ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Ολα στο "παζάρι"!

Η κυβέρνηση διαλύει την επιχείρηση και η πλειοψηφία του σωματείου τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την αποδοχή των εκβιασμών κυβέρνησης - διοίκησης εταιρίας, να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας για το '97 - σε πρώτη φάση - αποφάσισαν με πραξικοπηματικό τρόπο, οι πρασινογάλαζες πλειοψηφίες των ΔΣ των σωματείων της ΣΟΦΤΕΞ!

Την προηγούμενη Πέμπτη ο Α. Γεωργίτσης,διευθύνων σύμβουλος της ΣΟΦΤΕΞ και εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ, κάλεσε το σωματείο της Αθήνας και ζήτησε να προσυπογράψει "κατάλογο" περικοπής δικαιωμάτων, γιατί διαφορετικά δε θα χρηματοδοτηθεί η εταιρία απ' τις τράπεζες και θα κλείσει. Την επόμενη μέρα τους ξανακάλεσε για να τους πει ότι πρέπει άμεσα να αποδεχτούν να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση. Ταυτόχρονα, παρουσίασε επιστολή του σωματείου της Δράμας, με τις υπογραφές προέδρου και γραμματέα, που το είχε ήδη αποδεχτεί! Η σχετική επιστολή ήταν εν αγνοία των υπολοίπων μελών του ΔΣ, που κλήθηκαν να την επικυρώσουν εκ των υστέρων..!

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο, συνεδρίασε το ΔΣ του σωματείου της Αθήνας και αποφάσισε με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά, να απορρίψει την αντεργατική πρόταση κυβέρνησης - εταιρίας και να συγκαλέσει γενική συνέλευση για χτες. Το Σάββατο το πρωί, ωστόσο, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Ιμπρης,συγκαλεί εκτάκτως νέο ΔΣ και μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν, ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση. Τελικά, αποφασίζεται να παραχωρηθεί η συλλογική σύμβαση και να αναβληθεί η συνέλευση για μεθαύριο Πέμπτη. Κατά αυτής της απόφασης τάχθηκαν η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ και η "Συμπαράταξη".

Την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας καταγγέλλει η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ και τονίζει: "Η αρχή έγινε με ευθύνη της πλειοψηφίας και πολύ φοβόμαστε, ότι το επόμενο διάστημα θα απαιτήσουν να τους παραχωρήσουμε και άλλα δικαιώματα". Καλεί δε τους εργαζόμενους να πουν "όχι" στο ξεπούλημα των κατακτήσεων.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ορατός ο κίνδυνος συρρίκνωσης

Εκποίηση των μετοχών της ΕΤΒΑ και της ΕΤΕΒΑ σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Το δρόμο της εκποίησης φαίνεται πως παίρνει οριστικά το "Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης",στα πλαίσια της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να "πετάξει από πάνω" της κάθε επιχείρηση που λειτουργεί και με δημόσιο έλεγχο. Ηδη έχει εκφραστεί η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για σταδιακή εκποίηση των μετοχών της ΕΤΒΑ και της ΕΤΕΒΑ,οι οποίες αρνούνται να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε πριν 4 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Τρίτη, η διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων στο "Χαλυβουργείο" θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να της γνωστοποιηθεί η συνολική και τελική πρόταση για το μέλλον της επιχείρησης.

Στην επιχείρηση απασχολούνται σήμερα 530 εργαζόμενοι σε μόνιμη βάση και άλλοι 150 - 170 μέσω των εργολάβων που έχουν μπει σε τμήματα του εργοστασίου, μετά τις μαζικές απολύσεις του '92-'93. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας, που θα γίνει πιθανά στις 27 Ιούνη, θα προχωρήσει η διαδικασία εκποίησης των μετοχών της ΕΤΒΑ, η οποία μαζί με την ΕΤΕΒΑ κατέχει το 33-35%. Ως πιθανότερη εκδοχή θεωρείται η απορρόφηση του πακέτου των μετοχών από τον ιταλογαλλικό όμιλο,ο οποίος εδώ και χρόνια θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της επιχείρησης, ενώ σήμερα κατέχει πάνω από το 40% των μετοχών. Οι Ιάπωνες που μέχρι τώρα κατέχουν περίπου το 22% των μετοχών, αναμένεται να μείνουν έξω από το παιχνίδι του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετοχών. Ενδιαφέρον είχε δηλώσει στο παρελθόν για το "Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης" και ο Αγγελόπουλος της "Χαλυβουργικής".

Παράλληλα με τα πιο πάνω σενάρια, κάποιοι κάνουν λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση "σαμποτάζ" που ξεκίνησε από το 1992-'93, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος για οριστικό κλείσιμο του "Χαλυβουργείου" και έξοδό του από την αγορά του χάλυβα. Οπως καταγγέλλουν, τα γαλβανισμένα και επικασιτερωμένα προϊόντα, που παράγει το "Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης", παράγονται αντίστοιχα και από τα άλλα εργοστάσια του ιταλογαλλικού ομίλου και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους μεγαλομετόχους. Τέλος, εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υπερτιμολόγηση των πρώτων υλών από τους ίδιους τους μετόχους που προμηθεύουν την εταιρία.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται σε κάθε περίπτωση συρρίκνωση της επιχείρησης και μείωση προσωπικού, ενώ όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα δε θα συναινέσουν σε καμία πρόταση, αν προηγουμένως δε διασφαλιστεί πως όποιος και αν πάρει τον έλεγχο θα προχωρήσει σε επενδύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

A. A.

85Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΟΕ
Βασικά, νόμιμο το δουλεμπόριο!

Στη νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, καταλήγει η Σύνοδος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αναιρώντας προηγούμενη ΔΣΕ!

ΓΕΝΕΥΗ (Του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις, για το ίδιο θέμα, οι κατά κύριο λόγο φραστικές διαφοροποιήσεις και οι εν πολλοίς προαποφασισμένοι ελιγμοί πάνω στα προκαθορισμένα σχέδια συζήτησης, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά - πάγιο φαινόμενο των τελευταίων χρόνων - και της 85ης Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που ξεκίνησε στις 3 Ιούνη στη Γενεύη και ολοκληρώνεται στις 19 Ιούνη.

Ανάμεσα στις πέντε θεματικές ενότητες, ξεχωριστή θέση έχει η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας.Στόχος, η διαμόρφωση μιας ΔΣΕ, που θα νομιμοποιεί τη λειτουργία αυτών των γραφείων, αναθεωρώντας προηγούμενη ΔΣΕ που απαγόρευε τη λειτουργία τους!

Σημαντικά είναι, επίσης, τα θέματα "της προώθησης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις" και της "εργασίας με υπεργολαβία". Τη Συνδιάσκεψη απασχολεί, επίσης, η αλλαγή ενός άρθρου του Καταστατικού της ΔΟΕ και η διερεύνηση συστάσεων για την παραβίαση των συμβάσεων από κυβερνήσεις. "Νομιμοποίηση του δουλεμπορίου",χαρακτήρισε τη ΔΣΕ, που προωθείται, ο Χ. Κατσιώτης,εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην αρμόδια επιτροπή, που συζητά τη διαμόρφωσή της. Στην παρέμβασή του, τόνισε: "Οφείλω να σας ενημερώσω ότι στη χώρα μου η λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας είναι παράνομη. Λειτουργούν στην πράξη, ιδιαίτερα στους ναυτικούς και στην εύρεση απασχόλησης των μεταναστών, κάτω από συνθήκες που δε διστάζω να πω ότι θυμίζουν σύγχρονο δουλεμπόριο".

Η αντίθεση της ΓΣΕΕ δεν ανέτρεψε, βεβαίως, την προώθηση της νέας ΔΣΕ. Επιπλέον δεν έγινε αποδεκτή η θέση της ότι η εύρεση εργασίας, μέσω υπηρεσιών πληροφόρησης, μπορεί να διευκολύνεται από υπηρεσίες που θα συγκροτήσουν κοινωνικοί φορείς. Επίσης, απορρίφθηκε και τρίτη πρότασή της ότι, τουλάχιστον, ο ρόλος των ιδιωτικών γραφείων θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός και όχι ισοδύναμος - όπως προκύπτει από το σχέδιο σύμβασης - με των δημοσίων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστηρίχτηκε ότι στη χώρα μας καλύπτονται οι ανάγκες από τα προβλεπόμενα στο Ν. 2434/96. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι μόνο για τη ΔΣΕ για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας έχουν παρατηρηθεί έντονες αντιθέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, χωρίς όμως να γίνουν δυνατές ανατροπές, λόγω των συσχετισμών.

Συνέχεια ...προγραμμάτων

Η συζήτηση για την απασχόληση στις ΜΜΕ αποσκοπεί στην έκδοση σύστασης και θα ολοκληρωθεί το 1998. Τυπικά, ασχολείται με την ισότιμη μεταχείριση - σε όλα τα επίπεδα - των εργαζομένων στις ΜΜΕ με τους υπόλοιπους. Η ανάγκη της σύστασης προέκυψε από τις απαιτήσεις των ΜΜΕ για διακριτική αντιμετώπιση, προκειμένου να στηριχτεί η λειτουργία τους. Η ΔΟΕ αποδέχεται στο σχετικό κείμενο το αίτημά τους, δίνει κατευθύνσεις για τη στήριξή τους και αναλώνεται σε ορισμένες διατυπώσεις για την "προστασία" των εργαζομένων, ενώ αναφέρεται και στην αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας,αν χρειαστεί!

Η συζήτηση για τις υπεργολαβίες συνάντησε την αντίδραση των εργοδοτών, οι οποίοι δεν ήθελαν να γίνει ΔΣΕ που θα βάλει κάποιους κανόνες στην απασχόληση των εργαζομένων. Τελικά, έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε να γίνει σύμβαση. Το 1998 θα γίνει και η τελική συζήτηση. Η συζήτηση αφορά - σχετικά με τη χώρα μας - τη ΔΕΗ, τις εταιρίες καθαρισμού, πετρελαίου και πολλές άλλες, που τα μεγέθη των υπεργολαβιών είναι μεγάλα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στη Βουλή το πρόβλημα με το ΕΤΕΜ

Το πρόβλημα της ασάφειας της διάταξης που προβλέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζόμενων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά,την οποία εκμεταλλεύτηκε το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου και αρνείται να χορηγήσει τις συντάξεις, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος.

Ειδικότερα, οι υπουργοί ερωτώνται: "Τι αντίκρισμα έχουν τελικά τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση μέτρα "κοινωνικής προστασίας" - στην ουσία "κίνητρα" διάλυσης της βιομηχανίας της χώρας μας - όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όταν το ΕΤΕΜ αρνείται να δώσει στους εργαζόμενους τη σύνταξη; Γιατί, ενώ βγήκε υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις σχετικές ασάφειες ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, δε συμπεριλήφθηκαν σ' αυτήν και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Με δεδομένο ότι πάνω από 550 άτομα παίρνουν ήδη σύνταξη από το ΙΚΑ, τι θα γίνει με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ΕΤΕΜ; Και τέλος, τι γίνεται με τα άλλα Επικουρικά Ταμεία όπως των ηλεκτρολόγων που αποχώρησαν από το ναυπηγείο με βάση το ίδιο καθεστώς;".

Μάχη κατά του δουλεμπορίου δίνουν οι ναυτεργάτες στη χώρα μας, αλλά η σύνοδος της ΔΟΕ λέει "ναι" στα δουλεμπορικά γραφεία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ