Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
"Ανατρεπτική" απόφαση για το Λόκερμπι

ΧΑΓΗ.-

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε χθες τις βρετανικές και αμερικανικές προσφυγές και αποφάσισε ότι είναι αρμόδιο να εκδικάσει την προσφυγή της Λιβύης κατά της Βρετανίας για την υπόθεση Λόκερμπι και να αποφασίσει πού θα πρέπει να δικαστούν οι δύο Λίβυοι που θεωρούνται ύποπτοι για την υπόθεση αυτή.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Λιβύη για την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να συντριβεί αεροσκάφος της "Pan Am" στην πόλη Λόκερμπι της Σκοτίας το Δεκέμβρη του 1988, όπου σκοτώθηκαν και οι 259 επιβάτες του και 11 άτομα στο έδαφος. Και οι δύο χώρες έχουν ζητήσει την έκδοση δύο Λίβυων υπόπτων προκειμένου να δικαστούν ή στη Σκοτία ή στις ΗΠΑ, ενώ οι κυβερνήσεις τους είχαν προσφύγει και ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εκδικάσει την υπόθεση. Αντίθετα οι Λίβυοι αξιωματούχοι ζητούν να δικαστούν οι δύο Λίβυοι στη χώρα τους ή σε μία ουδέτερη χώρα.

Η υπόθεση μία δεκαετία πριν είχε προκαλέσει σάλο στη διεθνή κοινότητα και μετά από εμμονή των ΗΠΑ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε προχωρήσει σε απόφαση καταδικαστική απέναντι στη Λιβύη και είχε κηρύξει εμπάργκο που ισχύει μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ