ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ελληνικός λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του

Η συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα στα Γιάννενα

Από τη συζήτηση με τους φοιτητές για το σοσιαλισμό

Πέτροβας Σπύρος

Από τη συζήτηση με τους φοιτητές για το σοσιαλισμό
Με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αλέκας Παπαρήγα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ως κεντρικής ομιλήτριας στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΟ Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Πολιτεία», όπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας.

«Είναι μία περίοδος, όπως μου είπαν καθηγητές και εργαζόμενοι», σημείωσε η ομιλήτρια, «που υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και μεγάλο ενδιαφέρον στη νεολαία για τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας μας, της προοπτικής του σοσιαλισμού, και εμείς ως Κόμμα θέλουμε να συμβάλλουμε στο να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για τα θέματα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, για το τι συνέβη στη δεκαετία του '80, στις αρχές της δεκαετίας του '90 και τι επιπτώσεις είχε για την ανθρωπότητα. Αλλά, επίσης, να ανοίξει μια συζήτηση "Ο σοσιαλισμός ως αναγκαιότητα και επικαιρότητα". Ισως αυτά τα πράγματα φαίνονται σε ορισμένους είτε ψιλά γράμματα είτε υψηλές φιλοσοφίες. Ομως, κακά τα ψέματα, η απουσία του σοσιαλιστικού συστήματος στην εποχή μας είναι πάρα πολύ φανερή και ακόμα πιο φανερές είναι οι οδυνηρές συνέπειες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε με τη μονοκρατορία των ΗΠΑ, όπως λένε ορισμένοι, αλλά με τη μονοκρατορία του ιμπεριαλισμού σε όλη τη Γη.

Πέτροβας Σπύρος

Αν δείτε αυτές τις μέρες το ζήτημα που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη όσον αφορά, για παράδειγμα, στο Κυπριακό είναι το εξής: "μην περιμένετε δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ". Λένε στα κυπριακά κόμματα, στον ελληνοκυπριακό και στον τουρκοκυπριακό λαό "ή θα δεχτείτε αυτό το σχέδιο ή θα πάτε ακόμα χειρότερα". Τα ίδια γίνονται όσο αφορά τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Λένε: "θέλετε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που τόσα χρόνια σας υποσχόμαστε ότι θα σας δώσουμε; ή θα δεχτείτε το σχέδιο του Ισραήλ -που στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό παλαιστινιακό κράτος, χωρίς συνέχεια, περικυκλωμένο από το Ισραήλ- ή θα χαθείτε". Τα ίδια και στο Ιράκ: "ή θα δεχτείτε τους επιθεωρητές και θα αναβληθεί ο πόλεμος ή θα γίνει τώρα ο πόλεμος".

Το ερώτημα είναι: Οι λαοί, ο ελληνικός λαός, θα βρίσκονται ανάμεσα σε διλήμματα που βάζουν οι ίδιοι οι εξουσιαστές τους ή ο ελληνικός λαός, για παράδειγμα, θα δημιουργήσει, ενδεχομένως αργά αλλά σταθερά, εν πάση περιπτώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, προϋποθέσεις ουσιαστικών αλλαγών στην Ελλάδα; Θα έχει να διαλέξει ανάμεσα στην ανεργία και στη μερική απασχόληση ή θα διαλέξει το δικαίωμα στη δουλιά; Με αυτή την έννοια λέμε ότι όσο επίκαιρο είναι το θέμα του σοσιαλισμού, άλλο τόσο επίκαιρο είναι ο ελληνικός λαός να αφυπνιστεί, να αποκτήσει εμπιστοσύνη, όχι μόνο στο δίκιο του, αλλά και στη δύναμή του, γιατί διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα».

Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αναφερόμενη στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από την πλευρά της κυβέρνησης. Οχι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο γεγονός από μία άποψη. Γνωρίζουμε ότι η προεδρία είναι κυκλική. Ωστόσο η ΕΕ θα συνεδριάζει στη χώρα μας για πολλές φορές. Η ελληνική προεδρία πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου η ΕΕ θα ασχοληθεί για μία ακόμα φορά με πολύ σημαντικά ζητήματα και για τα οποία θα πάρει πολύ πιο σκληρά μέτρα, σε σχέση με αυτά που πήρε στο παρελθόν.

Επί ελληνικής προεδρίας θα συζητηθούν οι εργασιακές σχέσεις, για ακόμα μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση, αντιδραστικοποίηση των όρων εργασίας, θα παρθούν ακόμα δυσμενέστερες αποφάσεις στον τομέα της Παιδείας και, επίσης, θα προστεθούν δυσμενέστερες αποφάσεις στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας. Αναμφισβήτητα η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις, αυτή είναι και η "ατζέντα", στη διαμόρφωση ακόμα πιο ολοκληρωμένων μηχανισμών καταστολής προς τα λαϊκά κινήματα, με πρόσχημα το θολό σύνθημα "κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας". Η ελληνική προεδρία θα έχει να διαχειριστεί τον πόλεμο στο Ιράκ, που όλα δείχνουν ότι θα εξαπολυθεί, και θα έχει να διαχειριστεί ό,τι εκκρεμότητες μείνουν ενδεχομένως για το Κυπριακό από τη σημερινή Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Το ερώτημα είναι, θα αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση με ελεύθερα χέρια να διαχειρίζεται σε βάρος των λαών και σε βάρος του ελληνικού λαού, τις υποθέσεις της ΕΕ ή στην Ελλάδα, με αφορμή ότι υπάρχει ελληνική προεδρία; Το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα θα κάνει ένα βήμα αναγέννησης, ουσιαστικό προς τα εμπρός, ένα βήμα μαζικοποίησης λαϊκής ενότητας, ώστε να ορθώσει ανάστημα σε αυτές τις επιλογές; Και αν δεν μπορέσει να τις αντικρούσει και να τις ματαιώσει θα έχει βάλει μία παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα.

Εμείς ως Κόμμα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και με αφορμή την ελληνική προεδρία απέναντι στις αποφάσεις της ΕΕ, που είναι και εσωτερικές αποφάσεις της Ελλάδας. Ταυτόχρονα στο επόμενο διάστημα το ΚΚΕ, πιο συστηματικά και πιο οργανωμένα, θα ανοίξει συζήτηση με το λαό για τα θέματα της προοπτικής. Για το μεγάλο ζήτημα της συγκρότησης μιας κοινωνικοπολιτικής λαϊκής συμμαχίας που θα σημάνει την αντεπίθεση».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Από τη συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου

Πέτροβας Σπύρος

Από τη συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου
Στη συνάντηση που είχε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χ. Μασσαλά, έγινε συζήτηση πάνω στα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας (σίτιση - στέγαση - μεταφορά), αλλά και σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν στο πώς διαμορφώνεται ο χώρος της Παιδείας από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε σχετικά: «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το παρόν και το άμεσο μέλλον της δημόσιας Παιδείας. Μπορεί να διατηρείται τυπικά ο δημόσιος χαρακτήρας, δηλαδή μπορεί να υπάρχει ένα περίβλημα δημόσιου χαρακτήρα, αλλά, κατά τη γνώμη μας, στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλές μορφές ιδιωτικοποίησης. Θα αναφερθώ στο εξής: Οταν δεν υπάρχει γενική βασική έρευνα στα Πανεπιστήμια και ερευνητές και τα πράγματα ετεροκαθορίζονται από τους νόμους της αγοράς, τελειώνει το θέμα. Κατά την άποψή μας Παιδεία - Κοινωνία - Οικονομία είναι δεμένα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά καινούρια γνωστικά αντικείμενα, που είναι ή μεγάλης γενικότητας ή πολύ σχολαστικής εξειδίκευσης, χωρίς να είναι συνδεδεμένα με κάποιο σχεδιασμό οικονομίας, και έτσι βγαίνουν επιστήμονες με διάφορα πτυχία που δεν ξέρω τι αντίκρισμα μπορεί να έχουν ή πού χρειάζονται στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ανάγονται σε επιστημονικά, αντικείμενα που δεν έχουν καμία σχέση με πανεπιστημιακό επίπεδο γελοιοποιώντας έτσι την επιστήμη. Από την άλλη έχουν υποβαθμιστεί οι κοινωνικές επιστήμες και θεωρούνται ξεπερασμένες, όπως σχολίασε και ο πρύτανης της Παντείου στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια της χτες (σ.σ. προχτές).

Η γνώμη μας είναι ότι ήδη τα Πανεπιστήμια έχουν γίνει, να το πω λαϊκά, "μαγαζάκια", διατηρώντας ένα περίβλημα δημόσιου χαρακτήρα και υποβαθμίζοντας εντελώς το επιστημονικό έργο, ενώ δεν αξιοποιείται και το επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει. Τα Πανεπιστήμια διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα, χάρη στην αντίσταση που συνάντησαν οι κυβερνήσεις σε αυτό το ζήτημα, αλλά στην ουσία είναι ιδιωτικοποιημένα και το αντικείμενο της Παιδείας υποβιβάζεται».

Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ ενημέρωσε πως στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα συζητηθεί και το θέμα της Παιδείας μαζί με τα άλλα θέματα όπως Εργασιακά, Αγροτικά, Ευρωστρατός, θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ενώ σε σχέση με την κινητοποίηση των μελών ΔΕΠ τόνισε πως ορισμένα οικονομικά αιτήματα ήταν δίκαια, αλλά η όλη δυσμενής κατάσταση στην Παιδεία ήρθε σε δεύτερη μοίρα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

(Της ανταποκρίτριάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Η εμπειρία που αποκομίσαμε από την πρώτη προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης, για να γίνουμε πιο ικανοί και πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου, συνεχίζεται. Συνεχίζουμε τον αγώνα με αισιοδοξία και πίστη στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης. Δεν ανεχόμαστε την προσπάθεια που κάνουν οι ιμπεριαλιστές και οι πολύμορφοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου να σβήσουν, να συκοφαντήσουν την ιστορική προσφορά και την αναγκαιότητα του αγώνα για το σοσιαλισμό. Η ιστορία δεν τελείωσε. Αλλωστε, η ίδια η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών απέναντι στους λαούς το ομολογεί.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στα Γιάννενα, χτες το πρωί, σε ένα μαζικό ακροατήριο που αποτελούνταν από φοιτητές, νέους εργαζόμενους και πανεπιστημιακούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η ΝΟ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με θέμα «Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού και η προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Οργάνωση της Σπουδάζουσας Ιωαννίνων στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής και ήταν ιδιαίτερα μαζική η συμμετοχή των φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, όπως και καθηγητών του Πανεπιστημίου. Εντονος εκφράστηκε ο προβληματισμός, αλλά και ο ενθουσιασμός για την οργάνωση μιας εκδήλωσης με τέτοιο περιεχόμενο, που εκφράστηκε όχι λίγες φορές με χειροκροτήματα. Μετά τη συζήτηση, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βιντεοπροβολή με το ίδιο θέμα.

Πριν την εκδήλωση η Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ (στην οποία συμμετείχαν οι Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ, Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και Χρ. Λύκος, Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ), συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χ. Μασσαλά, για προβλήματα του Πανεπιστημίου αλλά και ζητήματα της Παιδείας γενικότερα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ