ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες και συζήτησε την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για τη σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών, καθώς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει της δημοσιοποίησης, στις αρχές Νοέμβρη, της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας να επιμένει σε ανταλλάγματα για να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα είναι μια παράλογη απαίτηση και μόνο μια παράλογη κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να την ικανοποιήσει. Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός διαλαλεί ότι για να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια θα πρέπει να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, στην ουσία καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος προκειμένου να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, να πληρώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά ένα βαρύτατο πολιτικό τίμημα για να ξοφλήσει η Αγκυρα το χρέος της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτή την παράλογη απαίτηση μόνο η Τουρκία, λόγω συνήθειας, θα μπορούσε να την υποβάλει και μόνο μια παράλογη κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να την ικανοποιήσει», πρόσθεσε ο κ. Πασιαρδής. Είπε επίσης ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων έχει αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε μόνιμο και διαρκώς επαναλαμβανόμενο σύνθημα της τουρκικής πλευράς, «ένα σύνθημα που δεν έχει σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με ειλικρινές ενδιαφέρον της Αγκυρας για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά με την επίμονη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Συνέντευξη Τύπου Ερντογάν

Οπου και αν πάω το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών που έχω, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι βρήκε πλήρη κατανόηση και στήριξη από τον Αμερικανό Πρόεδρο για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν το «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη του 2004. Ανέφερε, δε, ότι ο κ. Μπους του είπε πως ο ίδιος (Ερντογάν) και η τουρκική πλευρά επέδειξαν «ηγετική στάση» στο Κυπριακό. Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ζήτησε και αυτός από τον κ. Μπους να επιδείξει ηγετική στάση, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα έπρεπε να το πράξει αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι επισημάνσεις του κ. Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ αφορούσαν πάντως το Κυπριακό ως πρόβλημα και όχι την άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ερωτηθείς από Ελληνα δημοσιογράφο αν του ζήτησε ο Πρόεδρος Μπους να τιμήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, απάντησε ότι ο κ. Μπους εκτιμά ό,τι έχει πράξει η Τουρκία στο Κυπριακό, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας της ερώτησης. Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δε συζητήθηκε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την κηδεμονία των μητέρων πατρίδων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε το φόβο ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «μεθοδεύονται κινήσεις παροχής εκπτώσεων, υποβάθμισης των αρχών και υπερτονισμού της ανάγκης η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα».

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ για τη 46η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι «πιθανό αποτέλεσμα όλων αυτών των μεθοδεύσεων θα είναι η Τουρκία να πάρει παρατάσεις στην υποχρέωση υλοποίησης των δεσμεύσεων, που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις από μέρους της».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο Δ. Χριστόφιας, επιθυμεί να συνεχίσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει νόημα στο βαθμό που θα καθιστά αυτή τη χώρα αξιόπιστο εταίρο και γείτονα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι «πρέπει να επιτευχθεί ένας ιστορικός συμβιβασμός» και εξέφρασε ετοιμότητα για «έναν έντιμο, λειτουργικό και βιώσιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκυπρίους». Συγχρόνως όμως ο Δ. Χριστόφιας τόνισε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διαίρεση». Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων με την Ελλάδα και των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία και υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε να ζήσουμε αυτόβουλα, χωρίς την κηδεμονία των μητέρων πατρίδων. Ούτε εμείς θα κόψουμε τους ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα, ούτε οι Τουρκοκύπριοι τους δικούς τους ιδιαίτερους δεσμούς με την Τουρκία».

Αλλο όμως είναι, πρόσθεσε, να διατηρηθούν και να εμπλουτίζονται αυτοί οι δεσμοί «και άλλο να αποφασίζουν οι μητέρες πατρίδες για μας, έχοντας μάλιστα αξιώσεις για επικυριαρχία πάνω στην Κύπρο».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δύσκολο τρίμηνο

Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ δημιουργεί τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε αποτίμηση των επαφών που είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη δεκαπενθήμερη παραμονή της στις ΗΠΑ προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αισθάνεται ήδη τις συνέπειες των τριβών που παρουσιάζονται στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η Αθήνα, σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά την επιμονή της Αγκυρας να αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο, να παραμένει αδιάλλακτη στην πολιτική της στο Αιγαίο και να αναζητά ευκαιρίες για εντάσεις στη Θράκη. Παρά την ελληνική βοήθεια, ωστόσο, η πορεία της Αγκυρας προς την ΕΕ παρουσιάζει δυσκολίες, τις οποίες μάλιστα δεν μπορεί προς το παρόν να ξεπεράσει ούτε η αμερικανική συμπαράσταση προς την Τουρκία.

Η υπουργός Εξωτερικών χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ρωτήθηκε σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην προσπάθεια της Τουρκίας να βαδίσει προς την ΕΕ. Η Αγκυρα θα αξιολογηθεί από την ΕΕ και την Ελλάδα το Δεκέμβριο, ήταν η απάντηση της υπουργού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά στην Τουρκία το φετινό φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται να επιδειχτεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους όλων. Ανέφερε ότι αναμένεται η πρώτη έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στα τέλη Δεκέμβρη θα γίνει η συνολική αξιολόγηση και από την Ελλάδα και από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερωτηθείσα σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και σημείωσε πως πρόκειται για έκφραση πολιτικής στήριξης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί. Επανέλαβε δε την ελληνική θέση περί υποστήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

902 TV
Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη, στις 9.00 το βράδυ, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Γιάννης Ευσταθίου συζητά με τον Νίκο Σοφιανό και τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ολα στους εμπόρους όπλων

Κάτω από τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) έγιναν χτες το μεσημέρι στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ στον Πειραιά τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης οπλικών συστημάτων «Defendory 2006». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης αναγκάστηκε να μπει στο χώρο της έκθεσης από πλαϊνή είσοδο για να αποφύγει τη συνάντησή του με τους διαδηλωτές, ενώ σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων τα συνθήματα και τα σφυρίγματα των συγκεντρωμένων κάλυπταν τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς.

Το σύνθημα «οι έμποροι ακμάζουν και τα ΕΑΣ βουλιάζουν» που ακούστηκε περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο την ασκούμενη πολιτική. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η πολιτική που ασκείται οδηγεί σε πλήρη διάλυση την κρατική αμυντική βιομηχανία, καθώς η ιδιωτικοποίηση μπαίνει και από το παράθυρο μέσω των αναθέσεων σε εργολάβους τμημάτων του παραγωγικού έργου, την ώρα που υπάρχει υποαπασχόληση στο μόνιμο προσωπικό. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών η ενίσχυση της βιομηχανίας με τη συμμετοχή των ΕΑΣ στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ