Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Στο εξάμηνο διογκώθηκε κατά 7,6%

Διαμορφώνεται στο 15% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση του πλεονάσματος στις ναυτιλιακές υπηρεσίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος η αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, σε μια εξέλιξη που καταδείχνει την παραγωγική υποβάθμισή της στο πλαίσιο της ΟΝΕ και του διεθνούς καταμερισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2004, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 12,2 δισ. ευρώ (από 11,1 δισ. στο α΄εξάμηνο του 2003). Η ποσοστιαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο έφτασε σε 7,6% και σε ετησιοποιημένη βάση φτάνει στο 15% του ΑΕΠ. Σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας παραμένει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες). Το συγκεκριμένο έλλειμμα - σε αντίθεση με το εμπορικό - εμφανίζει μείωση στα 4,74 δισ. ευρώ ή κατά 18% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα από ναυτιλιακές υπηρεσίες. Είναι, δηλαδή, φανερό το γεγονός ότι το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο κατάφερε να πάρει φέτος σημαντικές δουλιές και περισσότερα ναύλα επωφελούμενο και από το «μπουμ» στις τιμές του πετρελαίου.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία αφορούν στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη του 2004 προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 12,2 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ. στο εξάμηνο του 2003), διογκώθηκε δηλαδή περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,6%.
  • Οι κάθε είδους δοσοληψίες (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) παραμένουν αρνητικές για τη χώρα. Το έλλειμμα διαμορφώνεται σε 4,74 δισ. ευρώ (από 5,79 δισ. πέρυσι) και εμφανίζει μείωση κατά 18,1%. Σε ετησιοποιημένη βάση αγγίζει το 5,9% του ΑΕΠ.
  • Η σχετική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος από το ισοζύγιο των υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο κονδύλι (υπηρεσίες) εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 5,66 δισ. ευρώ (από 3,98 δισ. πέρσι) με αύξηση 42%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές (και ιδιαίτερα ναυτιλιακές) υπηρεσίες, η αξία των οποίων έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ (από 4,6 δισ. πέρσι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ