ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ξεχάστε τα δικαιώματά σας!
  • Εκμεταλλευόμενος προκαταβολικά τις συνέπειες της επερχόμενης κρίσης και τον «κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας», ο πρωθυπουργός αξίωσε από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους!
  • Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
  • Πόλωση και διαχειριστικά διλήμματα για συσπείρωση της εκλογικής βάσης

Εθελούσια παραίτηση από τα δικαιώματά τους αξίωσε από τους εργαζόμενους ο Κ. Καραμανλής στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της κρίσης, δίνοντας νέες απτές αποδείξεις για τη βούληση της κυβέρνησης να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό.

Παρουσιάζοντας νέες πλευρές του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο πρωθυπουργός, πέρα από τη στήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων, κάλεσε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να μην επιμένουν στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους - προνόμια τα αποκάλεσε συκοφαντικά ο ίδιος - γιατί έτσι βάζουν σε κίνδυνο την εργασία πολλών άλλων! Απευθυνόμενος στους συνδικαλιστικούς φορείς τούς κάλεσε «να σκεφτούν, βεβαίως, τα μέλη τους, αλλά να δώσουν προσοχή και στους ανέργους. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, στο επόμενο διάστημα, αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Να μην καταφεύγουν στην πίεση της κοινωνίας για τα προνόμια ορισμένων, βάζοντας σε κίνδυνο την εργασία πολλών άλλων».

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός μπαίνει επικεφαλής της ενορχηστρωμένης επιχείρησης τρομοκράτησης των εργαζομένων, ώστε να δεχτούν αγόγγυστα σάρωμα βασικών δικαιωμάτων, όπως μειώσεις μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ. Ηδη σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από τα όργανα της ΕΕ και αναμένεται να εξειδικευτούν από την Κομισιόν με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στις 26 του μήνα.

Καλλιεργώντας το έδαφος, ο Κ. Καραμανλής έκανε συχνή αναφορά στον κίνδυνο της ανεργίας. «Ενας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που φέρνει η διεθνής οικονομική κρίση αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις πιο ισχυρές οικονομίες είναι δυσοίωνες. Ο κίνδυνος είναι και σοβαρός και υπαρκτός», είπε χαρακτηριστικά.

«Εντατική συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις»...

Βασικός στόχος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι βέβαια η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται μετά πάθους το σχέδιο που χαρίζει 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες και να διαμηνύει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» όχι μόνο δε σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν με «εντατικούς ρυθμούς». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει (σ.σ. η παγκόσμια οικονομική κρίση) την παραμικρή αναστολή στη μεταρρυθμιστική στρατηγική. Αντιθέτως, μάλιστα! Επιβάλλει εντατική συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας. Προϊδεάζοντας για το πού θα κινηθούν οι μεταρρυθμίσεις συμπλήρωσε: «Επιβάλλει επίσπευση στις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και διευρύνουν την παραγωγική βάση». Μεταξύ αυτών των «μεταρρυθμίσεων», ανέφερε την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ, την προώθηση των ΣΔΙΤ, τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που θα προσφέρουν γην και ύδωρ στο κεφάλαιο, την παράταση ισχύος του αναπτυξιακού νόμου κ.ά. «Η μεταρρυθμιστική στρατηγική που ήταν αναγκαία χτες, έγινε σήμερα επιτακτική. Αυτό να θυμόμαστε όλοι», επανέλαβε με έμφαση.

Με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση για να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, ο πρωθυπουργός έριξε το βάρος του σε δύο σημεία: Αφ' ενός να πείσει ότι είναι μονόδρομος και ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του είναι ο πιο υπεύθυνος και αποτελεσματικός διαχειριστής. Για το σκοπό αυτό ανέδειξε την οικονομία σε «μείζονα εθνική υπόθεση», επιδιώκοντας συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, επιδιώκοντας, εκτός των άλλων, την ανακοπή της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης. «Το κυρίαρχο ζήτημα παντού είναι η διεθνής οικονομική κρίση. Η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα υπόθεση. Σε μείζονα εθνική υπόθεση», τόνισε, αξιώνοντας συστράτευση όλων: «Και αυτή η πρόκληση είναι κοινή για όλους. Αφορά βεβαίως την κυβέρνηση. Αφορά όμως και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, αφορά όλους τους κοινωνικούς εταίρους», είπε χαρακτηριστικά. Και ενώ από τους εργαζόμενους ζήτησε νέες θυσίες στο ...«χρηματοπιστωτικό σύστημα» υπέδειξε ευγενικά να ενισχύσει τη ρευστότητα και να ληστεύει νόμιμα. Στις δε επιχειρήσεις «να προσαρμοστούν στην ιδέα χαμηλότερου κέρδους και όχι σε πρακτικές απολύσεων»...

Εμφανής ήταν η προσπάθειά του να καλλιεργήσει κλίμα πόλωσης με το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας και τα απαραίτητα διλήμματα. «Αυτός που κερδίζει, τελικά, την εμπιστοσύνη του κόσμου, δεν είναι εκείνος που τάζει περισσότερα! Είναι εκείνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα, με ασφάλεια, με προοπτική από το εκρηκτικό τοπίο της διεθνούς κρίσης. Αυτό είναι σήμερα το κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «παροχές» προς τα λαϊκά στρώματα, δηλώνοντας άλλη μια φορά αποφασισμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος. «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και υπεύθυνο σχέδιο. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε αναγκαίο, κάθε εφικτό μέτρο. Δεν πρόκειται όμως να "τινάξουμε τα πάντα στον αέρα" για εφήμερες εντυπώσεις», διαμήνυσε. Κατά τα λοιπά, κάλεσε όλα τα στελέχη να είναι «σε διαρκή παράταξη μάχης»...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Ενσωματωμένοι στην κυρίαρχη πολιτική

Τόσο ωραία τα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που γαλάζιοι βουλευτές του φώναξαν: «για τους εργάτες δε θα πείτε τίποτα;»!!!

Eurokinissi

Τόσο ωραία τα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που γαλάζιοι βουλευτές του φώναξαν: «για τους εργάτες δε θα πείτε τίποτα;»!!!
Απόλυτα ενσωματωμένες στην κυρίαρχη πολιτική ήταν οι ομιλίες των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων που μίλησαν στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, εξαντλώντας τα αιτήματά τους σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών της κρίσης.

Συμπίπτοντας πλήρως στην ανάλυση και στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης («απληστία» και «ασυδοσία της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς») οι κοινωνικοί εταίροι αναφανδόν τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, αλλά προσπάθησαν να βολέψουν κάπου και τα δικά τους συμφέροντα, ώστε να μην πληρώσουν βαριά την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι τους απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό να δείξει ευαισθησία στα αιτήματά τους και να μην τους ξεχάσει...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, κατέπληξε τους γαλάζιους βουλευτές για την «τεχνοκρατική» ανάλυση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε σημείο που ορισμένοι να τον ρωτήσουν αν θα πει κάτι για τους εργάτες! Οι αντιρρήσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από την κρίση εξαντλούνται στο «μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής» που προσθέτει φόρους και αφαιρεί από επενδύσεις...

Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος, εκτίμησε ότι η ασυδοσία, ο ανταγωνισμός, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης. Ζήτησε αυξήσεις στους μισθούς, λέγοντας ότι είναι «ο πιο φερέγγυος τρόπος για να φτάνει το χρήμα στην αγορά», αλλά εναπέθεσε τις ελπίδες του στον πρωθυπουργό για το ενιαίο μισθολόγιο.

«Οι μέρες της ραγδαίας ανάπτυξης και του εύκολου πλουτισμού τελείωσαν» διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας ότι κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δε θα αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων χρέωσε με μεγάλη άνεση την κρίση στον ασύδοτο χρηματοοικονομικό καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι «κατέρρευσε το ιδεολόγημα της ανεξέλεγκτης αυτορρυθμιζόμενης αγοράς». Η κρίση όμως προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία αλλά «χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος απέδωσε στο στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης τα δεινά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαριθμώντας μια σειρά αιτήματα προκειμένου να «σωθούν» οι μικρομεσαίοι από την κρίση.

Στο ίδιο μήκος ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχ. Βουμβουλάκης, ενώ μέτρα για τον ευνοϊκό δανεισμό και την καλύτερη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ζήτησε και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασ. Κορκίδης.

Μέτρα και μεταρρυθμίσεις που τρέφουν την καπιταλιστική κρίση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ για την οικονομική κρίση, σημειώνει τα παρακάτω:

«Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας και της υπερσυσσώρευσης των κεφαλαίων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ούτε η κυβέρνησή του, ούτε η ΕΕ έχουν όπλα για την αντιμετώπισή της. Αυτό που παρουσίασε ως απάντηση στην κρίση, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η πολιτική της ΕΕ που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες και οι αγρότες, για να μην πληρώσουν και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Να αποδυναμώσουν και τους δύο. Γιατί και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο, την προστασία του κεφαλαίου. Οι διαφορές τους αφορούν μόνο τον τρόπο που αυτό θα γίνει και το πώς θα πληρώσει ο λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ