ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικοινωνιακή συγκάλυψη της άγριας λιτότητας

Με αριθμητικά τρικ ο υπουργός Υγείας «κάλυψε» όλες τις κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία!

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», όπου υπάρχουν περισσότερες από 1.300 κενές οργανικές θέσεις
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», όπου υπάρχουν περισσότερες από 1.300 κενές οργανικές θέσεις
Με μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσπάθησε χτες να συγκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, που προκαλεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σ' αυτόν και τα αναγκάζει να καταβάλλουν απ' την τσέπη τους το 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας. Παρά τον εξωραϊσμό της πολιτικής της κυβέρνησης δεν έγινε δυνατό να αποκρυβεί το γεγονός της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων -καθώς στις προσλήψεις κυριαρχούν οι συμβασιούχοι - και της αφαίρεσης δικαιωμάτων, όπως απαιτούν οι προσαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αριθμητικά τρικ

Ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας τους διαγωνισμούς και τις υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων (οχταμηνιτών και stage), τις προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, είπε ότι το 2007 στα νοσοκομεία θα γίνουν συνολικά 14.707 προσλήψεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι με αυτές καλύπτονται οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους παλιούς (της δεκαετίας του 1980!) οργανισμούς των νοσοκομείων. Αναγνώρισε βέβαια ότι με βάση τη σημερινή ανάπτυξη των νοσοκομείων οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ περισσότερες - οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι τουλάχιστον 25.000 για τους νοσηλευτές και 3.000 για τους γιατρούς.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ομολογούσε πριν ενάμιση περίπου χρόνο (26.6.2006) ότι χρειάζονται 20.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα επόμενα τέσσερα χρόνια μόνο για να ανακουφιστεί το σύστημα απ' τις ελλείψεις. Μόνο την τελευταία εξαετία συνταξιοδοτήθηκαν 6.000 νοσηλεύτριες εκ των οποίων 1.930 μέσα στο 2006.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το 2007 έγιναν -μέσω ΑΣΕΠ - 3.186 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών από διαγωνισμούς του 2005 και του 2006. Εκτός ΑΣΕΠ έγιναν προσλήψεις 300 γιατρών - προωθούνται μέσω των Συμβουλίων Κρίσης των γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) - και 1.200 ειδικευόμενων γιατρών - εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί οι 750. Επίσης, προσλήφθηκαν 3.000 με τα προγράμματα stage - έχουν τοποθετηθεί κατά 50% - και 1.000 με οκτάμηνες συμβάσεις.

Υποσχέθηκε ακόμα την πρόσληψη -μέσω ΑΣΕΠ - 1.291 ατόμων (πλην νοσηλευτών και γιατρών) όλων των κλάδων και 2.000 νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για να ολοκληρωθούν όμως οι διαγωνισμοί θα χρειαστούν περισσότερα από 1-2 χρόνια. Επίσης, υποσχέθηκε την πρόσληψη 1.500 οχταμηνιτών νοσηλευτών.

Στόχος και η «διευθέτηση»

Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός έφτασε αισίως στις 14.107 προσλήψεις, την ίδια ώρα που ακόμα και το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν καλύπτει πάνω από 700 το πολύ προσλήψεις! Πρόσθεσε ακόμα τις υποσχέσεις για 4.500 γιατρούς - 3.300 ειδικευμένοι και 1.200 ειδικευόμενοι, που «ξεκινάει η πρόσληψή τους και ολοκληρώνεται το 2009». Οι προσλήψεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσαρμογής των εφημεριών σε κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005, που προβλέπει εβδομαδιαίως 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους. Βέβαια, τα παραπάνω όρια κατανέμονται - δηλαδή διευθετούνται - σε ετήσια βάση για τους ειδικευόμενους και σε τετράμηνη βάση για τους ειδικευμένους.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συμφωνήσει με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας γι' αυτό το θέμα «χωρίς να υπάρχει ασυμβατότητα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο».

Οταν τέθηκε απ' τον «Ρ» το ερώτημα πώς μπορεί να επιτευχθεί η συμβατότητα με την κοινοτική οδηγία, που προβλέπει ρητά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αριστείδης Καλογερόπουλος, απάντησε ότι «απ' τη στιγμή που υπάρχει κλαδική σύμβαση, μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνουμε ειδικές ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις εθνικές ανάγκες των συστημάτων Υγείας», για να καταλήξει βαρύγδουπα: «Ο πρωταρχικός ρόλος είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι θεωρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Βέβαια, στις αυταπάτες διασφάλισης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας συμβάλλουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών.

Σε κλοιό λιτότητας

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός για το 2008 προβλέπει αύξηση 9,4% των κονδυλίων σε σχέση με το 2007, αλλά τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κλοιό λιτότητας. Εκφραση αυτής της πολιτικής είναι και η νέα σώρευση χρεών 3 δισ. ευρώ των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ρυθμίσει χρέη 2,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2004.

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), είπε, μεταξύ των άλλων, ότι θα προβλέπει την «ελεύθερη επιλογή γιατρού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ» για το πώς θα γίνει αυτή η «ελεύθερη επιλογή» και χωρίς να μπορεί να δώσει ακριβή - κατά την έκφρασή του - στοιχεία ο Αριστείδης Καλογερόπουλος είπε: «Υποτίθεται ότι όλοι οι ιδιώτες γιατροί που επιθυμούν να ενταχθούν και να δεχτούν τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορούν να είναι μέλη. Οπότε μπορείτε να πάτε στον ιδιώτη γιατρό αντί να πάτε στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο». Μ' άλλα λόγια, εξοβελίζεται ο Οικογενειακός Γιατρός και η πρόληψη και η ΠΦΥ θα περιοριστούν σε διάφορες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ή άλλους φορείς, όπως οι δήμοι...

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Σταθερά στη ρότα των εφοπλιστών

Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις από τις εκφυλισμένες και νόθες διαδικασίες

Με κάλπικους συσχετισμούς, που παραχαράσσουν πλήρως τη θέληση και την έκφραση των ναυτεργατών, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συνεχίζει να πορεύεται στη ρότα της πλήρους υποταγής στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε, για πολλοστή φορά, στο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που έγινε χτες στην αίθουσα του ΟΛΠ και αποτέλεσε μία ακόμα παρασυναγωγή, με εκφυλιστικές διαδικασίες. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας ελέω του νομοθετικού τερατουργήματος 330/76 και όλου αυτού του εκτρωματικού νομοθετικού πλέγματος, το οποίο διατηρούν σε ισχύ, κατ' εντολή των εφοπλιστών, αλλοιώνοντας τους συσχετισμούς στο ναυτεργατικό και συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Με το «καλημέρα» των εργασιών, ο θριαμβευτής ήταν ήδη η νοθεία. Στο «σώμα» βρίσκονταν αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με την απλή αναλογική, με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, αλλά και διορισμένοι! Από τους 109 αντιπροσώπους που θα έπρεπε να ήταν παρόντες, λόγω του κατάπτυστου περιορισμού του ενός δεκάτου, που περιέχει το εκτρωματικό καταστατικό της ΠΝΟ, ήταν 74! Δηλαδή τουλάχιστον 4.500 ψήφοι ναυτεργατών πετάχτηκαν στα σκουπίδια!

Στην εισήγηση, που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Ι. Χαλάς, υπήρχαν μεν κάποιες διαπιστώσεις για την κατάσταση των ναυτεργατών - είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ετήσιο Γενικό Συμβούλιο είναι και λιγότεροι οι αντιπρόσωποι (74 φέτος, 78 πέρσι) γιατί μειώνονται οι ψηφίσαντες στα σωματεία - όμως η δράση της Ομοσπονδίας εξαντλείται σε ...επιστολές και συναντήσεις.

Σφυροκόπημα από τις ταξικές δυνάμεις

Η πλειοψηφία δέχτηκε «σφυροκόπημα» από τις ταξικές δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ). Ο Ισίδωρος Μάκρας, ο Παναγιώτης Τσουτσούλης, ο Θανάσης Ευαγγελάκης - όλοι από το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ - που πήραν το λόγο, αλλά και ο πρόεδρος της Ενωσης Μηχανικών Σάββας Τσιμπόγλου κατήγγειλαν ευθέως την πλειοψηφία για συναλλαγή με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και αποχώρησαν καταγγέλλοντας την παρωδία. Μάρτυρες των όσων έγιναν στο Συμβούλιο ήταν το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ», που είναι σε επίσχεση εργασίας, επειδή τους οφείλονται τα δεδουλευμένα δύο μηνών και τα αναδρομικά του 2007 και εκπρόσωποι του Συντονιστικού των Μηχανικών που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, οι οποίοι είχαν κληθεί από τη ΝΣΚ.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Υπάγονται στη Συλλογική Σύμβαση

Οι εργάτες γης υπάγονται στους εργατικούς κανόνες και στην εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι στο ΙΚΑ, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 36/2007 απόφαση του Αρείου Πάγου. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργάτες γης δεν έχουν πράσινη κάρτα και προσλήφθηκαν με προφορική σύμβαση εργασίας.

Η υπόθεση αφορά Αλβανούς υπηκόους, που βρίσκονταν «παράνομα» στην Ελλάδα και προσλήφθηκαν ως εργάτες σε γεωργική επιχείρηση (θερμοκήπια και κτήματα σε Μαραθώνα, Βαρνάβα και Κάτω Σούλι Αττικής). Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δούλευαν έξι ημέρες τη βδομάδα και δύο Κυριακές το μήνα.

Σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση, οι εργάτες γης πρέπει να εργάζονται 40 ώρες τη βδομάδα. Για την υπερωριακή απασχόληση προβλέπονται αμοιβές προσαυξημένες κατά 50%. Για τη μη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση (πάνω από 120 ώρες το χρόνο), για κάθε ώρα εργασίας πρέπει να λάβουν το προβλεπόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 150% και για εργασία τις Κυριακές ή σε άλλες αργίες δικαιούνται προσαύξηση 75% του ημερομισθίου τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ