ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι νεκροί «ίσως φθάσουν τις 100.000»

Χιλιάδες οι άνθρωποι που περιμένουν να επιβιώσουν από τη λιγοστή «ανθρωπιστική βοήθεια»

Associated Press

Χιλιάδες οι άνθρωποι που περιμένουν να επιβιώσουν από τη λιγοστή «ανθρωπιστική βοήθεια»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ακόμη και τους 100.000 νεκρούς μπορεί να φθάσει ο τελικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το βόρειο Πακιστάν, την Ινδία και -λιγότερο σοβαρά - το Αφγανιστάν το Σάββατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής ένωσης PTUDC του Πακιστάν. Καθώς χτες οι βροχοπτώσεις έδιναν τη θέση τους σε ελαφρά βελτιωμένες καιρικές συνθήκες, άρχισε να διανέμεται βοήθεια σε απομακρυσμένες πληγείσες περιοχές με ελικόπτερα - όμως, ακόμη και χτες, πέντε ημέρες μετά το σεισμό, υπήρχαν δεκάδες πόλεις και χωριά στο Αζάντ Κασμίρ, το υπό πακιστανικό έλεγχο τμήμα της διαφιλονικούμενης ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία επαρχίας, όπου δεν είχαν φτάσει καν διασώστες, πόσο μάλλον βοήθεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της PTUDC, το 80% των κτιρίων στο βόρειο Πακιστάν έχουν καταστραφεί.

Ο ΟΗΕ, που ζητούσε επειγόντως 272 εκατ. δολάρια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών (4 εκατομμύρια άνθρωποι, με την επιβίωση του 1 εκατομμυρίου να εξαρτάται άμεσα από την παροχή βοήθειας), παραδέχτηκε χτες ότι οι επιχειρήσεις αρωγής «δεν καλύπτουν τις ανάγκες» των θυμάτων της τραγωδίας. Οι κάπου 2 εκατομμύρια άστεγοι αντιμετωπίζουν ακόμη, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, πρόβλημα στέγασης, επισιτισμού και περίθαλψης. Πάνω από το 50% των θυμάτων ήταν παιδιά...

Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 23.000 νεκρούς, ενώ σταδιακά όλο και λιγότερο οι προσπάθειες των αρχών - που χαρακτηρίζονται ως «χαοτικές» - επικεντρώνονται στη διάσωση παγιδευμένων πολιτών και μετατίθενται στη διανομή εφοδίων, κύρια φαρμάκων, σκηνών, ιματισμού, καθαρού νερού και τροφίμων. Ο κίνδυνος των ασθενειών, προειδοποιούσαν επιστήμονες και ειδικοί, απειλεί πλέον τους σεισμοπαθείς.

Οι εφιαλτικές συνθήκες στις πληγείσες περιοχές ελάχιστα απαλύνονται, και μόνο λόγω των διασώσεων ορισμένων παγιδευμένων, που έμοιαζαν με «θαύματα», 5 ημέρες μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου.

Η Αμερικανίδα ΥπΕξ Κοντολίζα Ράις επισκέφθηκε χτες το Πακιστάν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού - δηλώνοντας ότι «είμαστε μαζί σας». Η κορόνα αυτή ελάχιστη αξία έχει για τα πάμφτωχα, στην πλειοψηφία τους, πλήθη των σεισμοπαθών, όπως άλλωστε και η ίσως, δυστυχώς, μόνο ευκαιριακή «διπλωματία του σεισμού».

ΣΥΡΙΑ
Μία αυτοκτονία, πολλά ερωτήματα

Αυτοκτόνησε ο υπουργός Εσωτερικών, που ανακρίθηκε από τους ερευνητές του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με μια σφαίρα στο στόμα αυτοκτόνησε μέσα στο γραφείο του, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Γκάζι Κανάαν, όπως ανακοίνωσε χτες νωρίς το απόγευμα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η εξέλιξη αυτή, αναμφίβολα, αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, πέρυσι το Φλεβάρη, καθώς ο Κανάαν ήταν ένας από τους ανώτατους Σύρους αξιωματούχους που ανακρίθηκαν, σχετικώς, στα τέλη Σεπτέμβρη από αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που μετέβη στη Δαμασκό.

Ο Γκ. Κανάαν υπήρξε επικεφαλής των συριακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Λίβανο από το 1982 μέχρι το 2003. Επέστρεψε στη Συρία, ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και από τον Οκτώβρη του 2004 ήταν υπουργός Εσωτερικών. Λίγες ώρες πριν την αυτοκτονία του, είχε μιλήσει στο λιβανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή του Λιβάνου», προαναγγέλλοντας την πράξη του, καθώς τόνισε ότι «πρόκειται για τις τελευταίες δηλώσεις του». Ο Κανάαν, στις δηλώσεις αυτές, διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσαν ορισμένα λιβανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες επέδειξε στους αξιωματούχους του ΟΗΕ επιταγές που είχε λάβει ως δωροδοκία από τον Χαρίρι, πριν από τις εκλογές του 2000. «Υπηρετήσαμε τα συμφέροντα του Λιβάνου με εντιμότητα και αξιοπρέπεια», υποστήριξε.

Η αυτοκτονία του Κανάαν οδήγησε πολλούς αναλυτές σε μια πρώτη εκτίμηση ότι πιθανώς το πόρισμα των ερευνητών του ΟΗΕ, που αναμένεται στα τέλη του μήνα, να είναι δυσάρεστο για τη συριακή ηγεσία, οπότε δεν αποκλείεται ο Κανάαν να «αξιοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος». Για να στοιχειοθετήσουν αυτήν την εκδοχή, μάλιστα, χρησιμοποίησαν και μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της αυτοκτονίας του Κανάαν, ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ υπογραμμίζει ότι ουδέποτε η Δαμασκός έδωσε εντολή για δολοφονία του Χαρίρι και δεσμεύτηκε ότι «αν από την έρευνα του ΟΗΕ αποδειχτεί η οποιαδήποτε ατομική ανάμειξη Σύρου πολίτη στο έγκλημα αυτό, τότε ο πολίτης αυτός θα θεωρηθεί προδότης της πατρίδας του και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά».

Την ευκαιρία, πάντως, δεν έχασε ούτε ο Πρόεδρος Μπους, που, για μια ακόμη φορά, έσπευσε να καλέσει τη συριακή ηγεσία «να συμμορφωθεί», συνεργαζόμενη με τον ΟΗΕ για το Λίβανο και σεβόμενη «τη δημοκρατία στη γειτονική χώρα», αλλά και «σταματώντας τη ροή τρομοκρατών από το έδαφός της προς το Ιράκ».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Ελιγμός τελευταίας στιγμής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψουν τις αντιρρήσεις των σουνιτικών πολιτικών οργανώσεων ή τουλάχιστον να διχάσουν το ενιαίο μέτωπό τους κατά του «σχεδίου συντάγματος» προχώρησαν, χτες, η σιιτική και κουρδική πολιτική ηγεσία, υπό τις υποδείξεις Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών. Και όπως φαίνεται, σε πρώτο επίπεδο, η προσπάθεια δεν πήγε χαμένη...

Ο «Πρόεδρος» Τζαλάλ Ταλαμπανί ανακοίνωσε, αργά χτες, ότι εκπρόσωποι όλων των κοινοτήτων κατέληξαν σε συμφωνία τέτοια, που να υποσκάπτει την άρνηση των σουνιτών να υπερψηφίσουν το «σχέδιο Συντάγματος» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συνομιλίες κατέληξαν στο να ξεχωριστούν ορισμένα άρθρα που έβρισκαν αντίθετους τους σουνίτες και να εγκρίνει το «Κοινοβούλιο» πρόβλεψη, με βάση την οποία τα συγκεκριμένα σημεία θα εξεταστούν και πάλι μετά το δημοψήφισμα. Ετσι, δίνεται θεωρητικά στους σουνίτες «η δυνατότητα» να πετύχουν τις επιθυμητές τροποποιήσεις.

Παρά τη ματαιότητα του όλου εγχειρήματος, που εκπονήθηκε μέχρι λεπτομέρειας κυρίως από το επιτελείο του Αμερικανού υπερπρέσβη, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, υπήρξαν σουνιτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα που αναίρεσαν την αρχική τους θέση και κάλεσαν σε υπερψήφιση του «Συντάγματος» στο δημοψήφισμα.

Αντίθετα, άλλα 10 μικρότερα σουνιτικά κόμματα επιμένουν στις αντιρρήσεις τους. Οσο για το ισχυρότερο όργανο εκπροσώπησης των σουνιτών, την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι «εξετάζει τα νέα δεδομένα».

Επιθέσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε την πόλη Ταλ Αφάρ. Αυτή τη φορά, όμως, στόχος δεν ήταν πολίτες αλλά υποψήφιοι για στρατολόγηση στις δυνάμεις ασφαλείας. Σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 35. Στη Βαγδάτη και στη Μπαακούμπα, σημειώθηκαν, συνολικά, 3 επιθέσεις αυτοκτονίας, 3 βομβιστικές επιθέσεις και 2 επιθέσεις ενόπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 28 αστυνομικοί και πολίτες. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βασόρα, όπου χτες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων, που τηρούν χαμηλούς τόνους. Ο βρετανικός Τύπος, όμως, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι εκπαιδεύει καμικάζι αυτοκτονίας και κατασκευαστές βομβών σε ειδικά στρατόπεδα, για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Νότιο Ιράκ.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Παραμένουν οι αμερικάνικες βάσεις

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Οι λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κιργιζία παρέμεναν ουσιαστικά άγνωστες και χτες, όμως το γενικό περίγραμμα της επίσκεψης Ράις έγινε εξαιρετικά σαφές: η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέσπασε και τυπικά τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κουρμπάνμπεκ Μπακίεφ, τον Πρόεδρο της χώρας που αναδείχτηκε στην εξουσία μετά τις εκλογές που ακολούθησαν τη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας, που ανέτρεψε τον Ασκάρ Ακάεφ - με δυτική ενθάρρυνση, αν όχι χρηματοδότηση - ότι η στρατιωτική βάση Κ2 των ΗΠΑ κοντά στο Μπισκέκ, που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις από το 2001, όταν άρχιζε η πολεμική εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν, θα παραμείνει στη διάθεση της Ουάσιγκτον «ωσότου σταθεροποιηθεί» η υπό κατοχή, πλέον, χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC, χρειάστηκε «σκληρό παζάρι» από πλευράς Ράις, αν και το τι δόθηκε στην Κιργιζιανή πλευρά δεν έγινε σαφές. Πέρυσι, οι ΗΠΑ πλήρωσαν 50 εκατ. δολάρια για την «ενοικίαση» της βάσης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ επιθέσεων «χαιρέτισε» τη Ράις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Η χτεσινή επίσκεψη - αστραπή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της κεντρασιατικής της περιοδείας, «χαιρετίστηκε» με πολλαπλά επεισόδια βίας στη χώρα, τα οποία κόστισαν τουλάχιστον 21 ζωές.

Στη γεμάτη κατοχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ πρωτεύουσα, και μάλιστα στη διπλωματική συνοικία, που είναι γεμάτη κτίρια - φρούρια, έγιναν δύο επιθέσεις με ρουκέτες, η πρώτη εναντίον της κατοικίας του πρεσβευτή του Καναδά, που τραυμάτισε δύο φρουρούς, και η δεύτερη εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών, που προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Στην πορεία της ημέρας, Αφγανοί και Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι «τουλάχιστον» 10 «μαχητές των Ταλιμπάν» (;) σκοτώθηκαν και τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν σε από αέρος επίθεση στην επαρχία Ουρουζγκάν. Τέλος, έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στην ίδια επαρχία.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Κοντολίζα Ράις, που υποτίθεται ότι θα επικεντρωνόταν στην εμπέδωση της «πολιτικής διαδικασίας» μετά τις βουλευτικές εκλογές, τελικά αναλώθηκε στα συνήθη: η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βεβαίωσε τον άνθρωπο των ΗΠΑ στην Καμπούλ, επιλεγόμενο και πρόεδρο της χώρας, Χάμιντ Καρζάι, ότι τα κατοχικά στρατεύματα των ΗΠΑ «θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στο Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ