Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βολεμένοι και τεμπέληδες οι άνεργοι!

Η... επιδότηση των εργοδοτών παραμένει η κεντρική επιλογή της

Τον δρόμο της διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ και της συκοφάντησης των ανέργων επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπιστεί τις πολιτικές επιδότησης των εργοδοτών με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί παρά τη λεγόμενη «οικονομική κρίση». Οι εκπρόσωποί της έφθασαν στο σημείο να δηλώσουν ότι η πρόταση του ΚΚΕ ...οδηγεί στο να απολύουν οι εργοδότες όποιον θέλουν, ότι θα υπάρξουν «ευνοημένοι άνεργοι». Ακόμη και στο ότι αιτία της ανεργίας είναι ...η τεμπελιά των ανέργων.

Η υφυπουργός Εργασίας, Σοφία Καλαντζάκου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΚΚΕ γιατί «ζητάει την πλήρη οικονομική εξομοίωση εκείνων που δουλεύουν με εκείνους που ψάχνουν για δουλειά» και έτσι «όποιος επιδοτείται θα επαναπαυθεί στο εισόδημά του». Επίσης είπε ότι η πρόταση «δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απολύει όποιον θέλει όποτε θέλει» και δημιουργεί «επαγγελματίες άνεργους» αφού «θα υπάρξουν κάποιοι που θα πληρώνονται για να κάθονται». Πάντως δεν μπόρεσε να αποκρύψει την εκτίμηση της κυβέρνησης για αύξηση της ανεργίας λέγοντας ότι «δε γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης στην Ελλάδα» και προσθέτοντας ότι «είμαστε στη φάση που έχουμε μείωση της ανεργίας» όμως «δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο». Επίσης υπερασπίστηκε την εργοδοτική επιδότηση λέγοντας πως «οι ενεργητικές πολιτικές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, γι' αυτό άλλωστε τις επικαλούνται και βουλευτές άλλων παρατάξεων» και «δίνουν μια ευκαιρία για να μπει κάποιος στην αγορά εργασίας». Ανέφερε επίσης ότι «η κατάρτιση είναι το πιο ισχυρό όπλο, αφού κάποιος επικαιροποιεί τη γνώση του για να είναι ανταγωνιστικός». Τέλος ...ανερυθρίαστα αναφέρθηκε στο ύψος των επιδομάτων λέγοντας ότι από 311 ευρώ «το επίδομα ανεργίας είναι 430,75 ευρώ» ενώ «η βασική σύνταξη του ΟΓΑ σήμερα φτάνει τα 330 ευρώ, είχαμε δηλαδή διπλασιασμό».

Προκλητική ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ Α. Μπουζάλη, η οποία τάχθηκε κατά της αύξησης των πενιχρών επιδομάτων ανεργίας με το επιχείρημα ότι τέτοια μέτρα δημιουργούν ...«στρατιές ευνοημένων ανέργων» και «στηρίζουν την παραμονή εκτός εργασίας»! Επέμεινε στη γνωστή λογική που χαρακτηρίζει την επιδότηση της εργοδοσίας ως ...«ενεργές πολιτικές απασχόλησης» λέγοντας ότι «η ανεργία περιορίστηκε στο 7,2% σε σχέση με το 11,3%»! Παρόλα αυτά ακόμα και στα στοιχεία που παρουσίασε δεν μπόρεσε να κρυφθεί η ουσία των μέτρων αυτών: Οπως είπε η εισηγήτρια της ΝΔ «100% επιτυχία σημείωσε το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων» αφού ήταν το μόνο που είχε πλήρη απορροφητικότητα! Παράλληλα ανέφερε ότι από όσους απασχολήθηκαν «ποσοστό 75% παραμένει στην αγορά εργασίας και μετά τη λήξη των προγραμμάτων».

Η Α. Μπουζάλη αποδέχτηκε ευθέως ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις κατευθύνσεις της Συνόδου της Λισαβόνας, που «έθεσε ως βασικό στόχο πολιτικές αύξησης της απασχόλησης» και στο πλαίσιο αυτό στοχεύει στην «εξεύρεση βιώσιμων λύσεων». Παρουσιάζοντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε πως «βρίσκονται σε ανάπτυξη προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», ενώ «σε όσους εγκαταλείπουν το σχολείο προσφέρεται 6μηνη μαθητεία» και τρέχουν «ειδικά ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης σε περιοχές με υψηλή ανεργία». Προσπερνώντας το θέμα της ...κατεύθυνσης του οργανισμού, η εισηγήτρια της ΝΔ σημείωσε ότι «αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ σε 438 εκατομμύρια ευρώ το 2007», ενώ «τα προγράμματα είναι πιο στοχευμένα με συγκεκριμένα αποτελέσματα» και «ενεργοποιήθηκε το ταμείο κοινωνικής συνοχής», ενώ «για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας αναλογεί σταθερά στο 55% των κατώτατων αποδοχών».

Ενδεικτική των κυβερνητικών αντιλήψεων ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ Αντ. Καρπούζα ο οποίος υποστήριξε πως η ανεργία οφείλεται ...στην τεμπελιά των ανέργων. Οπως χαρακτηριστικά είπε «δεν υπάρχουν οικοδόμοι στον νομό μου», αφού «όλοι θέλουν να πάνε στους δήμους και στο δημόσιο», μια και «όλοι θέλουν να κάθονται»! Επίσης άθελά του ανέδειξε και τη... ρουσφετολογική διάσταση του φαινομένου της ανεργίας λέγοντας πως «έστειλα 100 άτομα για δουλειά» αλλά δεν παρέμειναν στις θέσεις τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ