Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ζυμώσεις Κιριγένκο για τη "νέα" κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ. -

Τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις για το σχηματισμό της νέας ρωσικής κυβέρνησης έκανε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Σεργκέι Κιριγένκο. Μεταξύ των πρώτων που συνάντησε ήταν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, όπως επίσης οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, αλλά και αρκετοί από τους απερχόμενους υπουργούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφάξ",στη νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξουν πολλές "εκπλήξεις", καθώς δύο από τους βασικούς υπουργούς - κλειδιά αναμένεται να παραμείνουν οι ίδιοι: οι υπουργοί Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ και Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε την είδηση σημειώνοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το έργο των δύο υπουργών στη διάρκεια της προχτεσινής συνόδου με τους επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας στο Κρεμλίνο.

Πάντως, το πρωί ο 35χρονος προσωρινός πρωθυπουργός Κιριγένκο συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Ριζκόφ, εκ των αντιπροέδρων της Δούμας, που ανήκει στο φιλοκυβερνητικό κόμμα "Σπίτι μας η Ρωσία". Μετά τη συνάντηση ο Ριζκόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "NTV", εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις "δε θα προκαλέσουν μακροχρόνια αποσταθεροποίηση της εξουσίας", ενώ δήλωσε "έτοιμος" (!) να σχηματίσει και κυβέρνηση...

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν επέστρεφε στο Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το "Ρόιτερ" επιβεβαίωσε την πληροφορία, ότι λίγο μετά την προχτεσινή αποπομπή της κυβέρνησης Τσερνομίρντιν, ο Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ και τον Νικολάι Κοβαλιόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής αντικατασκοπίας.

Οσο για το πώς σχολίασε χτες ο ρωσικός Τύπος τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μόσχας, χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς", κατά την οποίαο Πρόεδρος "χρήζει μπάι - πας εγκεφάλου"!

Πάντως, ακόμη και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν, που αποπέμφθηκε μετά από πέντε χρόνια στο πλευρό του Γιέλτσιν, χαρακτήρισε τη διάλυση της κυβέρνησης "φυσική και ρουτινιάρικη διαδικασία ανανέωσης της εξουσίας, που δεν προκαλεί ανάγκη πανικού".

  • Απεργία πείνας πραγματοποιούν από χτες περίπου πενήντα Ρώσοι εκπαιδευτικοί στην περιοχή του Εκατερίνεμπουργκ, επειδή παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους από την αρχή του χρόνου και επέλεξαν την απεργία πείνας ως έσχατο μέσο πίεσης προς τις αρχές. Πληροφορίες του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου "ΝΤV" αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να οφείλει στους δημόσιους υπαλλήλους περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ρούβλια, καθώς οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από το Γενάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ