Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σε αντίδραση κατά της ακροδεξιάς καλεί ο Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τον κίνδυνο, η εικόνα και το κύρος της Γαλλίας να αμαυρωθούν απέναντι στην ανθρωπότητα, με σοβαρότατες συνέπειες, εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Αφορμή του διαγγέλματος υπήρξε η ανάδειξη του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" σε ρόλο ρυθμιστή των αποτελεσμάτων των διαμερισματικών και περιφερειακών εκλογών ιδιαίτερα μετά την απόφαση ορισμένων υποψηφίων του δεξιού συνασπισμού των νεογκωλικών και των φιλελευθέρων, του οποίου ηγείται ο Σιράκ, να συνεργαστούν με το "Εθνικό Μέτωπο".

"Η ανάγκη να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις παραδόσεις του έθνους μας, την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε", υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους του "Εθνικού Μετώπου" να απεμπλακούν από τις παραπλανητικές γραμμές ενός "ξενοφοβικού και ρατσιστικού κόμματος". Ο Ζακ Σιράκ τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της αντίδρασης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ενάντια σε όσους υποψηφίους του δεξιού συνασπισμού συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά, με αποτέλεσμα να διαγραφτούν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι είναι άμεσο καθήκον η αλλαγή του υπάρχοντος αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο ενισχύει ιδιαίτερα τα μικρότερα κόμματα και όπως υποστήριξε "έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένα συμφέροντα να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό". Με την πρόταση του Ζακ Σιράκ συντάχθηκε και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Εντονη υπήρξε η αντίδραση του ηγέτη του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" Ζαν Μαρί Λε Πεν, ο οποίος, λίγη ώρα μετά το προεδρικό διάγγελμα, εξαπέλυε δριμείες κατηγορίες σε βάρος του Γάλλου Προέδρου. Ο Λε Πεν, με δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τους ψηφοφόρους και το κόμμα του ως "εκδήλωση δημοκρατικής έκφρασης" και κατηγόρησε τον Ζακ Σιράκ, αλλά και το σύνολο της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα της Δεξιάς ότι έχουν φερθεί ανέντιμα και ανήθικα απέναντι στο γαλλικό λαό και το "Εθνικό Μέτωπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ