Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ορια» στο δικαστήριο της Χάγης

«Δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ το Διεθνές Δικαστήριο», υπογραμμίζει η Αθήνα

Το Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει δικαιοδοσία να ασχοληθεί με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με αυτήν τη διευκρίνιση η Αθήνα ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, προκειμένου να απαντήσει στα Σκόπια που την κατηγορούν ότι έχει αθετήσει την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία από το 1995 ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διατύπωσε την κατηγορηματική του άρνηση ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Οπως είναι γνωστό, η ΠΓΔΜ κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε το άρθρο 11 της Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ουδέποτε έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως έχει παραβιαστεί κατ' επανάληψη από τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, τόνισε πως «η Ελλάδα δε θέλησε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να μη δυσκολέψει η διαπραγματευτική διαδικασία».

Ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τη θέση της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στο Δικαστήριο της Χάγης και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελούν δύο απολύτως χωριστές και διαφορετικές διαδικασίες. «Η διαφορά του ονόματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του Δικαστηρίου (...). Τώρα εάν η δικαστική διαδικασία επηρεάσει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη διαπραγμάτευση, αυτό θα το δούμε στην πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση αναστολής, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδοξο «η γειτονική χώρα να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει στους διεθνείς οργανισμούς, ως όφειλε».

Αναφερόμενος, τέλος, στο περιεχόμενο των ιδεών του Νίμιτς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως υπάρχουν καίριες διαστάσεις της ελληνικής θέσης που έχουν ληφθεί υπόψη στη Δέσμη Ιδεών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και σημεία που η Ελλάδα τα απορρίπτει.

«Με τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική για επίλυση του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ