Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Ενσωματωμένοι στην κυρίαρχη πολιτική

Τόσο ωραία τα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που γαλάζιοι βουλευτές του φώναξαν: «για τους εργάτες δε θα πείτε τίποτα;»!!!

Eurokinissi

Τόσο ωραία τα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που γαλάζιοι βουλευτές του φώναξαν: «για τους εργάτες δε θα πείτε τίποτα;»!!!
Απόλυτα ενσωματωμένες στην κυρίαρχη πολιτική ήταν οι ομιλίες των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων που μίλησαν στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, εξαντλώντας τα αιτήματά τους σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών της κρίσης.

Συμπίπτοντας πλήρως στην ανάλυση και στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης («απληστία» και «ασυδοσία της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς») οι κοινωνικοί εταίροι αναφανδόν τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, αλλά προσπάθησαν να βολέψουν κάπου και τα δικά τους συμφέροντα, ώστε να μην πληρώσουν βαριά την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι τους απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό να δείξει ευαισθησία στα αιτήματά τους και να μην τους ξεχάσει...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, κατέπληξε τους γαλάζιους βουλευτές για την «τεχνοκρατική» ανάλυση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε σημείο που ορισμένοι να τον ρωτήσουν αν θα πει κάτι για τους εργάτες! Οι αντιρρήσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από την κρίση εξαντλούνται στο «μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής» που προσθέτει φόρους και αφαιρεί από επενδύσεις...

Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος, εκτίμησε ότι η ασυδοσία, ο ανταγωνισμός, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης. Ζήτησε αυξήσεις στους μισθούς, λέγοντας ότι είναι «ο πιο φερέγγυος τρόπος για να φτάνει το χρήμα στην αγορά», αλλά εναπέθεσε τις ελπίδες του στον πρωθυπουργό για το ενιαίο μισθολόγιο.

«Οι μέρες της ραγδαίας ανάπτυξης και του εύκολου πλουτισμού τελείωσαν» διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας ότι κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δε θα αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων χρέωσε με μεγάλη άνεση την κρίση στον ασύδοτο χρηματοοικονομικό καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι «κατέρρευσε το ιδεολόγημα της ανεξέλεγκτης αυτορρυθμιζόμενης αγοράς». Η κρίση όμως προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία αλλά «χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος απέδωσε στο στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης τα δεινά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαριθμώντας μια σειρά αιτήματα προκειμένου να «σωθούν» οι μικρομεσαίοι από την κρίση.

Στο ίδιο μήκος ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχ. Βουμβουλάκης, ενώ μέτρα για τον ευνοϊκό δανεισμό και την καλύτερη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ζήτησε και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασ. Κορκίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ