ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Οι Αμερικανοί επιμένουν στον εκβιασμό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί το οριστικό ψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία που πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την ιρακινή ηγεσία για την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλα τα προεδρικά μέγαρα. ΗΠΑ - Βρετανία επιμένουν στη θέση τους να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα προειδοποιεί τη Βαγδάτη για "σοβαρότατες συνέπειες" σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας, ενώ Ρωσία, Γαλλία και Κίνα αρνούνται να δεχτούν μια "επιθετική φρασεολογία" στο ψήφισμα για τη συμφωνία.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, χθες, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σερ Τζον Γουέστον, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησε ότι το σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε από τον ίδιο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Ρίτσαρντσον, τελικά, θα κερδίσει την ψήφο των υπόλοιπων 3 μονίμων μελών του Συμβουλίου. Λίγο αργότερα ο Μπιλ Ρίτσαρντσον επαναλάμβανε ότι οι ΗΠΑ "θέλουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εμπεριέχει και ένα σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον Ιρακινό ηγέτη". Οι αμερικανο - βρετανικές πιέσεις, όμως, δεν έχουν, μέχρι στιγμής, πετύχει να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι οποίες επιμένουν ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα να συμπεριληφθεί μέσα στο ψήφισμα μια φράση τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι των 3 χωρών, που απειλούν με τη χρήση βέτο, δε δείχνουν διόλου διατεθειμένοι να αφήσουν την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο των εξελίξεων στην περιοχή, χωρίς οι ίδιες να έχουν περιθώρια αντίδρασης και παρέμβασης.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, προκειμένου να παραμείνει στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι να ψηφιστεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν, με ευχαριστήρια επιστολή του προς τους υπαλλήλους του ΟΗΕ για την υποστήριξή τους, υπερασπίζει με θέρμη τη συμφωνία του με τον Ιρακινό Πρόεδρο και, αφήνοντας σαφείς βολές κατά των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, τονίζει ότι "την τελευταία λέξη σχετικά με τη συμφωνία δε θα την πουν οι επικριτές, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας".

Δηλώσεις, όμως, έκανε, χθες, και ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος είχε αποφύγει τους δημοσιογράφους από τη Δευτέρα, οπότε και υπογράφτηκε η συμφωνία. Ο Μπάτλερ δήλωσε ότι οι δικαιοδοσίες της UNSCOM δε μειώνονται διόλου από την ύπαρξη συνοδευτικής ομάδας διπλωματών, καθώς ο επικεφαλής των διπλωματών Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα θα δίνει αναφορά στον ίδιο και όχι στον Κόφι Ανάν. Η διευθέτηση αυτή φαίνεται να ικανοποίησε ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, που δεν επιθυμούσε, με κανέναν τρόπο, να παραγκωνιστεί ο Μπάτλερ και οι διπλωμάτες να αναφέρονται κατευθείαν στον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέσεις στις ΗΠΑ για "σύσφιγξη σχέσεων"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

"Κουρασμένη" από τη διστακτικότητα και την "αναποτελεσματικότητα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά την πρόσδεση της Τουρκίας στις δομές της και γενικότερα τη "σύσφιγξη" των σχέσεων της Αγκυρας με τη Δύση, εμφανίζεται μια μερίδα των Αμερικανών πολιτικών. Τους εξέφρασε χθες με ιδιαίτερη παρρησία ο γερουσιαστής Τζέσε Χελμς, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας: επέκρινε το Λευκό Οίκο για "αδιαφορία και εγκατάλειψη" έναντι της Τουρκίας και ζήτησε να χαραχτεί νέα πολιτική με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δήλωσε στο Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο ότι ανησυχεί πως η πολιτική της κυβέρνησης Κλίντον θα προκαλέσει στην Τουρκία αμφιβολίες για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμμάχου και θα ενισχύσει τις προσπάθειες των φανατικών ισλαμιστών να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση.

"Θα εξακολουθήσω να ασκώ πιέσεις στην κυβέρνηση για να διορθώσει τη στάση αδιαφορίας και εγκατάλειψης και να ενισχύσει τη θεμελιώδη σχέση ασφάλειας" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Ο Τζέσε Χελμς επισήμανε ότι η κυβέρνηση Κλίντον οφείλει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις στον αμυντικό τομέα, γεγονός που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, αφού - όπως υποστήριξε - οι ΗΠΑ μπορούν να αναβαθμίσουν την ετοιμότητα του τουρκικού στρατού και να βελτιώσουν παράλληλα τη δυνατότητα ταχύτερης ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Χελμς πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις επενδύσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να λειτουργήσει ως σταθμός για τη μεταφορά του πετρελαίου από την Κασπία. "Αν και πιστεύω ότι η εξάρτησή μας από το ξένο πετρέλαιο είναι λάθος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, θα προτιμούσα να εξαρτώμαι από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ παρά από τις αραβικές χώρες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Επέκρινε μάλιστα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι "εξοστρακίζουν" την Τουρκία αποκλείοντάς την από τον κατάλογο των χωρών που θα πάρουν μέρος στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Παρότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει ότι θέλει να προσδέσει την Τουρκία στην Ευρώπη, για μία ακόμη φορά αρνήθηκε να κάνει τα κατάλληλα βήματα προς αυτόν τον στόχο", δήλωσε ο Χελμς, καταλήγοντας ότι η πολιτική της Ευρώπης υποχρεώνει τις ΗΠΑ να αναλάβουν την ενίσχυση των στενών σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση.

Επίθεση ανταρτών στην Κωνσταντινούπολη

Τρεις οπλοφόροι έριξαν τουλάχιστον δύο χειροβομβίδες στον κήπο ενός στρατιωτικού κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη χθες, στο οποίο είχαν εισβάλλει ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας 16 στρατιωτικούς.

Την επίθεση ακολούθησε ένας "καταιγισμός" τηλεφωνημάτων "αριστερών και κουρδικών αντάρτικων" οργανώσεων σε τουρκικά ΜΜΕ για την ανάληψη της ευθύνης, όπως μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Η επίθεση εμφανίστηκε από τους αναλυτές ως το τελευταίο παράδειγμα συνεργασίας του αριστερού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου και κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού NTV "βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση".

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υπογραφή οικονομικής συμφωνίας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στις 27 του Φλεβάρη υπογράφηκε στο Κρεμλίνο συμφωνία οικονομικής συνεργασίας έως το 2007. Βασικοί τομείς της συνεργασίας θα είναι η μεταλλουργία, η αεροπορική βιομηχανία, το πυραυλικό - διαστημικό και ενεργειακό σύμπλεγμα. Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, ο Κούτσμα δήλωσε στον Πρόεδρο Μπορός Γιέλτσιν ότι η Ουκρανία δε σκοπεύει να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Γιαστζέμπσκι επισήμανε επίσης ότι οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς και συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της πώλησης όπλων στις διεθνείς αγορές. Στη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο ακούστηκαν και πολλά άλλα ωραία λόγια, ότι "όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί οριστικά". Ωστόσο, στις σχέσεις της Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν διαλυθεί όλα τα σύννεφα. Το ρωσικό Κοινοβούλιο δε βιάζεται καθόλου να επικυρώσει το σύμφωνο με την Ουκρανία που είχαν υπογράψει πέρσι οι δυο Πρόεδροι. Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Μεγάλο μέρος πολιτικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θεωρούν ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το ακανθώδες πρόβλημα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και το καθεστώς της Κριμαίας. Δεν έγινε ακόμα η οριστική οριοθέτηση των συνόρων των δυο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Αζοφικής Θάλασσας, που, κατά τη γνώμη πολλών παρατηρητών, μπορούν να διεξαχθούν τα επόμενα γυμνάσια του ΝΑΤΟ "Σι Μπριζ". Υπάρχει, επίσης, το ζήτημα της απόσβεσης από την Ουκρανία του χρέους της (1,2 δισ. δολάρια) προς τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου. Σημειώνουμε ότι στην Ουκρανία θα διεξαχθούν το Μάρτη βουλευτικές εκλογές και ο Κούτσμα επιδιώκει την υποστήριξη της Ρωσίας. Γι' αυτό και υποσχέθηκε να διδαχθεί από τον Γιέλτσιν. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε ότι υποστηρίζει το σύμφωνο Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα για την επικύρωσή του. Σημείωσε δε, ότι ο Κούτσμα φέρει την ευθύνη για τη διάλυση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και για την πολιτική κατάσταση στην Κριμαία. Τέλος, ο Κούτσμα από τη Μόσχα θα πάει στην περιοχή των ανθρακωρύχων Κέμεροβο, όπου διαμένουν συγγενείς του. Εκεί θα έχει, επίσης, συνομιλίες με την ηγεσία της περιοχής για την αποκατάσταση άμεσων σχέσεων του Κουζμπάς με την Ουκρανία.

Σε πολεμικη ετοιμότητα παραμένουν στον Κόλπο οι Αμερικάνοι

Σε πολεμική ετοιμότητα παραμένουν στον Κόλπο οι Αμερικανοί

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
"Ανατρεπτική" απόφαση για το Λόκερμπι

ΧΑΓΗ.-

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε χθες τις βρετανικές και αμερικανικές προσφυγές και αποφάσισε ότι είναι αρμόδιο να εκδικάσει την προσφυγή της Λιβύης κατά της Βρετανίας για την υπόθεση Λόκερμπι και να αποφασίσει πού θα πρέπει να δικαστούν οι δύο Λίβυοι που θεωρούνται ύποπτοι για την υπόθεση αυτή.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Λιβύη για την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να συντριβεί αεροσκάφος της "Pan Am" στην πόλη Λόκερμπι της Σκοτίας το Δεκέμβρη του 1988, όπου σκοτώθηκαν και οι 259 επιβάτες του και 11 άτομα στο έδαφος. Και οι δύο χώρες έχουν ζητήσει την έκδοση δύο Λίβυων υπόπτων προκειμένου να δικαστούν ή στη Σκοτία ή στις ΗΠΑ, ενώ οι κυβερνήσεις τους είχαν προσφύγει και ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εκδικάσει την υπόθεση. Αντίθετα οι Λίβυοι αξιωματούχοι ζητούν να δικαστούν οι δύο Λίβυοι στη χώρα τους ή σε μία ουδέτερη χώρα.

Η υπόθεση μία δεκαετία πριν είχε προκαλέσει σάλο στη διεθνή κοινότητα και μετά από εμμονή των ΗΠΑ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε προχωρήσει σε απόφαση καταδικαστική απέναντι στη Λιβύη και είχε κηρύξει εμπάργκο που ισχύει μέχρι σήμερα.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αιματηρή έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

KITO.-

Τουλάχιστον επτά νεκροί, 50 τραυματίες και 150 κατεστραμμένα σπίτια είναι ο πρώτος απολογισμός της χτεσινής έκρηξης σε αγωγό πετρελαίου που προκάλεσε πανικό στην πόλη Εσμεράλδας του Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε από διαρροή πετρελαίου. Ο δε αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο προσεχές 48ωρο, καθώς αρκετά από τα άτομα που βρίσκονταν κοντά στον πετρελαιαγωγό "Τρανς Εκουαδόρ" έπεσαν στα νερά του ποταμού "Τιαόνε" για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών είπε σε δημοσιογράφους ότι αφού τα νερά του ποταμού Τιαόνε γέμιζαν πετρέλαιο, άρχισαν να φλέγονται λίγο αργότερα προκαλώντας αλλεπάλληλες εστίες φωτιάς στις παρακείμενες περιοχές, πυρπολώντας, μεταξύ άλλων και σπίτια που ήταν κτισμένα κατά μήκος του ποταμού...

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Φαμπιάν Αλαρκόν, που επισκέφθηκε τον τόπο της έκρηξης, δήλωσε πως πρόκειται για "εθνική τραγωδία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ