ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Νέα «κίνητρα» στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Στο 25% (από 35%) η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και κίνητρα για «συγχωνεύσεις-εξαγορές»
  • Εκποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, νέες ιδιωτικοποιήσεις από τον Οκτώβρη

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας για το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να δρομολογήσει «επενδυτικό κλίμα». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες στο πλαίσιο του Ολυμπιακού επιχειρηματικού φόρουμ (Athens Business Club), έδωσε τους γενικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά τα επόμενα χρόνια. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η Ελλάδα «ένα ορμητήριο για επιτυχημένες επιχειρηματικές αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή» και σαν τέτοιες προσδιόρισε την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται, δηλαδή, για τις ίδιες ακριβώς πολιτικο-οικονομικές συντεταγμένες που έδινε και η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλέγμα του διεθνούς καταμερισμού και του στόχου να γίνει η χώρα ένας ενδιάμεσος κρίκος της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι υποδομές της χώρας -και αυτές που πρόκειται να κατασκευαστούν - θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή της «συγχρηματοδότησης». Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες επιχειρηματίες προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να «αντιμετωπιστεί το κόστος συντήρησής τους» και να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Εκανε λόγο για μια «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων» και για «σαφή δείγματα της νέας πολιτικής» από τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ο υπουργός Οικονομίας αφού πρώτα «διαφήμισε» τις «σύγχρονες υποδομές», που, σύμφωνα με τον ίδιο, «απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα» (και οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχτούν ξένες επενδύσεις), αναφέρθηκε στα «προβλήματα και στις καθυστερήσεις», για τα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση στην κατεύθυνση βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας» και του δημόσιου τομέα.

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει «σε παρεμβάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές». Πρόσθεσε πως «όταν όλες οι χώρες προχωρούν με θάρρος σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω».

Στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα θεσμοθετηθούν και νέα μέτρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας εστίασε στα εξής:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 25%, το οποίο, όπως διευκρίνισε, θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας
  • Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Προφανώς πρόκειται για επέκταση και «εμβάθυνση» ανάλογων φιλομονοπωλιακών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
  • Αναφέρθηκε επίσης σε «αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων» και σε «μακροχρόνια σταθερότητα» του φορολογικού συστήματος. Ο υπουργός δεν ανέφερε τίποτα απολύτως για τη φορολογία πάνω στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων
  • Για την «αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δημοσίου: Η έμφαση δόθηκε στο «φιλέτο» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, «στη σωστή αξιοποίησή τους με τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας»
  • Για το νέο αναπτυξιακό νόμο: Η έμφαση θα δοθεί στις «επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και στις νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία». Ο υπουργός αναφέρθηκε - χωρίς να διευκρινίσει - σε «ενισχυμένα κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ
Αισχροκέρδεια ... «ολυμπιακών» διαστάσεων

Σε απίθανες τιμές τα είδη στα κυλικεία των εγκαταστάσεων

Κέρδη με... ουρά αποφάσισαν να βγάλουν ορισμένοι επιτήδειοι από εκείνους στους οποίους η «Αθήνα 2004» εκχώρησε τα κυλικεία που λειτουργούν μέσα στους χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου. Στο υπουργείο Ανάπτυξης συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα καταγγελίες επισκεπτών, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές σε σνακς που πωλούνται από τα συγκεκριμένα κυλικεία είναι προκλητικά υψηλές. Σύμφωνα με αυτές, πωλούνται πατατάκια των 100 γραμμαρίων στην τιμή των 2,5 ευρώ, τυρόπιτες και άλλα προϊόντα σφολιάτας επίσης στα 2,5 ευρώ και ανάλογες τιμές καταγγέλλεται ότι διαμορφώνονται στους ξηρούς καρπούς, στις συσκευασίες των 65 γραμμαρίων, ενώ τα μπισκότα και το παστέλι πωλούνται στα 2 ευρώ και τα ποπ κορν στα 3 ευρώ!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μερικές μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων διαβεβαίωνε ότι η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», που είχε αναλάβει την ανάθεση των συγκεκριμένων κυλικείων, είχε συμφωνήσει η λειτουργία τους να διέπεται από την αγορανομική διάταξη περί υποχρεωτικά ανώτατων τιμών και ανώτατου ποσοστού κέρδους που ισχύει για τα σημεία πώλησης σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Σύμφωνα με τη διάταξη, τα αναψυκτικά και οι χυμοί στα συγκεκριμένα κυλικεία πρέπει να πωλούνται με υποχρεωτικά ανώτατη τιμή την αναγραφόμενη στη συσκευασία ως «ενδεικτική» και τα υπόλοιπα σνακς με ποσοστό κέρδους μέχρι 45%. Είναι φανερό ότι ακόμα κι αν το υπουργείο και η «Αθήνα 2004» εξακριβώσουν, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη όπως οφείλουν, ότι έτσι είναι τα πράγματα, ακόμα κι αν ανακοινώσουν την επιβολή κάποιων προστίμων, οι καταναλωτές έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά τα κέρδη των κερδοσκόπων που επιχείρησαν να θησαυρίσουν «κάτω από τη μύτη» της... κατά τα άλλα «αμείλικτης» κυβέρνησης απέναντί τους.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Παιχνίδια τζόγου το Σαββατοκύριακο

Οι... «επενδυτές» ανεβοκατέβασαν τις τιμές του πετρελαίου αποκομίζοντας τεράστια κέρδη

Χοντρός τζόγος παίχτηκε με τις τιμές του πετρελαίου από την Παρασκευή μέχρι και χτες στις διεθνείς αγορές, με παράπλευρες συνέπειες και πολύ χρήμα στις τσέπες των κερδοσκόπων στα χρηματιστήρια παραγώγων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού άγγιξε σχεδόν τα 50 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή σταματώντας στα 49,4 δολάρια και αμέσως μετά είχε μια σημαντική απώλεια. Στη μέγιστη τιμή άρχισαν οι πωλήσεις συμβολαίων και όταν η τιμή έπεσε κάτω από τα 47 δολάρια άρχισε νέος κύκλος αγορών και ακολούθησε νέα αύξηση. Χτες το μεσημέρι η τιμή διαμορφώθηκε στα 47,05 δολάρια το βαρέλι με αυξητικές τάσεις. Η πτώση την Παρασκευή ήταν της τάξης του 1,7% και αποδόθηκε - μια και κάθε διακύμανση στις τιμές του χρηματιστηριακού τζόγου πρέπει να αποδίδεται κάπου - στην παύση των εχθροπραξιών στην ιρακινή πόλη Νατζάφ και στην «ελπίδα» που δημιούργησε το γεγονός για... αποκατάσταση της δυνατότητας των εξαγωγών του Ιράκ. Την ίδια μέρα όμως σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις και την επομένη βομβαρδισμός από αμερικανικά αεροσκάφη... οπότε.

Ολο αυτό ήταν ένα «καυτό» παιχνίδι κερδοσκόπων, ωστόσο είχε σαν συνέπεια μεταξύ άλλων την αύξηση στις τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιριών και την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, λόγω της συνολικής πτώσης που σημειώθηκε. Οι μεταβολές αυτές είναι πρόσκαιρες καθώς η τιμή του πετρελαίου αλλάζει διαρκώς και οι «επενδυτές» εκτιμούν ότι θα αγγίξει και θα ξεπεράσει σύντομα τα 50 δολάρια το βαρέλι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Στο εξάμηνο διογκώθηκε κατά 7,6%

Διαμορφώνεται στο 15% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση του πλεονάσματος στις ναυτιλιακές υπηρεσίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος η αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, σε μια εξέλιξη που καταδείχνει την παραγωγική υποβάθμισή της στο πλαίσιο της ΟΝΕ και του διεθνούς καταμερισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2004, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 12,2 δισ. ευρώ (από 11,1 δισ. στο α΄εξάμηνο του 2003). Η ποσοστιαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο έφτασε σε 7,6% και σε ετησιοποιημένη βάση φτάνει στο 15% του ΑΕΠ. Σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας παραμένει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες). Το συγκεκριμένο έλλειμμα - σε αντίθεση με το εμπορικό - εμφανίζει μείωση στα 4,74 δισ. ευρώ ή κατά 18% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα από ναυτιλιακές υπηρεσίες. Είναι, δηλαδή, φανερό το γεγονός ότι το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο κατάφερε να πάρει φέτος σημαντικές δουλιές και περισσότερα ναύλα επωφελούμενο και από το «μπουμ» στις τιμές του πετρελαίου.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία αφορούν στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη του 2004 προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 12,2 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ. στο εξάμηνο του 2003), διογκώθηκε δηλαδή περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,6%.
  • Οι κάθε είδους δοσοληψίες (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) παραμένουν αρνητικές για τη χώρα. Το έλλειμμα διαμορφώνεται σε 4,74 δισ. ευρώ (από 5,79 δισ. πέρυσι) και εμφανίζει μείωση κατά 18,1%. Σε ετησιοποιημένη βάση αγγίζει το 5,9% του ΑΕΠ.
  • Η σχετική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος από το ισοζύγιο των υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο κονδύλι (υπηρεσίες) εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 5,66 δισ. ευρώ (από 3,98 δισ. πέρσι) με αύξηση 42%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές (και ιδιαίτερα ναυτιλιακές) υπηρεσίες, η αξία των οποίων έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ (από 4,6 δισ. πέρσι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ