ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Μέτωπο για την αποτροπή του ξεπουλήματος ΔΕΚΟ και τραπεζών
  • Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών
  • Οι ΔΕΚΟ μπορούν, με προϋποθέσεις, να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης
  • Μοναδική διέξοδος, για όσους θίγονται από την πολιτική ενσωμάτωσης στην ΕΕ, η συγκρότηση μετώπου που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς

Ολοι όσοι επιθυμούν να αντισταθούν στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, όσοι καταλαβαίνουν πως στις ΔΕΚΟ σήμερα χρειάζεται να αντισταθούν για να υπερασπιστούν το 8ωρο, γενικότερα τις εργασιακές σχέσεις, που καταχτήθηκαν με αγώνες και κόπο όλα αυτά τα χρόνια, ας ενώσουν τις δυνάμεις τους με όσους ήδη αντιστέκονται και παλεύουν. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε με την παρέμβασή του ο Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος τόνισε πως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας όχι μόνο είναι θέμα πολιτικό, αλλά και όλο και περισσότεροι εργάτες, αγρότες και μικρομεσαίοι, αρχίζουν να κατανοούν πως τα συμφέροντα των εργαζομένων δε συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ανάμεσα στ' άλλα ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε:

"Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, μία προσπάθεια ενσωμάτωσης στην ΕΕ, στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα και σε όλες τις δομές της.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση με το σύνθημα του δήθεν εκσυγχρονισμού να προχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ποιο κερδοφόρων. Η προσπάθεια αυτή περνάει από πολλά στάδια. Ξεκινώντας από πραγματικά προβλήματα, που η δική τους κακοδιαχείριση συσσώρευσε όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν είναι παραγωγικές, ότι ο δημόσιος τομέας δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία και είναι υπεύθυνος για την οξύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Για να πειστεί η κοινή γνώμη, γίνεται μία τεράστια εκστρατεία, όπου συμμετέχουν αναλυτές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, γράφονται άρθρα στις εφημερίδες, στον περιοδικό Τύπο, γίνονται ειδικές εκπομπές από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Και προπαντός προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις διάφορες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, για να τους χρεώσουν την όποια δυσκολία παρουσιάζεται λόγω αυτών των κινητοποιήσεων. Δεν κυκλοφορούν τα λεωφορεία γιατί οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών; τότε θυμούνται το επιβατικό κοινό, την ταλαιπωρία που υφίσταται και αραδιάζουν τα προνόμια των εργαζομένων στον κλάδο. Απεργούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ; όλα τα μέσα ενημέρωσης αναλύουν τις αποδοχές τους και υπογραμμίζουν ότι οι συντεχνίες των "ρετιρέ" υπερασπίζονται τα προνόμιά τους. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζουν την κοινή γνώμη να αποδεχτεί τη δική τους αλήθεια, ότι δηλαδή η κακή κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο τομέα οφείλεται στο γεγονός πως το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως οι ιδιώτες και πως στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με μεγαλύτερη συνέπεια.

Σκόπιμη αποσιώπηση

Αποσιωπούν το γεγονός ότι αν οι ΔΕΚΟ βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι επί πολλά χρόνια λειτούργησαν με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Π.χ. η ΔΕΗ μέχρι σήμερα εξακολουθεί να προσφέρει ενέργεια στην πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ με προνομιακούς όρους, κάτω του κόστους.

Αποσιωπούν το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησαν, όπως όφειλαν, στον έγκαιρο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους και στην παραγωγική ανασυγκρότησή τους. Αντίθετα, τις χρησιμοποίησαν ρουσφετολογικά για μικροκομματικά συμφέροντα, κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους σε αυτές, ώστε να τους χρησιμοποιήσουν σαν εκλογικό μηχανισμό.

Ακόμα αποσιωπούν το γεγονός ότι η ύπαρξη των ΔΕΚΟ είναι αναγκαία,ότι ακριβώς οι ΔΕΚΟ μπορούν - φυσικά όχι όπως είναι σήμερα, αλλά αφού εξυγιανθούν - μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μοχλό για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, μπορούν να διευκολύνουν την ορθολογικότερη οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών. Με λίγα λόγια μπορούν να βοηθήσουν να βγει η χώρα από την κρίση.

Αποσιωπούν τον κοινωνικό χαραχτήρα αυτών των επιχειρήσεων και το γεγονός πως μια σειρά από τέτοιες υπηρεσίες παρέχονται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, όπως φως, ενέργεια, τηλέφωνο, συγκοινωνίες και γι' αυτό είναι αδιανόητο αυτές οι υπηρεσίες να έχουν ή να αποκτήσουν κερδοσκοπικό χαραχτήρα. Σήμερα οι ΔΕΚΟ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εξυπηρετούν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αυτό δε θα ήταν δυνατό να γίνει αν οι επιχειρήσεις αυτές ανήκαν σε ιδιώτες και πως θα παύσουν να προσφέρονται αν περάσουν στους ιδιώτες, εφόσον ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες θα είναι ζημιογόνες.

Οι τράπεζες

Ιδιαίτερη σημασία αποχτάει για τη χώρα μας η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών,που συστηματικά προωθείται. Στις μέρες μας οι λεγόμενες κλασικές τραπεζικές εργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υποχωρήσει, με τάσεις γρήγορης ανόδου της κερδοσκοπικής κίνησης του πολυεθνικού κεφαλαίου, από αγορά σε αγορά, με τεράστια οφέλη, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των εργαζομένων. Η απελευθέρωση του πιστωτικού συστήματος, αλλά και η θεσμοθέτηση σειράς διατάξεων για την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οδήγησαν τις τράπεζες και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες και στην Ελλάδα στην εμφάνιση μεγάλης κερδοφορίας, έξω από τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Αν λοιπόν τώρα, παρά την παρέμβαση του κράτους, έχουν έναν τέτοιο προσανατολισμό, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί όταν οι τράπεζες θα περάσουν στους ιδιώτες. Αν σήμερα οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, γιατί γίνονται με ιδιαίτερα βαρείς όρους, καταλαβαίνετε πόσο αυτή η κατάσταση θα επιβαρυνθεί, όταν το όλο σύστημα περάσει στους ιδιώτες.

Ανατροπή των καταχτήσεων

Ομως οι ιδιωτικοποιήσεις για να γίνουν χρειάζεται να προωθηθούν μια σειρά από ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους ιδιοκτήτες να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να κληρονομήσουν τα "βαρίδια", ή όπως οι βιομήχανοι λένε τις "αγκυλώσεις", που λέγονται τα κατακτημένα με αγώνες και αίμα δικαιώματα και που διασφαλίζουν στοιχειωδώς τους εργαζόμενους. Ετσι απαιτούν, και ορισμένες φορές το καταφέρνουν, την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις ιδιαίτερα. Τις απαιτήσεις τους αυτές τις θεσμοθετούν σε επίπεδο ΕΕ, τις κωδικοποιούν στη Λευκή Βίβλο και προσπαθούν να τις περάσουν και στη χώρα μας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εχουν περάσει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ και τώρα προχώρησαν να προετοιμάσουν το θεσμικό πλαίσιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σ' αυτές.

Με λίγα λόγια οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ταυτόσημες με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ισχυρό μέτωπο αντίστασης

Το πρόβλημα επομένως είναι πολιτικό. Τα συμφέροντα των μονοπωλίων δε συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αυτό όλο και περισσότεροι εργάτες, αγρότες, ακόμα και μικρομεσαίοι αρχίζουν να το κατανοούν.

Πιστεύουμε πως όλοι αυτοί, που τα συμφέροντά τους θίγονται από τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, όλοι αυτοί που αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, όλοι αυτοί μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν έγκαιρα.

Μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ενωτικό πατριωτικό μέτωπο, ένα μέτωπο με αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό και δημοκρατικό προσανατολισμό, που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα σαρώσουν τα κόμματα της υποταγής στους ξένους και θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της χώρας. Οι αγώνες που σήμερα ο λαός μας ξεδιπλώνει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, που καταπατούνται όλο και περισσότερο, καθώς και των κατακτήσεων που πέτυχαν οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες δεκαετίες, θα βρίσκουν δικαίωση, στο βαθμό που θα προωθείται η ενότητά του, με πολλαπλές συσπειρώσεις, μέχρι τη συγκρότηση του μετώπου.

Σ' αυτή τη διαδικασία το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις. Τα μέλη και τα στελέχη του θα πρωτοστατήσουν στην οικοδόμησή του. Σ' αυτό το μέτωπο έχουν θέση κοινωνικές ομάδες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικές δυνάμεις, κόμματα ή ομάδες που το λαϊκό κίνημα θα δημιουργήσει και θα υιοθετούν βασικά αιτήματα του λαού μας και θα συμφωνούν ότι μοχλός των εξελίξεων είναι η πάλη του λαού μας. Το μέτωπο θα αποκτήσει πολιτική οντότητα, θα επεξεργαστεί το πρόγραμμά του, θα οικοδομήσει τις οργανώσεις του παντού, όπου ζουν και δουλεύουν οι Ελληνες - στις επιχειρήσεις, στις γειτονιές, στη νεολαία.

Αυτή η πολιτική ενότητας που προτείνει το Κόμμα μας έχει πάρα πολύ καλά κατανοηθεί από την άρχουσα τάξη της χώρας μας και από όσους σήμερα την υπηρετούν ή έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα. Κόπτονται δήθεν για το Κόμμα μας, ότι τάχα έχει λαθεμένη πολιτική συμμαχιών και μας λένε να προσαρμοστούμε, να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μην είμαστε τόσο σκληροί προς τα άλλα κόμματα, γιατί τάχατες έτσι απομονωνόμαστε.

Αφορά την πλειοψηφία

Εμείς πιστεύουμε πως η ενότητα του λαού μας μπορεί να βρει την έκφρασή της στην προσπάθεια οικοδόμησης αυτού του μετώπου, όπου μπορεί και πρέπει να συμμετέχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους αγωνιστές, που σήμερα βρίσκονται κάτω από την επιρροή των άλλων κομμάτων, τους λέμε πως οι πόθοι τους, οι στόχοι τους, οι προσδοκίες τους, τα όνειρά τους για να υλοποιηθούν, πρέπει να παλέψουν, να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεσή τους.

Ολοι όσοι επιθυμούν να αντισταθούν στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ,στη μετατροπή των μεγάλης σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων σε πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρίες, που στην πράξη σημαίνει αφελληνισμός τους και μετατροπή τους σε παραρτήματα των πολυεθνικών, όσοι καταλαβαίνουν πως στις ΔΕΚΟ σήμερα χρειάζεται να αντισταθούν για να υπερασπιστούν το 8ωρο, γενικότερα τις εργασιακές σχέσεις, που κατακτήθηκαν με αγώνες και κόπο όλα αυτά τα χρόνια, ας ενώσουν τις δυνάμεις τους με όσους ήδη αντιστέκονται και παλεύουν.

Οσοι σήμερα δεν ανέχονται το ξεπούλημα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, όσοι βλέπουν πως αύριο θα ξεπουληθούν το ΙΚΑ και οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, στους ιδιώτες, ας συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου πάλης.

Οσοι κατανοούν τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας ας συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού πλατιού μετώπου παιδείας, όπου μαζί γονείς, καθηγητές, μαθητές, εργαζόμενοι, συνδικάτα θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για μια καλύτερη σύγχρονη παιδεία, ας συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου στο χώρο της υγείας, στο χώρο της παιδείας. Οσοι βλέπουν την ανάγκη να διεξαχθεί ένας κοινός αγώνας,για να μην κατεδαφιστεί το σύστημα ασφάλειας της χώρας μας, με τις ρυθμίσεις που επεξεργάστηκε η ΕΕ και ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση, ας αντισταθούν ενωμένοι, ας παλέψουν ενωμένοι.

Ας παλέψουν για να ανοίξει ο δρόμος, όχι στο ξεπούλημα, όπως θέλουν οι κάλπικοι εκσυγχρονιστές, αλλά ας ανοίξουν το δρόμο στην ανασυγκρότηση της χώρας, στον εκσυγχρονισμό της, που μόνο ένα περιεχόμενο μπορεί να έχει: την εξυπηρέτηση του λαού.

Ολοι σχεδόν, σήμερα, είμαστε πεισμένοι πως οι συμφωνίες του Μάαστριχτ πρέπει να ανατραπούν ή τουλάχιστον να δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να αποφασίσει για την αποδοχή τους ή όχι. Να ένα επιμέρους ζήτημα γύρω από το οποίο θα μπορούσανε να συσπειρωθούν εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι,νεολαίοι, γυναίκες, επιστήμονες, τίμιοι άνθρωποι, που σήμερα ιδεολογικά βρίσκονται στο χώρο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ. Ολοι όσοι πιστεύουν πως πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, ας ενώσουν τη φωνή τους, ας μαζέψουν υπογραφές, ας πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού μας για το περιεχόμενο των συμφωνιών".

Χρειάζεται επίμονη και κοπιαστική δουλιά

"Κλειδί" η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα

Η αντιμετώπιση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, αλλά και της συνολικότερης προσπάθειας ξεπουλήματος μιας σειράς επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου. Η σύσταση αυτού του μετώπου μπορεί να είναι δύσκολη, επίπονη, αλλά ταυτόχρονα είναι και απαραίτητη και θα πρέπει να συνδέει το συγκεκριμένο αγώνα με την ανάγκη συνολικότερης αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στον τόπο μας. Σ' αυτή τη διαπίστωση - καθήκον συνέκλιναν όλοι οι εργαζόμενοι στις παρεμβάσεις τους.

Πολλοί ομιλητές, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την "Ολυμπιακή Αεροπορία", τον ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ και άλλους χώρους, αναφέρθηκαν με μελανά χρώματα στην επίθεση της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις, η οποία γίνεται, όπως είπε ένας εργαζόμενος, επειδή "η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων θα κάνει πιο ελκυστικές τις ΔΕΚΟ για το ιδιωτικό κεφάλαιο".

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέτασαν κάτω από αυτό το πρίσμα την επίθεση στο ωράριο εργασίας, στις συνθήκες εργασίας, στις κλαδικές κατακτήσεις, στις αμοιβές, στην ειδικευμένη εργασία, στην πλήρη απασχόληση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανάγκη αλλαγών του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο επιτακτικό ερώτημα "τι να κάνουμε;" δόθηκε απάντηση από τους εργαζόμενους αρκετών χώρων. Από τη ΔΕΗ ενδεικτικά - για την οποία ήδη υπάρχει νόμος για την ιδιωτικοποίησή της - τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις συνέπειες του ξεπουλήματος αυτών των επιχειρήσεων. Να γίνουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Να γίνουν συσπειρώσεις με άλλους που θίγονται από την ίδια πολιτική, όπως οι αγρότες. Η προτροπή αυτή "έδεσε" και με όσα είχε πει πιο πριν ο Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος διαπίστωσε πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι οι δυσμενείς αλλαγές αφορούν άμεσα και στους ίδιους και ότι δεν πρόκειται αυτοί να εξαιρεθούν.

Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα θεωρήθηκε κλειδί για την ανάπτυξη του αγωνιστικού μετώπου, ενώ διαπιστώθηκε ότι "οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται και με πιο συγκεκριμένο τρόπο βάζουν για πρώτη φορά ζήτημα ανατροπής της πολιτικής που ασκείται".

Τέλος, τονίστηκε ότι είναι μονόδρομος για τους κομμουνιστές εργαζόμενους η καθημερινή προσπάθεια για διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου.

Η ύπαρξη των ΔΕΚΟ είναι αναγκαία και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μοχλό για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξης της χώρας σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, μπορούν να διευκολύνουν την ορθολογικότερη οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών. Με λίγα λόγια μπορούν να βοηθήσουν να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό τονίστηκε στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Αχτίδα ΔΕΚΟ - Τραπεζών του ΚΚΕ με θέμα: "Για ΔΕΚΟ - Τράπεζες στην υπηρεσία του λαού".

Στην εκδήλωση αποκαλύφθηκε ο ρόλος και η σημασία της ασκούμενης από την κυβέρνηση πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και η συμπόρευση της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ με τις επιλογές της πλήρους υποταγής της χώρας στη Συμφωνία του Μάαστριχτ και στα προγράμματα "σύγκλισης". Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η πορεία και η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας είναι ταυτισμένη με την προσπάθεια για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αμφισβήτηση και καταπάτηση κάθε δικαιώματος και κατάχτησης των εργαζομένων.

Στον αντίποδα μια τέτοιας προοπτικής οι κομμουνιστές προτείνουν την έγκαιρη αντίδραση όλων όσοι θίγονται από τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, όλων όσοι αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της πατρίδας και την ένταξή τους σ' ένα ισχυρό ενωτικό, πατριωτικό μέτωπο, ένα μέτωπο με αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό και δημοκρατικό προσανατολισμό, που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, που θα σαρώσουν τα κόμματα της υποταγής στους ξένους και θ' ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της χώρας.

Στην εκδήλωση, τις θέσεις του ΚΚΕ ανέλυσε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από πολλούς παρευρισκόμενους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Διαρθρωτικές αλλαγές" για μεγαλύτερα κέρδη!

Η παρέμβαση του Αντώνη Αντύπα, γραμματέα της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών, στα πλαίσια της γενικής κατεύθυνσης που υπάρχει για ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων - κερδοφόρων ή ζημιογόνων - κατήγγειλε στην ομιλία του ο Αντ. Αντύπας γραμματέας της ΕΣΑΚ - Τραπεζών.

Οπως τόνισε, στην κυβερνητική πολιτική προτάσσεται το σλόγκαν "εδώ και τώρα διαρθρωτικές αλλαγές", καθώς οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αξιώνουν εντατικότερους ρυθμούς υπερσυγκέντρωσης, για να αποκτήσουν πιο γρήγορα κέρδη. Στις τράπεζες, ανέφερε, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων άρχισε με δειλά βήματα, σε μικρές αρχικά, όπως η Κεντρικής Ελλάδος, η Αττικής κλπ. Σήμερα όμως, τόνισε, όλες οι τράπεζες έχουν μπει σε μια ρότα ιδιωτικοποίησης, ακόμα και η κραταιά Εθνική Τράπεζα, αφού πάνω από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχής. Κάτω από την προοπτική αυτή, σημείωσε, αναπτύσσονται αγώνες στο χώρο των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά αυτό παρατηρείται στο "παραπέντε", δηλαδή μόλις εξαγγέλλεται το ξεπούλημα. Σαν παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της Τράπεζας Μακεδονίας - θράκης. Σε σχέση με αυτό επισήμανε την ανάγκη να γίνει πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, ώστε να καταστεί δυνατόν να συνδεθούν οι μικροί αγώνες με τους μεγάλους στόχους. Διότι, όπως ανέφερε, και οι πιο μαζικοί αγώνες σε ένα χώρο, εάν δε συνδέονται με αιτήματα γενικότερης αλλαγής ή και ανατροπής, δε θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προσχεδιασμένη υπονόμευση

Η παρέμβαση του Γιώργου Κρίκα, μέλους της διοίκησης ΟΜΕ - ΕΛΤΑ

Ο Γιώργος Κρίκας, αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία του Δημόσιου Ταχυδρομείου, που αποτυπώνεται στην εκτίναξη των ελλειμμάτων του στα 70 δισ. δρχ., στη χειροτέρευση των προσφερόμενων υπηρεσιών του, στην αποδιάρθρωση και τη συρρίκνωσή του. Αυτή η πορεία, είπε, δεν ήταν τυχαία. Αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου που παραδίδει και τα ΕΛΤΑ στα χέρια των ιδιωτών. Ηταν μέρος μιας πολιτικής που συμμορφώνεται με τα συμφέροντα και τις επιλογές κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ντόπιου κεφαλαίου.

Σήμερα ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι (όμιλος Κόκκαλη, Ομιλος "Ιντεραμέρικαν", το γκρουπ της Τράπεζας Πίστεως κ.ά.) εκδηλώνουν ενδιαφέρον επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στα Ταχυδρομεία, εφόσον αυτά αναδιοργανωθούν και λειτουργήσουν φυσικά με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η εφαρμογή του νόμου 2414 άρχισε. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα περάσει πριν απ' όλα μέσω της κατάργησης των μέχρι τώρα κατακτήσεων των εργαζομένων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα που αναμφισβήτητα πρέπει να έχουν τα ταχυδρομεία.

Ας ψάξουν αλλού για προνόμια

Η παρέμβαση του Χρήστου Σταμούλου, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Την ανάγκη συγκρότησης ισχυρού λαϊκού μετώπου, με ραχοκοκαλιά το ΚΚΕ, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολό της, επισήμανε ο Χρ. Σταμούλος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Ο ομιλητής στηλίτευσε τη στάση κυβέρνησης και ΜΜΕ, που τον τελευταίο καιρό βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη για τα δήθεν προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή έχει αποκλειστικό στόχο τη συκοφάντηση των εργαζομένων στα μάτια των "φυσικών τους συμμάχων, που είναι το επιβατικό κοινό".

Υπογράμμισε ότι προνόμιο δεν είναι να δουλεύεις 31 μέρες το μήνα και περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα, ούτε να είσαι στο τιμόνι στα 60 σου χρόνια. Αντίθετα, υπογράμμισε, τα προνόμια να τα ψάξει η κυβέρνηση στα 300 δισ. δραχμές που έχει χαρίσει στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ και στον ΟΑΣ, στο 1 τρισ. δραχμές που έχει καρπωθεί η γερμανική εταιρία ΧΟΧΤΙΦ, για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, στα 500 δισ. δραχμές που καρπώθηκε η ΠΕΣΙΝΕ, στα 30 δισ. δραχμές που καρπώθηκαν οι μεγαλοκαναλάρχες και στα 200 δισ. δραχμές που χαρίστηκαν σε Λάτση και Βαρδινογιάννη. Σημείωσε ότι για τη σημερινή εικόνα των αστικών συγκοινωνιών ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική του ξέφρενου και υπέρογκου δανεισμού των συγκοινωνιακών φορέων, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, αντί να ακολουθήσουν την πολιτική επιδότησης των αστικών συγκοινωνιών.

Θίγεται το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων

Η παρέμβαση του Παναγιώτη Τσουκαλά, μέλους της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Με τη σημερινή εκδήλωση έγινε προσπάθεια από την κομματική οργάνωση των ΔΕΚΟ, να βρούμε τρόπους για να απαντήσουμε στη στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία έχει δρομολογηθεί πριν 10 χρόνια, αλλά τώρα, λόγω και της αλλαγής των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών, προβαίνει σε άμεση εφαρμογή της με πιο βίαιο τρόπο, παραμερίζοντας το διάλογο που υποτίθεται ότι θα γινόταν, σημείωσε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς.

Μετά από καιρό έχουμε κινητοποιήσεις στο σύνολο των ΔΕΚΟ. Διαμορφώνονται κάποιες προϋποθέσεις αγώνα, αλλά χρειάζεται να εξετάσουμε τις αδυναμίες μας και να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες. Αυτό που θα πρέπει να είναι πάντως ξεκάθαρο, είναι το γεγονός ότι η λειτουργία των ΔΕΚΟ με "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", με κριτήριο το κέδρος δηλαδή, που προωθούνε, δε θίγονται μόνο οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αλλά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, αφού οι επιχειρήσεις αυτές θα αποψιλωθούν από κάθε κοινωφελές χαρακτηριστικό τους. Στον ίδιο βαθμό δε θα μπορούν τέτοιες επιχειρήσεις να έχουν στο εσωτερικό τους δημοκρατικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων.

Γευόμαστε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους

Η παρέμβαση του Βαγγέλη Δανέζη, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων "Ολύμπικ Κέτερινγκ"

Η πάλη ενάντια στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση χρειάζονται σκληροί αγώνες και ενίσχυση του ΚΚΕ.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Βαγ. Δανέζης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων "Ολύμπικ Κέτερινγκ". Για τη σημερινή εικόνα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" - είπε - δε φταίει ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρίας, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι σ' αυτή, αλλά η έλλειψη επιδότησης επί σειρά ετών για το κοινωνικό έργο που προσφέρει, καθώς επίσης η ρουσφετολογική πολιτική και οι πελατειακές σχέσεις που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις. Ο ομιλητής κατήγγειλε ότι με τη σκανδαλώδη και αποικιοκρατική σύμβαση με τους Γερμανούς για τη μετεγκατάστασή της "Ολυμπιακής" στα Σπάτα, η εταιρία θα δαπανήσει 120 δισ. δραχμές, θα έχει σε έκταση μικρότερες εγκαταστάσεις απ' αυτές που έχει σήμερα, θα πληρώνει ενοίκιο, ενώ θα χάσει και πολλές κερδοφόρες υπηρεσίες οι οποίες θα ανατίθενται από την κατασκευάστρια εταιρία με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς σε ιδιώτες.

Ο Βαγ. Δανέζης καταλήγοντας τόνισε ότι σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ΟΑ θέτει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με μια σειρά απαγορευτικούς όρους και δεσμεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ