ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Νίκη των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Υστερα από έναν και πλέον μήνα επίμονου αγώνα, οι ανθρακωρύχοι της πόλης Κεντάου του Καζαχστάν σημείωσαν μια πρώτη σημαντική νίκη. Οπως είναι γνωστό, την 1η Οκτώβρη, οι ανθρακωρύχοι του Κεντάου (Νότιο Καζαχστάν) ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα της χώρας Αλμά - Ατά, απαιτώντας από την κυβέρνηση την καταβολή των χρεών για τους μισθούς. Μόλις είχαν διασχίσει 32 χλμ., η πορεία ανακόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στη γέφυρα της διώρυγας Τουρκεστάν - Αρίς. Η αντιπαράθεση εντάθηκε τις επόμενες μέρες, αλλά οι απειλές δε φόβισαν τους διαδηλωτές. Από παντού άρχισαν να καταφθάνουν υποστηριχτές (μεταξύ τους και οι απλήρωτοι από δυο χρόνια σιδηροδρομικοί) και σε λίγο ο πληθυσμός της κατασκήνωσης που είχε στηθεί στη στέπα ξεπέρασε τα 1.000 άτομα. Περισσότεροι από 500 εργάτες, μεταξύ τους και γυναίκες, κήρυξαν απεργία πείνας. Ούτε η φθινοπωρινή κακοκαιρία, ούτε η έλλειψη και των πιο στοιχειωδών "οικιακών" συνθηκών, ούτε οι πιέσεις των αρχών και των αστυνομικών οργάνων δε λύγισαν τους απεργούς. Κράτησαν ηρωικά.

Και μετά ένα μήνα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του "Ρ" στην Αλμά - Ατά, με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν Γιούρι Βινκόφ, επιβεβαιώνεται η ευχάριστη είδηση: Νίκη! Ισως, για πρώτη φορά οι εργάτες του Καζαχστάν, χάρη στην ενότητα, τη σταθερότητα και την οργάνωσή τους, πέτυχαν την ικανοποίηση των περισσοτέρων αιτημάτων τους. Πρώτον, εξακριβώθηκε πού πήγαν τα χρήματά τους. Αποδείχτηκε ότι ο επικεφαλής της διοίκησης της νοτιοκαζαχστανής περιοχής, για να καλύψει το χρέος για το φυσικό αέριο από Ουζμπεκιστάν, "δανείστηκε" τα χρήματα από τη μετοχική εταιρία "Ατσπολιμετάλ", αλλά με τον "τρύπιο" προϋπολογισμό δεν μπόρεσε να επιστρέψει το χρέος. Η σταθερή στάση των ανθρακωρύχων ανάγκασε την κυβέρνηση να "βρει" χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. "Η διοίκηση, αφού εξόφλησε τα χρέη προς τους απεργούς, κατέβαλε τους μισθούς και σε όλους τους άλλους εργαζομένους. Δυστυχώς, όμως, τώρα, αφού πήραν πολλά χρήματα, οι άνθρωποι αρχίζουν να παραιτούνται από τη δουλιά και να φεύγουν άλλοι στη Ρωσία, άλλοι σε άλλες πόλεις του Καζαχστάν. Και όμως, θεωρούμε επιτυχή την κινητοποίηση. Ο αγώνας, που διήρκησε πάνω από ένα μήνα, στέφθηκε με νίκη, έστω μικρή, αλλά νίκη. Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Για το σκοπό αυτό οφείλουν να ενωθούν και να κρατήσουν μέχρι τέλους, ούτε βήμα πίσω!", τόνισε ο Βινκόφ.

ΗΠΑ
"Εγκριση" για ιμπεριαλιστική "βοήθεια"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με άνετη πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την εξωτερική βοήθεια προς τρίτες χώρες, με τη μορφή έκτακτων χρηματικών επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων. Η ρύθμιση αυτή που αυξάνει το ύψος των προβλεπόμενων ποσών για την εξωτερική βοήθεια από 500 εκατ. σε 12.8 δισ. δολάρια, αντίθετα, δεν προβλέπει την εξόφληση των χρεών των ΗΠΑ προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος άμεσης βοήθειας στα πλαίσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τα χρέη των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ ανέρχονται τουλάχιστον σε 1 δισ. δολάρια, αλλά και οι "προβλεπόμενες πιστώσεις" προς το ΔΝΤ περίπου στα 3 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα, τόσο η Μαντλέν Ολμπράιτ, όσο και ο ομοσπονδιακός υπουργός Θησαυροφυλακίου να κάνουν έκκληση προς το Σώμα για να μπορέσουν με μία επιπρόσθετη ρύθμιση να υπάρξει κάποια σχετική οικονομική πρόβλεψη για να μη δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Οργανισμό, αλλά και με τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη στιγμή, αφού οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο Ιράκ και να υιοθετήσουν την "αμερικανική γραμμή πλεύσης".

Εξίσου σημαντικό επιχείρημα που προέβαλαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ο "διαχειριστικός έλεγχος" της νομισματικής κρίσης που μαστίζει πολλά αναπτυσσόμενα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια της "διεθνούς έννομης τάξης". Πόσο πειστικά ήταν τα επιχειρήματά τους θα φανεί σήμερα, που υπάρχει στην ημερήσια διάταξη μία ακόμα ψηφοφορία, αφού δαπάνησαν περίπου δύο ώρες με τον πρόεδρο του Σώματος Νιουτ Γκίγκριντς για να προωθήσουν την αναγκαία τροπολογία στη νομοθετική ρύθμιση.

Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει για πρώτη φορά οικονομική βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή, ύψους 5.4 δισ, τα οποία θα κατανεμηθούν, 3 δισ. προς το Ισραήλ, 2.1 δισ. προς την Αίγυπτο και 0.3 δισ. προς την Ιορδανία. Επίσης, οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, με τον όρο ότι θα τερματίσει τη συνεργασία της με το Ιράν που αφορά την παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων. Καθώς επίσης ποσά προς Διεθνή Τράπεζα για τη δανειοδότηση των "φτωχότερων χωρών της Υφηλίου", για τους πρόσφυγες, για την ανάπτυξη των συντονισμένων διωκτικών αρχών ενάντια στα ναρκωτικά, για τους "Ειρηνοποιούς" και για Ιρλανδία, Ελλάδα και Τουρκία.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή
  • Την απέλαση των Αμερικανών υπηκόων διέταξε η Βαγδάτη
  • Απομακρύνει το σύνολο των δυνάμεών της η Επιτροπή Ελέγχου του Αφοπλισμού από το Ιράκ
  • Προειδοποιεί με "σοβαρές συνέπειες" η Ουάσιγκτον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών της Ειδικής Επιτροπής Αφοπλισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διέταξε, χτες, η ιρακινή ηγεσία. Η απόφαση της Βαγδάτης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, που, και πάλι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ αποφάσιζε να απομακρύνει το σύνολο των ανδρών του από το Ιράκ.

Μια μέρα μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζει την ιρακινή απόφαση απέλασης των Αμερικανών επιθεωρητών, της οποίας ζητά την ανάκληση, ενώ επιπλέον προβλέπει την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων στους Ιρακινούς αξιωματούχους που θα την υλοποιήσουν, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι ζητά από τους Αμερικανούς υπηκόους της UNSCOM να εγκαταλείψουν άμεσα το ιρακινό έδαφος. Η ιρακινή απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, διότι ο Ιρακινός Πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι αν επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράκ τότε η απέλαση των Αμερικανών υπηκόων είναι περισσότερο από βέβαιη.

Την ιρακινή απόφαση μεταβίβασε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ο Αζίζ δήλωσε ότι η Βαγδάτη προτίθεται να συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία της με τους υπόλοιπους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, πλην των 6 Αμερικανών, αλλά και να αποδεχτεί την παρουσία νέων επιθεωρητών. Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι σε περίπτωση που ο ΟΗΕ αποφασίσει να αποσύρει όλους τους επιθεωρητές του από το Ιράκ "τότε θα έχει και την πλήρη ευθύνη των εξελίξεων".

Αν και ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποφασίσει την απομάκρυνση ή όχι όλων των ανδρών της UNSCOM, τηλεγράφημα του αμερικανικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, αργά χτες το βράδυ, διαβεβαίωνε ότι ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ διέταξε την απομάκρυνση όλων των ανδρών του από τη Βαγδάτη, σήμερα το πρωί, ενώ στην έδρα της UNSCOM θα παραμείνουν μόνο ορισμένοι εκπρόσωποι του ΟΗΕ. Ο Μπάτλερ δήλωσε ότι στη Βαγδάτη θα παραμείνουν 9 άτομα, ενώ άλλα 78 θα φύγουν οδικώς προς την Ιορδανία.

Προειδοποιεί η Ουάσιγκτον

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η ιρακινή απόφαση απέλασης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που κάλεσε επείγουσα σύσκεψη της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, χαρακτήρισε "σαφώς απαράδεκτη" την απόφαση,"που αποτελεί πρόκληση στη διεθνή κοινότητα", ενώ τόνισε ότι "σκοπεύει να επιμείνει στο θέμα με αποφασιστικότητα". Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε, με όλους τους δυνατούς τρόπους, να αποδείξει ότι η ιρακινή απόφαση αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα, εξαιτίας της πιθανής ύπαρξης χημικού οπλοστασίου, "που είναι αποφασισμένος να καταστήσει ανενεργό" και προέβαλε την παρούσα κρίση ως ένταση στις σχέσεις του Ιράκ με τη διεθνή κοινότητα. Για "σοβαρές συνέπειες", μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την απόφαση του Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Ο Ρίτσαρντσον ζήτησε νέα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επανέλαβε ότι υπάρχει "πάντα πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης".

Πάντως, όπως εκτιμούσαν διπλωματικοί κύκλοι, η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι για να εξασφαλιστεί η ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ δεν επέμειναν στην προειδοποίηση για "σοβαρές συνέπειες" ή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Εντούτοις, αν οι ιρακινές αρχές προχωρήσουν στην κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2, όπως απείλησαν, η Ουάσιγκτον τόνισε ότι θα απαντήσει δυναμικά, ενώ υπογράμμισε ότι για μια τέτοια κίνηση "δε χρειάζεται απαραιτήτως την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 20.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ναυτικού, Αεροπορίας και Πεζικού, που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου έχουν, εδώ και μέρες, τεθεί σε επιφυλακή.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέο δείγμα ρατσιστικής πολιτικής

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Επίτροπος υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε χτες την ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Αυστραλίας ότι η νομοθεσία για περιορισμό του δικαιώματος εκχώρησης γης στους αυτόχθονες Αβορίγινες έρχεται σε παράβαση αντιρατσιστικής σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κρις Σιντότι, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, χτες στην Καμπέρα, υποστήριξε ότι το Κοινοβούλιο δε θα πρέπει να νομοθετεί σε βάρος μίας συγκεκριμένης φυλής γιατί, μεταξύ άλλων, μία τέτοια πράξη αποτελεί παράβαση διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η δήλωση τού επιτρόπου Σιντότι αναφέρεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Ρατσιστικής Διάκρισης.

Ακτιβιστές των Αβορίγινων κατηγορούν την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ότι το νομοθέτημα που αφορά την εκχώρηση γης στους αυτόχθονες, ουσιαστικά καταργεί κάθε τέτοιο δικαίωμα παρά την πρόσφατη αναγνώριση του εδαφικού δικαιώματός τους από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας.

ΒΟΣΝΙΑ
Νέα επεισόδια με πρόσφυγες

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Επεισόδιο ανάμεσα σε μουσουλμάνους και Σέρβους πρόσφυγες ξέσπασε χτες σε προάστιο της βοσνιακής πόλης Τούζλα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντρεα Αντζέλι, πλήθος εξαγριωμένων ατόμων επιτέθηκε σε λεωφορείο που επέστρεφε από το Σιμίν Χαν, προάστιο της Τούζλα υπό τον έλεγχο Σερβοβόσνιων. Μία μουσουλμάνα και δύο Σερβοβόσνιοι, από τα 50 άτομα που επέβαιναν στο λεωφορείο, τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια των επεισοδίων. Οι κάτοικοι της Τούζλα είχαν μπλοκάρει με οδοφράγματα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, διαμαρτυρόμενοι για διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών... Τα οδοφράγματα εμπόδισαν ακόμη και την κυκλοφορία ΝΑΤΟικών οχημάτων και διαλύθηκαν όταν επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις.

Επίθεση στα γραφεία του κόμματος της Πλάβσιτς

Με χειροβομβίδα και αυτόματα πυροβόλα όπλα εισέβαλαν χτες δύο μασκοφόροι στα γραφεία του νεοσχηματισθέντος κόμματος της Σερβοβόσνιας Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", η επίθεση έγινε τα ξημερώματα στην ανατολική σερβοβοσνιακή πόλη Μπιγιέλτζινα. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς τα γραφεία ήταν κλειστά την ώρα της εισβολής των μασκοφόρων.

Ενώ απομένουν μόνο δύο βδομάδες μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα (23 του μήνα), το συμβάν σχολιάστηκε από ξένους πολιτικούς παρατηρητές ως ένδειξη του αγεφύρωτου χάσματος πολιτικών διαφορών ανάμεσα στους Σερβοβόσνιους πολιτικούς του Πάλε και τους υποστηριχτές της Προέδρου Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδίκασε την επίθεση και έκανε έκκληση για την ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών που διχάζουν την ηγεσία της χώρας.

Ο γγ του ΟΗΕ Κ.Ανάν με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Τ.Ασίζ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Τ. Ασίζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ