Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ξεχάστε τα δικαιώματά σας!
  • Εκμεταλλευόμενος προκαταβολικά τις συνέπειες της επερχόμενης κρίσης και τον «κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας», ο πρωθυπουργός αξίωσε από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους!
  • Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
  • Πόλωση και διαχειριστικά διλήμματα για συσπείρωση της εκλογικής βάσης

Εθελούσια παραίτηση από τα δικαιώματά τους αξίωσε από τους εργαζόμενους ο Κ. Καραμανλής στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της κρίσης, δίνοντας νέες απτές αποδείξεις για τη βούληση της κυβέρνησης να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό.

Παρουσιάζοντας νέες πλευρές του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο πρωθυπουργός, πέρα από τη στήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων, κάλεσε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να μην επιμένουν στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους - προνόμια τα αποκάλεσε συκοφαντικά ο ίδιος - γιατί έτσι βάζουν σε κίνδυνο την εργασία πολλών άλλων! Απευθυνόμενος στους συνδικαλιστικούς φορείς τούς κάλεσε «να σκεφτούν, βεβαίως, τα μέλη τους, αλλά να δώσουν προσοχή και στους ανέργους. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, στο επόμενο διάστημα, αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Να μην καταφεύγουν στην πίεση της κοινωνίας για τα προνόμια ορισμένων, βάζοντας σε κίνδυνο την εργασία πολλών άλλων».

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός μπαίνει επικεφαλής της ενορχηστρωμένης επιχείρησης τρομοκράτησης των εργαζομένων, ώστε να δεχτούν αγόγγυστα σάρωμα βασικών δικαιωμάτων, όπως μειώσεις μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ. Ηδη σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από τα όργανα της ΕΕ και αναμένεται να εξειδικευτούν από την Κομισιόν με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στις 26 του μήνα.

Καλλιεργώντας το έδαφος, ο Κ. Καραμανλής έκανε συχνή αναφορά στον κίνδυνο της ανεργίας. «Ενας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που φέρνει η διεθνής οικονομική κρίση αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις πιο ισχυρές οικονομίες είναι δυσοίωνες. Ο κίνδυνος είναι και σοβαρός και υπαρκτός», είπε χαρακτηριστικά.

«Εντατική συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις»...

Βασικός στόχος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι βέβαια η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται μετά πάθους το σχέδιο που χαρίζει 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες και να διαμηνύει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» όχι μόνο δε σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν με «εντατικούς ρυθμούς». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει (σ.σ. η παγκόσμια οικονομική κρίση) την παραμικρή αναστολή στη μεταρρυθμιστική στρατηγική. Αντιθέτως, μάλιστα! Επιβάλλει εντατική συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας. Προϊδεάζοντας για το πού θα κινηθούν οι μεταρρυθμίσεις συμπλήρωσε: «Επιβάλλει επίσπευση στις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και διευρύνουν την παραγωγική βάση». Μεταξύ αυτών των «μεταρρυθμίσεων», ανέφερε την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ, την προώθηση των ΣΔΙΤ, τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που θα προσφέρουν γην και ύδωρ στο κεφάλαιο, την παράταση ισχύος του αναπτυξιακού νόμου κ.ά. «Η μεταρρυθμιστική στρατηγική που ήταν αναγκαία χτες, έγινε σήμερα επιτακτική. Αυτό να θυμόμαστε όλοι», επανέλαβε με έμφαση.

Με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση για να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, ο πρωθυπουργός έριξε το βάρος του σε δύο σημεία: Αφ' ενός να πείσει ότι είναι μονόδρομος και ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του είναι ο πιο υπεύθυνος και αποτελεσματικός διαχειριστής. Για το σκοπό αυτό ανέδειξε την οικονομία σε «μείζονα εθνική υπόθεση», επιδιώκοντας συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, επιδιώκοντας, εκτός των άλλων, την ανακοπή της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης. «Το κυρίαρχο ζήτημα παντού είναι η διεθνής οικονομική κρίση. Η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα υπόθεση. Σε μείζονα εθνική υπόθεση», τόνισε, αξιώνοντας συστράτευση όλων: «Και αυτή η πρόκληση είναι κοινή για όλους. Αφορά βεβαίως την κυβέρνηση. Αφορά όμως και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, αφορά όλους τους κοινωνικούς εταίρους», είπε χαρακτηριστικά. Και ενώ από τους εργαζόμενους ζήτησε νέες θυσίες στο ...«χρηματοπιστωτικό σύστημα» υπέδειξε ευγενικά να ενισχύσει τη ρευστότητα και να ληστεύει νόμιμα. Στις δε επιχειρήσεις «να προσαρμοστούν στην ιδέα χαμηλότερου κέρδους και όχι σε πρακτικές απολύσεων»...

Εμφανής ήταν η προσπάθειά του να καλλιεργήσει κλίμα πόλωσης με το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας και τα απαραίτητα διλήμματα. «Αυτός που κερδίζει, τελικά, την εμπιστοσύνη του κόσμου, δεν είναι εκείνος που τάζει περισσότερα! Είναι εκείνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα, με ασφάλεια, με προοπτική από το εκρηκτικό τοπίο της διεθνούς κρίσης. Αυτό είναι σήμερα το κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «παροχές» προς τα λαϊκά στρώματα, δηλώνοντας άλλη μια φορά αποφασισμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος. «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και υπεύθυνο σχέδιο. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε αναγκαίο, κάθε εφικτό μέτρο. Δεν πρόκειται όμως να "τινάξουμε τα πάντα στον αέρα" για εφήμερες εντυπώσεις», διαμήνυσε. Κατά τα λοιπά, κάλεσε όλα τα στελέχη να είναι «σε διαρκή παράταξη μάχης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ