Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Νέα «κίνητρα» στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Στο 25% (από 35%) η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και κίνητρα για «συγχωνεύσεις-εξαγορές»
  • Εκποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, νέες ιδιωτικοποιήσεις από τον Οκτώβρη

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας για το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να δρομολογήσει «επενδυτικό κλίμα». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες στο πλαίσιο του Ολυμπιακού επιχειρηματικού φόρουμ (Athens Business Club), έδωσε τους γενικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά τα επόμενα χρόνια. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η Ελλάδα «ένα ορμητήριο για επιτυχημένες επιχειρηματικές αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή» και σαν τέτοιες προσδιόρισε την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται, δηλαδή, για τις ίδιες ακριβώς πολιτικο-οικονομικές συντεταγμένες που έδινε και η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλέγμα του διεθνούς καταμερισμού και του στόχου να γίνει η χώρα ένας ενδιάμεσος κρίκος της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι υποδομές της χώρας -και αυτές που πρόκειται να κατασκευαστούν - θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή της «συγχρηματοδότησης». Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες επιχειρηματίες προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να «αντιμετωπιστεί το κόστος συντήρησής τους» και να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Εκανε λόγο για μια «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων» και για «σαφή δείγματα της νέας πολιτικής» από τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ο υπουργός Οικονομίας αφού πρώτα «διαφήμισε» τις «σύγχρονες υποδομές», που, σύμφωνα με τον ίδιο, «απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα» (και οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχτούν ξένες επενδύσεις), αναφέρθηκε στα «προβλήματα και στις καθυστερήσεις», για τα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση στην κατεύθυνση βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας» και του δημόσιου τομέα.

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει «σε παρεμβάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές». Πρόσθεσε πως «όταν όλες οι χώρες προχωρούν με θάρρος σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω».

Στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα θεσμοθετηθούν και νέα μέτρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας εστίασε στα εξής:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 25%, το οποίο, όπως διευκρίνισε, θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας
  • Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Προφανώς πρόκειται για επέκταση και «εμβάθυνση» ανάλογων φιλομονοπωλιακών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
  • Αναφέρθηκε επίσης σε «αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων» και σε «μακροχρόνια σταθερότητα» του φορολογικού συστήματος. Ο υπουργός δεν ανέφερε τίποτα απολύτως για τη φορολογία πάνω στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων
  • Για την «αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δημοσίου: Η έμφαση δόθηκε στο «φιλέτο» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, «στη σωστή αξιοποίησή τους με τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας»
  • Για το νέο αναπτυξιακό νόμο: Η έμφαση θα δοθεί στις «επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και στις νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία». Ο υπουργός αναφέρθηκε - χωρίς να διευκρινίσει - σε «ενισχυμένα κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ