ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επαφές Ολμπράιτ πριν τη Σύνοδο στη Βόννη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Επισκέψεις - "αστραπή" σε Ρώμη και Βόννη έκανε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μία προσπάθεια να κάνει τις τελευταίες συνεννοήσεις με αξιωματούχους των χωρών της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής", η οποία συνέρχεται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, για να εξετάσει την κατάσταση στο Κόσσοβο και να επιβάλλει ενδεχομένως νέες κυρώσεις κατά της σερβικής κυβέρνησης.

Οπως είχε διαφανεί και στην προηγούμενη Σύνοδο της "Ομάδας Επαφής" στο Λονδίνο (9 Μάρτη), οι ΗΠΑ προωθούν την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στο εξωτερικό οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την κρίση στο Κόσσοβο Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στα σχέδια αυτά, όπως είναι γνωστό, αντιδρά η Μόσχα, η οποία επισημαίνει πως το ζήτημα του Κόσσοβου δεν εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της διεθνούς κοινότητας, καθώς αποτελεί θέμα της εσωτερικής πολιτικής της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Η Ρωσία, μάλιστα, υποστήριζε ενθέρμως την εξεύρεση λύσης διά της πραγματοποίησης διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων του Κοσσόβου. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις του Βελιγραδίου για διάλογο, η ηγεσία των αλβανόφωνων του Κοσσόβου έχει αρνηθεί, με διάφορα προσχήματα, τη συμμετοχή της στο τραπέζι του διαλόγου, διεκδικώντας, όχι απλώς την αυτονόμηση, αλλά την ανεξαρτητοποίηση της προκείμενης επαρχίας.

Ωρες νωρίτερα πριν από τις επαφές της Μ. Ολμπράιτ σε Ρώμη και Βόννη, το Βελιγράδι επιχειρούσε με διάφορους τρόπους να εκτονώσει τη σε βάρος του δυσαρέσκεια των μελών της "Ομάδας Επαφής" κάνοντας δύο βήματα: Πρώτα έβαλε το "μελάνι" στο χαρτί της εκπαιδευτικής συμφωνίας μεταξύ Σέρβων και αλβανόφωνων με σκοπό την επιστροφή των αλβανόφωνων φοιτητών στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Κοσσυφοπεδίου. Επειτα, διαβεβαίωσε πως αποσύρθηκε από την επαρχία του Κοσσόβου όλο το προσωπικό των ειδικών σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.

ΡΩΣΙΑ
Ζυμώσεις Κιριγένκο για τη "νέα" κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ. -

Τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις για το σχηματισμό της νέας ρωσικής κυβέρνησης έκανε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Σεργκέι Κιριγένκο. Μεταξύ των πρώτων που συνάντησε ήταν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, όπως επίσης οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, αλλά και αρκετοί από τους απερχόμενους υπουργούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφάξ",στη νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξουν πολλές "εκπλήξεις", καθώς δύο από τους βασικούς υπουργούς - κλειδιά αναμένεται να παραμείνουν οι ίδιοι: οι υπουργοί Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ και Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε την είδηση σημειώνοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το έργο των δύο υπουργών στη διάρκεια της προχτεσινής συνόδου με τους επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας στο Κρεμλίνο.

Πάντως, το πρωί ο 35χρονος προσωρινός πρωθυπουργός Κιριγένκο συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Ριζκόφ, εκ των αντιπροέδρων της Δούμας, που ανήκει στο φιλοκυβερνητικό κόμμα "Σπίτι μας η Ρωσία". Μετά τη συνάντηση ο Ριζκόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "NTV", εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις "δε θα προκαλέσουν μακροχρόνια αποσταθεροποίηση της εξουσίας", ενώ δήλωσε "έτοιμος" (!) να σχηματίσει και κυβέρνηση...

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν επέστρεφε στο Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το "Ρόιτερ" επιβεβαίωσε την πληροφορία, ότι λίγο μετά την προχτεσινή αποπομπή της κυβέρνησης Τσερνομίρντιν, ο Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ και τον Νικολάι Κοβαλιόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής αντικατασκοπίας.

Οσο για το πώς σχολίασε χτες ο ρωσικός Τύπος τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μόσχας, χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς", κατά την οποίαο Πρόεδρος "χρήζει μπάι - πας εγκεφάλου"!

Πάντως, ακόμη και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν, που αποπέμφθηκε μετά από πέντε χρόνια στο πλευρό του Γιέλτσιν, χαρακτήρισε τη διάλυση της κυβέρνησης "φυσική και ρουτινιάρικη διαδικασία ανανέωσης της εξουσίας, που δεν προκαλεί ανάγκη πανικού".

  • Απεργία πείνας πραγματοποιούν από χτες περίπου πενήντα Ρώσοι εκπαιδευτικοί στην περιοχή του Εκατερίνεμπουργκ, επειδή παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους από την αρχή του χρόνου και επέλεξαν την απεργία πείνας ως έσχατο μέσο πίεσης προς τις αρχές. Πληροφορίες του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου "ΝΤV" αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να οφείλει στους δημόσιους υπαλλήλους περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ρούβλια, καθώς οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από το Γενάρη.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η αλληλοσφαγή...

ΚΑΡΑΤΣΙ .- Εκατοντάδες αστυνομικοί, οπλισμένοι σαν αστακοί, περιπολούσαν τις ανατολικές συνοικίες στο Καράτσι χτες, καθώς οι αντιμαχόμενες ομάδες μιας εθνοτικής μειονότητας ετοιμάζονταν να θάψουν τους νεκρούς τους, που έφτασαν τους 19 σε δύο μέρες.

Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι της περιοχής κρύβονταν στα σπίτια τους, καθώς ένοπλοι εισέβαλλαν σε οικίες αντιπάλων τους, τους έσερναν έξω από αυτά και τους εκτελούσαν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές της αστυνομίας. Οι αντιμαχόμενοι ανήκουν σε αντίπαλες σέχτες του κινήματος Μοχατζίρ Κουάμι, μιας ομάδας που διεκδικεί για λογαριασμό των Ινδών Μουσουλμάνων που βρέθηκαν στο Πακιστάν, όταν η περιοχή αποαποικιοποιήθηκε, 50 χρόνια πριν, ανεξαρτησία.

Το κίνημα κατακερματίστηκε πολλά χρόνια πριν, και οι δύο μεγαλύτερες διάδοχες ομάδες του συχνά συγκρούονται. Τον περασμένο χρόνο, οι νεκροί από αυτήν τη σύγκρουση έφτασαν τους 300.

Η μεγαλύτερη εκ των δύο ομάδων, υπό την ηγεσία του εξόριστου Αλτάφ Χουσέιν, συμμετέχει στην κυβέρνηση της νότιας επαρχίας Σιντχ του Πακιστάν, στην οποία το Καράτσι είναι πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος των αρχών στην περιοχή δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι η κατάσταση "παραμένει εξαιρετικά τεταμένη", ενώ εξέφρασε φόβους για νέα βία κατά τη διάρκεια των κηδειών.

Τουλάχιστον 12 οχήματα κάηκαν, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που ανήκουν σε τοπικούς αξιωματούχους. "Επικρατεί πλήρες χάος και αναρχία", εκτιμούσε ένας εκπρόσωπος του Χουσέιν.

Η αντίπαλη ομάδα Χακίκι κατηγορεί την κυβέρνηση της επαρχίας ως "σιωπηλό συνένοχο και συνεργό" των δολοφονιών...

ΓΑΛΛΙΑ
Σε αντίδραση κατά της ακροδεξιάς καλεί ο Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τον κίνδυνο, η εικόνα και το κύρος της Γαλλίας να αμαυρωθούν απέναντι στην ανθρωπότητα, με σοβαρότατες συνέπειες, εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Αφορμή του διαγγέλματος υπήρξε η ανάδειξη του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" σε ρόλο ρυθμιστή των αποτελεσμάτων των διαμερισματικών και περιφερειακών εκλογών ιδιαίτερα μετά την απόφαση ορισμένων υποψηφίων του δεξιού συνασπισμού των νεογκωλικών και των φιλελευθέρων, του οποίου ηγείται ο Σιράκ, να συνεργαστούν με το "Εθνικό Μέτωπο".

"Η ανάγκη να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις παραδόσεις του έθνους μας, την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε", υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους του "Εθνικού Μετώπου" να απεμπλακούν από τις παραπλανητικές γραμμές ενός "ξενοφοβικού και ρατσιστικού κόμματος". Ο Ζακ Σιράκ τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της αντίδρασης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ενάντια σε όσους υποψηφίους του δεξιού συνασπισμού συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά, με αποτέλεσμα να διαγραφτούν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι είναι άμεσο καθήκον η αλλαγή του υπάρχοντος αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο ενισχύει ιδιαίτερα τα μικρότερα κόμματα και όπως υποστήριξε "έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένα συμφέροντα να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό". Με την πρόταση του Ζακ Σιράκ συντάχθηκε και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Εντονη υπήρξε η αντίδραση του ηγέτη του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" Ζαν Μαρί Λε Πεν, ο οποίος, λίγη ώρα μετά το προεδρικό διάγγελμα, εξαπέλυε δριμείες κατηγορίες σε βάρος του Γάλλου Προέδρου. Ο Λε Πεν, με δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τους ψηφοφόρους και το κόμμα του ως "εκδήλωση δημοκρατικής έκφρασης" και κατηγόρησε τον Ζακ Σιράκ, αλλά και το σύνολο της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα της Δεξιάς ότι έχουν φερθεί ανέντιμα και ανήθικα απέναντι στο γαλλικό λαό και το "Εθνικό Μέτωπο".

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Εξι νεκροί σε μάχη

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.- Στους ισλαμιστές της αντιπολίτευσης αποδίδουν - ανεπίσημα - κυβερνητικοί αξιωματούχοι την ευθύνη της προχτεσινής επίθεσης, η οποία κόστισε τη ζωή έξι αστυνομικών στην κωμόπολη Κοφαρνίκον, κοντά στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο Ρόιτερ ότι μία ομάδα ενόπλων οπαδών της αντιπολίτευσης επιτέθηκε εναντίον φυλακίου της Αστυνομίας. Σύμφωνα με άλλες πηγές, υπάρχουν ακόμη τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η περιοχή όπου έγινε η μάχη ελέγχεται από την ισλαμική αντιπολίτευση, που τον περασμένο χρόνο υπέγραψε συμφωνία ειρήνευσης με την κυβέρνηση του Τατζικιστάν.

ΙΡΑΚ
Επανήλθε ο Μπάτλερ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου - UNSCOM - Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ, μετά την αποκλιμάκωση της πρόσφατης κρίσης και την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την ιρακινή ηγεσία. Ο Μπάτλερ, ο οποίος θα παραμείνει στο Ιράκ μέχρι και την Πέμπτη, έχει σειρά επαφών με Ιρακινούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ και ο υπουργός Πετρελαίου Αμέρ Μοχάμεντ Ρασίντ, με στόχο να καταληχτούν οριστικά οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στους ελέγχους των προεδρικών μεγάρων. Λεπτομέρειες των συνομιλιών που είχε ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν έγιναν γνωστές, αλλά, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα πιθανό οι έλεγχοι να αρχίσουν ακόμη και πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Από τις διαδηλώσεις των Σέρβων στην Πρίστινα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ