικό αεροσκάφος, νωρίς χτες το πρωί. Εκτός από τη σύζυγο του πρώην Προέδρου, Ντανιέλ Μιτεράν και τους γιους του Ζαν Κριστόφ και Ζιλμπέρτ, στο Ζαρνάκ βρέθηκαν η κόρη του Μαζαρίν και η μητέρα της Αν Πινγκό, καθώς και οι πρώην υπουργοί Ρολάν Ντιμά, Ρομπέρ Μπαντενέρ και Ζακ Λανγκ, ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς, η συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν και ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ.

ΒΟΣΝΙΑ
Αδιέξοδο το "διοικητικό" για το Σαράγεβο

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλουν οι Σερβοβόσνιοι για να αποτρέψουν αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται αναπότρεπτο: τη διοίκηση των σερβοκατοικούμενων προαστίων του Σαράγεβο από την κροατομουσουλμανική κοινότητα. Χτες, ένας από τους Σερβοβόσνιους ηγέτες, ο Μομτσίλο Κράισνικ, προειδοποίησε το μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Καρλ Μπιλντ, ότι η παράδοση των σερβικών προαστίων στη βοσνιακή διοίκηση "θα μπορούσε να προκαλέσει την αφορμή καινούριων συγκρούσεων".

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο σερβοβοσνιακό πρακτορείο SRNA, ο Κράισνικ μετά τη συνάντησή του με τον Καρλ Μπιλντ είπε συγκεκριμένα: "Εάν δεν αναβληθούν οι αλλαγές στη διοίκηση των σερβικών προαστίων του Σαράγεβο, τότε ένα μεγάλος αριθμός Σέρβων θα εγκαταλείψει τα σπίτια του, από το φόβο πράξεων εκδίκησης από την πλευρά της κροατομουσουλμανικής διοίκησης. Αυτοί που θα παραμείνουν ίσως οργανώσουν ένοπλη αντίσταση". Ο μεσολαβητής της ΕΕ για το Βοσνιακό, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, που έχουν γίνει με τη σερβοβοσνιακή πλευρά για την παράδοση της διοίκησης των σερβοβοσνιακών περιοχών του Σαράγεβο στη βοσνιακή κυβέρνηση "είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να παρατείνονται ες αεί". Οπως είναι γνωστό, η συνθήκη για την επιβολή της ειρήνης στη Βοσνία (που υπεγράφη στο Ντέιτον τον περασμένο μήνα) αναφέρει ότι τα τέσσερα σερβοκατοικούμενα προάστια του Σαράγεβο θα πρέπει να έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο της βοσνιακής κυβέρνησης μέχρι τις 19 Μάρτη.

Σήμερα, αναμένεται να φθάσουν στην Τούζλα τα πρώτα τμήματα της ρωσικής ταξιαρχίας (συνολικής δύναμης 1.600 ανδρών) που θα συμμετάσχει στα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, χτες, ο Αλβανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στέλνει στη Βοσνία ένα μικρό στρατιωτικό απόσπασμα (περίπου 40 ανδρών) για να συνεισφέρει στα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή, που έχει καθαρά συμβολική σημασία, είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο Σαλί Μπερίσα πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων Αλβανίας και Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Να σημειωθεί ότι η Αλβανία είναι η πρώτη βαλκανική χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ που στέλνει στρατιώτες για να συμμετάσχουν στο έργο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Βοσνία.

Στο Ζάγκρεμπ έφθασε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αρχίσει την περιοδεία του στην περιοχή και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα τη σύσταση της "επιχείρησης για τη διατήρηση της ειρήνης" στη σερβοκρατούμενη κροατική επαρχία της Ανατολικής Σλαβονίας. Σύμφωνα με σχέδιο που υπέβαλαν χτες μέλη της Ομάδας Επαφής, προβλέπεται η σύσταση μεταβατικής διοίκησης, η αποστρατικοποίηση της περιοχής, η διεξαγωγή τοπικών εκλογών και η διοικητική ενσωμάτωση της επαρχίας στην Κροατία εντός χρονικού διαστήματος δύο χρόνων.

ΙΤΑΛΙΑ
Συγκεχυμένες και απρόβλεπτες οι εξελίξεις

ΡΩΜΗ.-

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ιταλού πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι και συγκεκριμένα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσαν χτες στην Κάτω Βουλή πρόταση, ζητώντας την παραίτησή του, ενώ οι υποστηρικτές του, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, παρουσίασαν πρόταση όπου ζητούν από τον Ντίνι να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο χτες το βράδυ, σε σύντομη ομιλία του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι η θητεία της κυβέρνησης τεχνοκρατών, της οποίας ηγείτο, ολοκληρώθηκε και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί και να κάνει γνωστή την απόφασή του αυτή στον Πρόεδρο Σκάλφαρο, ενέργεια που είχε κάνει και στις 30 του Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς "Συμμαχίας για την Ελευθερία" Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός και ο ίδιος, απαίτησε την παραίτηση του Ντίνι, όμως δεν κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Τζιανφράνκο Φίνι, ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας", ζήτησε απότον Ντίνι να παραμείνει στο αξίωμα αυτό, αν χάσει την ψηφοφορία.

Στη Βουλή έχει αρχίσει συζήτηση από την Τρίτη για το εάν πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ντίνι ή να παραμείνει στην εξουσία. Η συζήτηση διακόπηκε νωρίς χτες, για να επαναληφθεί αργότερα το απόγευμα, οπότε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμενόταν να δώσει απαντήσεις, όπως δικαιούται.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσιμο Ντ' Αλέμα υποστήριξε ότι "είμαι εναντίον της δημιουργίας κρίσης... ας σκεφθούμε για ένα περιορισμένο διάστημα, έστω δύο βδομάδων, αν μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Από αύριο οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων μπορούν ν' αρχίσουν να εργάζονται".

"Είναι πιο ειλικρινές", συνέχισε ο Ντ' Αλέμα "να εγκρίνουμε ένα κείμενο που θα λέει ότι ο Ντίνι θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας και στο μεταξύ να πραγματοποιούμε συνεχείς συναντήσεις για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

Ωστόσο, ο ηγέτης της "Λίγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ντίνι θα ανακοινώσει την παραίτησή του, "καθώς δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ψήφων υπέρ της κυβέρνησης".

Λίγο νωρίτερα, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε υπέρ του σχεδίου απόφασης που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο η "Συμμαχία της Ελευθερίας" και το οποίο ζητεί την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε από τον ηγέτη του κόμματος Φάουστο Μπερινότι, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπερψηφιστεί το σχέδιο της κεντροδεξιάς, αν τεθεί σε ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή.

Επισημαίνεται ότι η "Συμμαχία της Ελευθερίας" και το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης συγκεντρώνουν μαζί 301 βουλευτές στην 628μελή Βουλή. Παράλληλα, πολλοί από τους 40 αποκαλούμενους ανεξάρτητους μπορεί επίσης να ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης της κεντροδεξιάς.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ

Οι πιο στενοί συγγενείς του Φ. Μιτεράν, την ώρα της κηδείας στην Ζαρνάκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ