Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Υπάγονται στη Συλλογική Σύμβαση

Οι εργάτες γης υπάγονται στους εργατικούς κανόνες και στην εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι στο ΙΚΑ, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 36/2007 απόφαση του Αρείου Πάγου. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργάτες γης δεν έχουν πράσινη κάρτα και προσλήφθηκαν με προφορική σύμβαση εργασίας.

Η υπόθεση αφορά Αλβανούς υπηκόους, που βρίσκονταν «παράνομα» στην Ελλάδα και προσλήφθηκαν ως εργάτες σε γεωργική επιχείρηση (θερμοκήπια και κτήματα σε Μαραθώνα, Βαρνάβα και Κάτω Σούλι Αττικής). Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δούλευαν έξι ημέρες τη βδομάδα και δύο Κυριακές το μήνα.

Σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση, οι εργάτες γης πρέπει να εργάζονται 40 ώρες τη βδομάδα. Για την υπερωριακή απασχόληση προβλέπονται αμοιβές προσαυξημένες κατά 50%. Για τη μη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση (πάνω από 120 ώρες το χρόνο), για κάθε ώρα εργασίας πρέπει να λάβουν το προβλεπόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 150% και για εργασία τις Κυριακές ή σε άλλες αργίες δικαιούνται προσαύξηση 75% του ημερομισθίου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ