ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται με διακυμάνσεις η ενδοκοινοτική βία

Η κατάσταση στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη
Η κατάσταση στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η μικρή πόλη Ναχραουάν, δίπλα στη Βαγδάτη, έγινε θέατρο απίστευτου μακελειού. Τα ξημερώματα, χθες, δεκάδες ένοπλοι μπήκαν στην πόλη, σκότωσαν τους φρουρούς της τοπικής μονάδας μεταφοράς ρεύματος και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση. Στη συνέχεια, εισέβαλαν σε δύο εργοστάσια τούβλων και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 19 σιίτες εργάτες. Την περασμένη εβδομάδα, 47 σιίτες εργάτες δολοφονήθηκαν από αγνώστους ενόπλους, ενώ επέστρεφαν με μικρά λεωφορεία στην πόλη.

Μετά και από το χθεσινό επεισόδιο, δεκάδες οικογένειες σιιτών άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, η επίθεση αποδόθηκε σε σουνίτες ενόπλους. Εντούτοις, χθες, επικράτησε σχετική ηρεμία σε άλλες πόλεις του Ιράκ, τουλάχιστον όσον αφορά στις επιθέσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Κέισι, δήλωνε ότι «όπως φαίνεται η κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση». Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο νέας όξυνσης, με αφορμή μια μεγάλη επίθεση, εκτιμώντας ότι η «σταθερότητα της χώρας είναι εξαιρετικά επίφοβη». Οι κατοχικές δυνάμεις σε ολόκληρο το Ιράκ έχουν τεθεί σε επιφυλακή, και, όπως ανακοινώθηκε, φρουρούν, από μακριά, τα τεμένη.

Χθες, ο πρωθυπουργός Τζαφάρι προχώρησε σε παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που ισχύει στις περισσότερες πόλεις για αρκετές ώρες, και συμπεριλαμβάνει και την απαγόρευση μετακίνησης αυτοκινήτων. Επίσης, κάλεσε τους ιμάμηδες όλων των δογμάτων να «κηρύξουν την ενότητα γιατί έχουν τη δυνατότητα να κατευνάζουν τους πιστούς». Η στάση του Τζαφάρι, πάντως, δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση Σουνιτών, Κούρδων και κοσμικών σιιτών να ζητήσουν την αντικατάστασή του από τη σιιτική θρησκευτική «Ενωτική Συμμαχία» που τον στηρίζει, ως πλειοψηφόν κόμμα στη νέα βουλή, κρίνοντάς τον «σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις βιαιότητες ακραίων σιιτικών στοιχείων που τροφοδοτούν τη βία».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΕΕ
Παραπέμπονται όλα στη συνεδρίαση της Δευτέρας

ΒΙΕΝΝΗ.-

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν, μετά από αρκετές ώρες, οι συνομιλίες του Ιρανού διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, και των υπουργών Εξωτερικών της ευρωπαϊκής τρόικας (Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία). Οι συνομιλίες είχαν ζητηθεί, την Πέμπτη το βράδυ, από την Τεχεράνη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε «θερμές» αλλά «άκαρπες».

Το ζήτημα, πλέον, τίθεται προς συζήτηση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Πριν από ένα μήνα, το Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση αναφοράς του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είχε δοθεί μια μικρή χρονική παράταση προκειμένου το Ιράν να «αποδείξει» ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Αρνητική, ουσιαστικά, είναι και η έκθεση που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, όπου αναφέρεται ότι «μετά από τρία χρόνια επιθεωρήσεων, δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι απολύτως ειρηνικό».

Ο Λαριτζανί επέμεινε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές και προειδοποίησε ότι αναφορά του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας απλώς θα κλιμακώσει την ένταση. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάν κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ ότι υποκινείται από «πολιτικά κίνητρα και υποχωρεί στις δυτικές πιέσεις». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι «από εδώ και πέρα το Ιράν ευθύνεται για οτιδήποτε συμβεί».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι μέχρι τη Δευτέρα «υπάρχει πάντα η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος». Συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση είναι η Τεχεράνη να σταματήσει εντελώς κάθε διαδικασία εμπλουτισμού, όρος, που προς στιγμήν, δεν είναι αποδεκτός. Ο Λαβρόφ, πάντως, επέμεινε ότι «δεν υπάρχει καμία κοινή στρατηγική για το τι θα γίνει σε περίπτωση αναφοράς του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν έχει, ακόμη, συναινέσει ούτε καν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θετικές» και συγκρατημένες οι συνομιλίες «Χαμάς» - Μόσχας

ΜΟΣΧΑ - ΝΑΖΑΡΕΤ.--

«Εποικοδομητικές και ανοιχτές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχαλέντ Μασχάαλ, που άρχισε, χτες, τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο Μασχάαλ, όμως, επανέλαβε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, ούτε να αποκηρύξει τη βία «όσο δεν αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα στα όρια του 1967 και δεν επιτρέπεται η επιστροφή των προσφύγων. Αν αυτό γίνει, είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη».

Από την άλλη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση φάνηκε έτοιμη «να τιμήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Παλαιστινιακή Αρχή, εφόσον το Ισραήλ δεν εμμείνει στη μη εφαρμογή τους, από την πλευρά του». Υποστήριξε, επίσης, ότι η οργάνωση συμφώνησε σε μια ετήσια εκεχειρία. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας ότι «υπάρχει δυνατότητα προόδου, αλλά χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη». Υπογράμμισε πως είναι «σαφές ότι η "Χαμάς" δεν έχει μέλλον αν δεν αλλάξει, δηλαδή αν δε γίνει ένα πολιτικό κόμμα, του οποίου το στρατιωτικό σκέλος, θα υπακούει στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας».

Ξαφνική ένταση

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες το απόγευμα, στην ισραηλινή πόλη Ναζαρέτ, όταν άγνωστο ζευγάρι, παριστάνοντας τους χριστιανούς, μπήκαν σε ιστορική χριστιανική εκκλησία της πόλης και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα. Εξαγριωμένοι Ισραηλινοί Αραβες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, ενώ στην πόλη έφθασαν ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρι νωρίς το απόγευμα, είχαν τραυματιστεί 7 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ