Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
85Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΟΕ
Βασικά, νόμιμο το δουλεμπόριο!

Στη νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, καταλήγει η Σύνοδος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αναιρώντας προηγούμενη ΔΣΕ!

ΓΕΝΕΥΗ (Του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις, για το ίδιο θέμα, οι κατά κύριο λόγο φραστικές διαφοροποιήσεις και οι εν πολλοίς προαποφασισμένοι ελιγμοί πάνω στα προκαθορισμένα σχέδια συζήτησης, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά - πάγιο φαινόμενο των τελευταίων χρόνων - και της 85ης Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που ξεκίνησε στις 3 Ιούνη στη Γενεύη και ολοκληρώνεται στις 19 Ιούνη.

Ανάμεσα στις πέντε θεματικές ενότητες, ξεχωριστή θέση έχει η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας.Στόχος, η διαμόρφωση μιας ΔΣΕ, που θα νομιμοποιεί τη λειτουργία αυτών των γραφείων, αναθεωρώντας προηγούμενη ΔΣΕ που απαγόρευε τη λειτουργία τους!

Σημαντικά είναι, επίσης, τα θέματα "της προώθησης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις" και της "εργασίας με υπεργολαβία". Τη Συνδιάσκεψη απασχολεί, επίσης, η αλλαγή ενός άρθρου του Καταστατικού της ΔΟΕ και η διερεύνηση συστάσεων για την παραβίαση των συμβάσεων από κυβερνήσεις. "Νομιμοποίηση του δουλεμπορίου",χαρακτήρισε τη ΔΣΕ, που προωθείται, ο Χ. Κατσιώτης,εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην αρμόδια επιτροπή, που συζητά τη διαμόρφωσή της. Στην παρέμβασή του, τόνισε: "Οφείλω να σας ενημερώσω ότι στη χώρα μου η λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας είναι παράνομη. Λειτουργούν στην πράξη, ιδιαίτερα στους ναυτικούς και στην εύρεση απασχόλησης των μεταναστών, κάτω από συνθήκες που δε διστάζω να πω ότι θυμίζουν σύγχρονο δουλεμπόριο".

Η αντίθεση της ΓΣΕΕ δεν ανέτρεψε, βεβαίως, την προώθηση της νέας ΔΣΕ. Επιπλέον δεν έγινε αποδεκτή η θέση της ότι η εύρεση εργασίας, μέσω υπηρεσιών πληροφόρησης, μπορεί να διευκολύνεται από υπηρεσίες που θα συγκροτήσουν κοινωνικοί φορείς. Επίσης, απορρίφθηκε και τρίτη πρότασή της ότι, τουλάχιστον, ο ρόλος των ιδιωτικών γραφείων θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός και όχι ισοδύναμος - όπως προκύπτει από το σχέδιο σύμβασης - με των δημοσίων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστηρίχτηκε ότι στη χώρα μας καλύπτονται οι ανάγκες από τα προβλεπόμενα στο Ν. 2434/96. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι μόνο για τη ΔΣΕ για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας έχουν παρατηρηθεί έντονες αντιθέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, χωρίς όμως να γίνουν δυνατές ανατροπές, λόγω των συσχετισμών.

Συνέχεια ...προγραμμάτων

Η συζήτηση για την απασχόληση στις ΜΜΕ αποσκοπεί στην έκδοση σύστασης και θα ολοκληρωθεί το 1998. Τυπικά, ασχολείται με την ισότιμη μεταχείριση - σε όλα τα επίπεδα - των εργαζομένων στις ΜΜΕ με τους υπόλοιπους. Η ανάγκη της σύστασης προέκυψε από τις απαιτήσεις των ΜΜΕ για διακριτική αντιμετώπιση, προκειμένου να στηριχτεί η λειτουργία τους. Η ΔΟΕ αποδέχεται στο σχετικό κείμενο το αίτημά τους, δίνει κατευθύνσεις για τη στήριξή τους και αναλώνεται σε ορισμένες διατυπώσεις για την "προστασία" των εργαζομένων, ενώ αναφέρεται και στην αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας,αν χρειαστεί!

Η συζήτηση για τις υπεργολαβίες συνάντησε την αντίδραση των εργοδοτών, οι οποίοι δεν ήθελαν να γίνει ΔΣΕ που θα βάλει κάποιους κανόνες στην απασχόληση των εργαζομένων. Τελικά, έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε να γίνει σύμβαση. Το 1998 θα γίνει και η τελική συζήτηση. Η συζήτηση αφορά - σχετικά με τη χώρα μας - τη ΔΕΗ, τις εταιρίες καθαρισμού, πετρελαίου και πολλές άλλες, που τα μεγέθη των υπεργολαβιών είναι μεγάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ