Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ορατός ο κίνδυνος συρρίκνωσης

Εκποίηση των μετοχών της ΕΤΒΑ και της ΕΤΕΒΑ σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Το δρόμο της εκποίησης φαίνεται πως παίρνει οριστικά το "Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης",στα πλαίσια της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να "πετάξει από πάνω" της κάθε επιχείρηση που λειτουργεί και με δημόσιο έλεγχο. Ηδη έχει εκφραστεί η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για σταδιακή εκποίηση των μετοχών της ΕΤΒΑ και της ΕΤΕΒΑ,οι οποίες αρνούνται να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε πριν 4 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Τρίτη, η διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων στο "Χαλυβουργείο" θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να της γνωστοποιηθεί η συνολική και τελική πρόταση για το μέλλον της επιχείρησης.

Στην επιχείρηση απασχολούνται σήμερα 530 εργαζόμενοι σε μόνιμη βάση και άλλοι 150 - 170 μέσω των εργολάβων που έχουν μπει σε τμήματα του εργοστασίου, μετά τις μαζικές απολύσεις του '92-'93. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας, που θα γίνει πιθανά στις 27 Ιούνη, θα προχωρήσει η διαδικασία εκποίησης των μετοχών της ΕΤΒΑ, η οποία μαζί με την ΕΤΕΒΑ κατέχει το 33-35%. Ως πιθανότερη εκδοχή θεωρείται η απορρόφηση του πακέτου των μετοχών από τον ιταλογαλλικό όμιλο,ο οποίος εδώ και χρόνια θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της επιχείρησης, ενώ σήμερα κατέχει πάνω από το 40% των μετοχών. Οι Ιάπωνες που μέχρι τώρα κατέχουν περίπου το 22% των μετοχών, αναμένεται να μείνουν έξω από το παιχνίδι του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετοχών. Ενδιαφέρον είχε δηλώσει στο παρελθόν για το "Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης" και ο Αγγελόπουλος της "Χαλυβουργικής".

Παράλληλα με τα πιο πάνω σενάρια, κάποιοι κάνουν λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση "σαμποτάζ" που ξεκίνησε από το 1992-'93, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος για οριστικό κλείσιμο του "Χαλυβουργείου" και έξοδό του από την αγορά του χάλυβα. Οπως καταγγέλλουν, τα γαλβανισμένα και επικασιτερωμένα προϊόντα, που παράγει το "Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης", παράγονται αντίστοιχα και από τα άλλα εργοστάσια του ιταλογαλλικού ομίλου και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους μεγαλομετόχους. Τέλος, εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υπερτιμολόγηση των πρώτων υλών από τους ίδιους τους μετόχους που προμηθεύουν την εταιρία.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται σε κάθε περίπτωση συρρίκνωση της επιχείρησης και μείωση προσωπικού, ενώ όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα δε θα συναινέσουν σε καμία πρόταση, αν προηγουμένως δε διασφαλιστεί πως όποιος και αν πάρει τον έλεγχο θα προχωρήσει σε επενδύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

A. A.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ