Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Στην κύρωση συμφωνίας Ελλάδας - Βοσνίας για τρομοκρατία - μετανάστες

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. κύρωσαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφωνία της Ελλάδας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που, με το πρόσχημα της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, επεκτείνει τη συνθήκη Σένγκεν της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη συμφωνία εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, τονίζοντας ότι η άσχημη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Βοσνία είναι μια από τις συνέπειες της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή μας. Με την επέμβαση αυτή, είπε, στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ, οδηγηθήκαμε στο διαμελισμό μιας ανεξάρτητης χώρας της τότε Γιουγκοσλαβίας. Γι' αυτό, είπε, είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον των δύο κομμάτων για τους πρόσφυγες και για την ασφάλεια στην περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζονται να αποδεχτούν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Με τη συμφωνία, συνέχισε ο Γ. Ζιώγας, στην ουσία επεκτείνεται η συνθήκη Σένγκεν σε τρίτες χώρες και προωθείται η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που με πρόσχημα την τρομοκρατία ποινικοποιεί κάθε πολιτικά ριζοσπαστική σκέψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης ισχυρίστηκε ότι διαχρονικός στόχος της Ελλάδας είναι η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, παραγνωρίζοντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίησή της.

Ενας άξονας αυτού του στόχου, είπε, είναι και η αστυνομική συνεργασία. Με την υπό κύρωση συμφωνία, κατέληξε, εξυπηρετείται αυτός ο στόχος και έτσι η χώρα μας «συντείνει στη σταθεροποίηση της Βοσνίας».

Παρόμοιο σκεπτικό ανέπτυξε, ψηφίζοντας τη συμφωνία, και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, ενώ εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Πλεύρης, συμφωνώντας επίσης, είπε ότι «τα κατασταλτικά μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελούν αναγκαιότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ