Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Διευρυμένο πολεμικό συμβούλιο

Χαρακτήρα διευρυμένου πολεμικού συμβουλίου έχει η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή περίπου 60 αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ανάμεσά τους και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας. Στο διευρυμένο αυτό σχήμα συμμετέχουν, εκτός βέβαια από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των διάφορων ΝΑΤΟικών θυγατρικών και παραμάγαζων, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (PFP) με μέλη χώρες της Α. Ευρώπης, ο «Μεσογειακός Διάλογος» (αραβικές και άλλες χώρες της Μεσογείου) και το «Ευρωατλαντικό Συμβούλιο» (EAPC).

Τα θέματα που απασχολούν τη σύνοδο «αφορούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (KFOR- ISAF) στο Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν αντίστοιχα, καθώς και στην επιχείρηση "ALLIED PROVIDER" στη Σομαλία, ενάντια στην πειρατεία. Επιπλέον, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη μεσογειακή συνεργασία, στους κοινούς στόχους και στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, καθώς και τις ενέργειες της Συμμαχίας υπό το φως καινούριων δεδομένων στον Καύκασο». Αναφορικά με τις υπό εξέλιξη ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, κυρίως στο Αφγανιστάν, μπαίνει επιτακτικά από την ηγεσία του ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, υπό τη μορφή πιέσεων, το αίτημα για αύξηση της συμμετοχής σε αυτές από τις χώρες - μέλη. Οπως είναι γνωστό, παραμένει ενεργός η απαίτηση των Αμερικανών για αποστολή ελληνικών ελικοπτέρων «Απάτσι», αλλά και για άρση των εθνικών περιορισμών, με βάση τους οποίους η ελληνική δύναμη περιορίζει την παρουσία της μόνο εντός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

  • Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενημέρωση, από τον υπουργό Ε. Μεϊμαράκη, των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ