Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κοινή πολιτική Διακήρυξη υπέγραψαν Χριστόφιας - Μεντβέντεφ

Associated Press

ΜΟΣΧΑ.--

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν χτες στη Μόσχα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, καθώς και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και συνολικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας.

Στη διακήρυξη γίνεται σαφής αναφορά στη «μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία», όπως σημειώνεται στη Διακήρυξη, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς επιδιαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυπριακή ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Παράλληλα τονίζεται ότι οι δύο χώρες θα εντατικοποιήσουν τις πολιτικές επαφές και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερή βάση όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αποτελεσματικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και σε άλλα πολυμερή βήματα, προς το συμφέρον των δύο χωρών.

Ακόμα οι δύο κυβερνήσεις δηλώνουν την ετοιμότητά τους να εξετάζουν ευνοϊκά και με βάση την αμοιβαιότητα τις υποψηφιότητες των μερών σε εκλογές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η εγγύτητα ή σύμπτωση απόψεων στα βασικά διεθνή και περιφερειακά θέματα παρέχει «μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία των δύο κρατών στο διεθνές πεδίο».

Οσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, κρίνεται σκόπιμη η λήψη μέτρων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών στη βάση αμοιβαίου οφέλους και μέσω, μεταξύ άλλων, της αύξησης των εξαγωγών κυπριακών εμπορευμάτων και υπηρεσιών στη ρωσική αγορά, καθώς και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των μηχανισμών της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ρωσίας - Κύπρου, με στόχο την επεξεργασία μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Κλείνοντας η διακήρυξη επισημαίνει ότι τα δύο συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να ετοιμάσουν και να υπογράψουν στο εγγύς μέλλον Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού για το 2009-2012.

Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του στο Κρεμλίνο, όπου συζήτησαν τη διεθνή κατάσταση, την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις και ανθρωπιστικά θέματα.

Ο Δ. Χριστόφιας από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταυτότητα απόψεων σε διεθνή, περιφερειακά και διμερή ζητήματα» που συζήτησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ